• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Türkiye iddialarına zayıf yalanlama

Türkiye iddialarına zayıf yalanlama
ABD Savunma Bakanlığı'ndan Elissa Smith,‘’Amerikan eğitimli NSF’nin hareketlenmelerini Türkiye’nin Nusra Cephesine bildirdiğine dair bir işaret görmedik,’’ derken, ABD Dışişleri Bakanlığındanbir üst düzey yetkili de Cumhuriyet’e yaptığı özel açıklamada ‘’

Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığına yakın bir kaynak ise bu açıklamaların ‘oldukça zayıf’’ olduğunu, diplomasi dilinde ‘yalanlamayan yalanlama’ anlamına geldiğini, Türkiye gibi bir müttefiği bu kadar ağır suçlamaların yöneltidiği bir durum karşısında ABD yetkili kurumların çok daha kesin ve net yalanlama yerine, ‘görmedik, duymadık’ gibi sıradan yorum yapılmasının dikkat çekici olduğunu aktardı.

Güvenilir ABD Gazetesinden Türkiye'ye Skandal Suçlamalar

Mitchell Prothero’nun ABD’nin itibarlı ve dünya çapında askeri gelişmeler üzerine yaptığı haberler ile de tanınan McClatchy’de yayınlanan yazısında, farklı Suriyeli Muhalif kaynaklarından aldığı ve Türkiye'nin, ABD eğitiminden geçen ılımlı Suriyeli muhaliflere ihanet ettiği bilgileri paylaşılıyor.  

Türk İstihbaratı El Kaide'ye İhbar Etti

Farklı kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türk İstihbaratı, Amerika’nın Eğit-Donat programından çıkma ılımlı Suriyeli muhaliflerin Suriye içine hareketlenmesini, El Kaide'nin Suriye şubesi olan Nusra Cephesine haber verdi. 30. Tümen olarak da adlandırılan ve 54 Suriyeli mezundan büyük bir bölümü, Suriye’ye girdiği gibi Nusra Cephesi tarafından esir alınmıştı. Grubun liderinin halen esir tutulduğu sanılıyor. CIA bağlantılı Arapları öldürmesiyle bilinen Nusra Cephesinin bu Suriyelileri öldürmemesinin nedeninin Türkiye'nin bunu güç olarak ABD'ye karşı kullanması olarak kaydediliyor.

McClathcy’e konuşan ve olaylardan haberdar olan muhalif kaynakların aktardığına göre, ''Türk yetkililerin yakın olduğu El Kaide ve Ahrar al-Sham da dahil olmak üzere İslamcı savaşçılara bu yeni Suriyeli muhaliflerden zarar gelebileceği'' endişesiyle, ''Türk istihbaratı El Nusra’yı haberdar etmiş olabilir.''

Türkiye’nin güney illerinden birindeki yerel yetkilinin aynı gazetenin muhabirlerine söylediğine göre ise, Türk İstihbaratının bu yeni Suriye güçlerini El Kaide’ye ihbar etmesinin nedeni, bu programın yerine, Esad rejimini yıkacak güçleri eğitmeye yönelecek yeni bir programa yoğunlaşılmasını istemesi. 

Haber ayrıca Eğit-donat programından çıkan muhaliflerin Suriye’ye varış planlarının ‘’sadece Türk ve Amerikalıların bildiğini’’ ve ‘’Türklerin Nusra’yı ikaz ederek, ABD eğitimli bu yeni grup tarafından kendilerinin saldırabileceğini söylediğini’’ yazıyor.

Türk Dışişleri Haberi Yalanlamadı

Prothero, haber yayınlandıktan sonra Twitter üzerinden attığı bazı mesajlarda ise, kendisini en çok ‘’etkileyen’’ konulardan birinin, ‘’Türk Dışişleri Bakanlığının yazdığı haberi yalanlamayı reddetmesi’’ olduğunu belirtti. Başka bir twit de ise Prothero, ‘bu haberden endişeli idim ama konuyu bilebilecek pozisyondaki birçok insan aynı şeyi bana söyledi. Türkiye de haberi yalanlamayı reddetti’’ dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, Cumhuriyet’e gönderdiği uzun açıklamada, Türkiye’nin Koalisyon ile ilgili birlikte çalışmasından bahsederken, skandal haberle ilgili olarak ise başka bir yorum yapmaya gerek duymadığı görüldü. Binbaşı Smith açıklamasında ‘’ABD ve Türkiye şu anda Türkiye’nin Koalisyon operasyonlarına tamamen dahil olması için teknik detayları finalize ediyorlar. Bu çalışmaların içinde Koalisyon hava operasyonlarını izleyen, koordine edip ve aksaklıkları gidermekle görevli ATO (Hava Görev Düzeni) de bulunuyor’’ dendi.

Cuumhuriyet’in konuyla ilgili sorularını cevaplandıran ismini vermeyen üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise ‘’Türk ve diğer bölgesel ortaklarımızla NSF’ye (Yeni Suriye Güçleri) IŞİD’e karşı en iyi şekilde savaşabilmeleri için nasıl destek olabilecekleri üzerinde birlikte çalışıyoruz’’ dendi.
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim