• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye idam kararına sessiz kalmıyor

Türkiye idam kararına sessiz kalmıyor
Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Kayseri, Kırşehir, Sakarya, Kastamonu, Düzce ve Eskişehir'de protesto edildi.

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemde konuşan Memur Sen Kayseri İl Temsilcisi Aydın Kalkan, Mısır'da verilen idam kararlarının insanlık tarihine sürülmüş kara bir leke olduğunu söyledi. 

Mısır'da asıl yargılanması gerekenlerin darbeciler olduğunu belirten Kalkan, "Mısır'ın istiklal mahkemeleri darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla idama mahkum etti. Evrensel hukuk çerçevesi ve İslami hükümlere aykırı olarak 529 kişinin idam kararı şayet infazla sonuçlanırsa, insanlık tarihi büyük bir kara lekeye şahit olacaktır. Biz de sivil toplum örgütü üyeleri olarak 529 masum Mısır vatandaşının yanındayız" dedi. 

Konuşmaların ardından meydanda kurulan darağacı, üzerine benzin dökülerek, ateşe verildi. Gruptakiler bu sırada, 'İhvan'a selam, direnişe devam', 'Katil Sisi, Mısır'dan defol' sloganları attı. 

Eylem olaysız sona erdi.

Öte yandan Müslüman Gençler Platformu üyesi bir grup, Erciyes Üniversitesi Yerleşkesi'nde, cuma namazı çıkışı basın açıklaması yaptı. 

Kırşehir 

Kırşehir'de Cacabey Meydanı'nda toplanan grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen Kırşehir Temsilcisi Necati Yılmaz, Mısır'da 529 masum insanın şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi bahanelerle 25 Mart'da idama mahkum edildiğini söyledi.

YIlmaz, "Rabia'da ve Adeviye'de darbe karşıtı özgürlükçü kitleler üzerine rastgele ateş ederek, katliam yapan Mısır'ın darbecileri ve baltacıları üzerine yargıç cübbesi giymiş tetikçileri kullanarak katliama devam ediyor. 529 masumun, mazlumun ve İhvan'ın idamına karar verilerek evrensel hukuk ayaklar altına alınıyor" dedi.

Sloganlar atan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

Muğla

Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan, çoğunluğu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan gençler ile sivil toplum kuruşları temsilcileri, "Rabia" işareti yaparak sloganlar attı. Grup adına açıklamayı okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi Hasan Demirtaş, darbe yönetiminin insanların can ve mal güvenliğini sağlayamadığını, aksine bu duruma alenen katliamlar yaparak cevap verdiğini söyledi.

Alınan kararı protesto etmek için toplandıklarını belirten Demirtaş, "Mısır'daki darbe yönetimine destek verenler, sessiz kalanlar, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi, ortağı ve asıl faili olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından grup olaysız dağıldı.

Sakarya

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Sakarya, Kastamonu, Düzce ve Eskişehir'de protesto edildi.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Sakarya Şubesi üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, cuma namazının ardından Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Orhan Cami toplandı.

Grup adına açıklama yapan AGD Sakarya Şube Başkanı İbrahim Guli, kardeş ülke Mısır'da 20 dakika süren duruşmada 528 kişi hakkında verilen idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi.

Adeviye Meydanı'nda sivil halka kurşun sıkan polislerden birinin ölümünün 528 kişi hakkında verilen idam kararına gerekçe gösterildiğine dikkati çeken Guli, dernek olarak hiçbir zaman sessiz kalmayacakların dile getirdi.

Eskişehir

Memur-Sen Konfederasyonu Eskişehir İl Başkanı Muammer Karaman, il binasında düzenlediği basın toplantısında, Mursi'nin antidemokratik yollarla yönetimden uzaklaştırıldığını ve hapse atıldığını belirterek, darbenin, Batı'nın çıkarlarını korumak için yapıldığını öne sürdü.

Mısır halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye sahip çıkarak, elinden alınmasına müsaade etmemek için sokaklarda meşru ve şiddete dayanmayan eylemlerde bulunduğunu anımsatan Karaman, "Bu eylemleri yaparken maalesef elinde baltalar bulunan güruhun saldırısına uğramış, bizzat kendi ordusuna ait otomatik tüfeklerle taranmış ve 5 bin şehit vermiştir. Bugün baltacıların yerini yargıç cübbesi girmiş başka baltacılar almıştır" ifadesini kullandı.

Kastamonu 

Eğitimciler Birliği Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, Nasrulah Camisi önünde yaptığı basın açıklamasında, Mısır'daki darbeyi ve dünyanın idam kararlarına sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Batılı ülkelerin iki yüzlü yaklaşımlarıyla bir kez daha sınıfta kaldığını belirten Sancaktaroğlu, "Başta batılı ülkeler olmak üzere Mısır'da darbe yönetimine destek verenler, sesiz kalanlar, idam yoluyla gerçekleştirilmek istenen katliamın azmettiricisi, ortağı ve faili olacaktır'' dedi.

Darbe ve idam kararı aleyhinde sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı.

Çankırı

Ahmet Yesevi Camisi önünde toplanan kalabalık , Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Çankırı Memur Sen İl Temsilcisi Ali Solak, yaptığı basın açıklamasında, Mısır halkına yönelik zulümlerin her geçen gün daha da arttığını söyledi.

Mısır'da darbe mahkemesinin 528 kişinin idamına hükmettiğini ifade eden Solak, "Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler şiddet ve terör suçlamasıyla bu cezayı hak ettiler. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak, 528 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için bugün buradan tüm vicdan sahiplerini harekete geçireceğiz" diye konuştu.

Rabia işareti yapan ve sloganlar atan grup, açıklamanın ardından dağıldı. 

Düzce 

Düzce Sivil Toplum Platformu'nun öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile aralarında öğrencilerin de bulunduğu grup, Belediye Meydanı'nda bir araya geldi.

Üzerlerindeki kefenle "Rabia" işareti yapan, meydanda temsili darağacı kuran grup, "Mursi'ye selam, direnişe devam. Kahrolsun zalimler, işbirlikçi hainler" sloganları attı.

Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Ketres, insanlığa ve hukuka aykırı kararı kınamak ve 528 Mısırlı mazlumun sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet etti.

Açıklamanın ardından İstanbul Caddesi'nden Anıtpark alanına kadar slogan atarak yürüyen grup, daha sonra dağıldı.

Kocaeli

Gebze Kent Meydanı’nda toplanan, "Zorbalığa hayır, Mursi'ye evet, cuntanın idam kararları, İslami direnişi yıldıramaz" ve "İslam düşmanı darbecilere karşı, bütün ümmet tek yürek" yazılı dövizler taşıyan grup, Rabia işareti yaparak darbeciler aleyhine slogan attı. 

Kefen giyen protestocular, daha sonra darağaçlarına çıkarak idamı temsili canlandırdı.

İhvan’a karşı haksız ve hukuksuz saldırılar yapıldığını, idam kararlarını, cuntanın baskı ve despotizmini şiddetle kınayan ve lanetleyen Tatar, "Dünyanın neresinde olursa olsun, her dinden ve ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, son idam kararlarını ve buna sessiz durmanın ötesinde, destek veren tüm cuntaseverleri kınıyoruz” diye konuştu.

Grup, duanın ardından dağıldı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim