• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye, faiz ve enflasyonda 2. sırada

Türkiye, faiz ve enflasyonda 2. sırada
Merkez Bankası'nın faizlerde güçlü artışa gitmesi sonrasında, Türkiye "Kırılgan Beşli" olarak nitelendirilen ülkeler arasında en yüksek faiz oranına sahip 2. ülke oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kurdaki yüksek volatiliteyi önlemek amacıyla, faizlerde güçlü artışa gitmesi sonrasında, Türkiye "Kırılgan Beşli" olarak nitelendirilen ülkeler arasında en yüksek faiz oranına sahip 2. ülke oldu.

Küresel piyasaların birbirine daha bağımlı hale geldiği ve dış gelişmelerin diğer ülke piyasalarında domino etkisi yarattığı son dönemlerde, özellikle gelişmekte olan piyasalar için zor ve volatil bir ortam oluştu.

Fed'in para politikalarının etkisiyle dolar karşısında değer kaybeden para birimlerini kontrol etmekte zorlanan gelişmekte olan ülkelerde, merkez bankaları faiz silahını kullanırken, uygulanan sıkı para politikaları enflasyon baskısı ya da para birimlerindeki düşüşlere tepki oldu. TCMB'nin, doların 2,40 sınırına dayanması sonrasında ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıyla faizleri artırması sonrasında Türkiye, Brezilya'dan sonra faizlerin en yüksek olduğu 2. ülke konumuna geldi. Aynı şekilde, 2008 yılından bu yana politika faizini yükseltmeyen Güney Afrika Merkez Bankası da TCMB'nin hemen ardından, ülke para birimi Rand'daki değer kayıplarının ekonomiye yarattığı baskının etkisiyle, politika faizini 50 baz puan artırdı. Ancak bu artış, piyasa tarafından yetersiz bulundu. Mevcut oranla Güney Afrika "Kırılgan Beşli" arasında faiz sıralamasında son sırada yer alıyor.

Enflasyon oranları

Söz konusu beş ülke arasında en yüksek enflasyon yüzde 8,38 ile Endonezya'da bulunurken, bu ülkeyi yüzde 7,40 enflasyon oranına sahip olan Türkiye takip ediyor. Hindistan'da yüzde 6,16 düzeyinde olan enflasyon, Brezilya'da yüzde 5,91 ve Güney Afrika'da ise yüzde 5,40 seviyesinde bulunuyor.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de TÜFE'nin yıl boyu yüksek seyredip, 2014'ü yüzde 8,5 düzeyinden tamamlayacağı öngörüsünde bulunarak, enflasyon beklentisinin ise yüzde 7,1 düzeyinde olduğunu belirtti. Enflasyon beklentilerinin Endonezya için yüzde 6,5 düzeyinde olduğunu kaydeden Şen, "Bu oran Hindistan için yüzde 9,6, Güney Afrika için 5,7 ve Brezilya için ise yüzde 6 düzeyinde. 10 yıllık getirilere baktığımızda, Türkiye'de yüzde 10,4, Endonezya'da yüzde 8,85, Hindistan'da yüzde 8,8, Güney Afrika'da yüzde 8,85 ve Brezilya'da ise yüzde 10,8 düzeyinde bulunuyor.

Dolayısıyla 10 yıllıklar üzerinden gidince Türkiye'de yüzde 3 olan reel faiz, Endonezya'da 2, Hindistan'da eksi 1, Güney Afrika'da yüzde 3,4 ve Brezilya ise yüzde 4 olarak sunuluyor" diye konuştu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim