• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Türkiye büyük balık peşinde

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, orkinos avında Türkiye’ye yönelik kotanın artırılmasını istedi.

Güney Afrika’da düzenlenen ‘Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu’ toplantısına katılan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, orkinos avında Türkiye’ye yönelik kotanın artırılmasını istedi.

Avrupa’nın en büyük orkinos ihracatçısı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk su ürünleri sektörü, bu alandaki avlanma kotasının artırılmasını istiyor. “Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu” (ICCAT) toplantısında Türkiye’yi temsil eden İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, uluslararası alanda olası kota artışında Türkiye olarak haklarını almak için lobi faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını ve tuna çeşitlerini korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu “Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu” (ICCAT), Güney Afrika’da biraraya geldi. Toplantıda avlanma sahalarındaki balık stokları ve üye ülkelerin yıllar itibarıyla ortalama orkinos yakalama kotaları masaya yatırıldı.

Kota 530 ton

ICCAT tarafından belirlenen av kotaları, orkinos stoklarının korunması amacıyla son yıllarda giderek azaltılırken, bu kuruluşa 2003 yılında üye olan Türkiye’nin orkinos kotası da 3 bin 300 tondan 530 tona kadar gerilemişti. Bu kotanın artırılması için 2011 yılından beri yoğun bir lobi faaliyeti sürdüren Türkiye, Güney Afrika’daki toplantıda da karasularındaki orkinos avına dikkat çekti.

Toplantıyı değerlendiren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “ICCAT toplantıları süresince, AB tarafından getirilen kafes kapaklarının daraltılması önerisine, büyük balıkların geçerken ölme ihtimali nedeniyle karşı çıktık. Biz, orkinos stoklarının korunması amacıyla ICCAT tarafından alınan tedbirlere büyük özen gösteriyor ve Akdeniz’de yakalanan orkinoslar çiftliklerde titizlikle ve uygun koşullarda büyütülerek tek alıcı olan Japonya’ya direkt olarak ihraç ediyoruz. Bizler olası bir kota artışında Türkiye olarak haksızlığa uğramamak için payımızı almak üzere lobi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Amacımız, bu alandaki talepleri karşılayabilmek” diye konuştu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim