• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

'Türkiye bölünmediyse bunun nedeni GAP projesidir'

'Türkiye bölünmediyse bunun nedeni GAP projesidir'
Kalkınma akademisinin düzenlediği ‘Güneydoğu’da Kalkınma Süreci’ başlıklı bir panele katılan gazeteci-yazar Orhan Miroğlu, Türkiye'nin bölünmemesinin en önemli nedeninin GAP projesi olduğunu dile getirdi.

Başkanlığını Mahmut Barut’un yaptığı ve genç iş adamlarının da içerisinde yer aldığı Kalkınma Akademisi ‘Güneydoğu’da Kalkınma Süreci’ başlıklı bir panel düzenledi. Şanlıurfa'daki panele gazeteci-yazar Orhan Miroğlu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Dekanı Abuzer Pınar ile Güneydoğu Anadolu’da faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı. Panele yazar Orhan Miroğlu’nun Güneydoğu Anadolu Projesi’yle (GAP) ilgili söylediği sözler damgasını vurdu.

"GAP OLMASAYDI TÜRKİYE BÖLÜNÜRDÜ"

Halklar arasında dayanışma ve siyasi eşitliğin geleceği üzerine düşünmek, hiçbir biçimde GAP’ın bu bölgede oynadığı rolü görmemezlik edemeyeceğini dile getiren yazar Orhan Miroğlu, GAP’ın Türkiye için stratejik ve kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin sadece bir GAP’ı değil, keşke birkaç GAP’ı olsaydı temennisinde bulunan Miroğlu, eğer GAP olmasaydı Türkiye’nin bölünebileceğini iddia etti ve ekledi: Güneydoğu Anadolu Projesi, üzerinde demokrasi inşa edilecek bir projedir.

'KÜRTLER ZENGİNLEŞİRSE ONLARI YÖNETEMEM' ALGISI YIKILDI

GAP’ın Türkler ile Kürtleri siyasi anlamda bir arada tuttuğunu belirten Miroğlu, projenin bölgeye istikrar getirdiğini, zengin ile fakir arasındaki ekonomik farkı kapattığına vurgu yaptı. Eğer GAP olmasaydı Doğu ile Batı; Mardin’de yaşanan Kürt ile İstanbul’da yaşayan Türk’ün arasında ekonomik açıdan bir uçurumun oluşabilirdi açıklamasında bulunan Miroğlu, Türkiye’nin demokratikleşmesi bakımından, çözüm sürecinin ilerleyişi açısından GAP’ın katkısının çok değerli olduğunu sözlerine ekledi. Devlet eskiden "Kürtler zenginleşmesin, eğer zenginleşirse başıma bela olur" düşüncesindeydi. “Kürt zenginleşirse onları yönetemem” gibi tuhaf bir algı içerisinde olduğunu belirten Miroğlu’na göre GAP hem Türkiye’yi hem de Kürtleri zenginleştirdi. Miroğlu, günümüzde ise devletin bu anlayıştan uzak durduğunu belirtti.

'TÜRKİYE ABDULLAH ÖCALAN'IN EV HAPSİNE HAZIR'

Abdullah Öcalan’ın ev hapsi, PKK’lılara siyaset yapma hakkı gibi konularında Türkiye’nin tartışması gerektiğini söyleyen ve ülkemizin bu tartışmalara hazır olduğunu vurgulayan Miroğlu, geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmanın sonucunu da dinleyicilerle paylaştı. Miroğlu’nun aktardığına göre;

'BARIŞ GELECEKSE ÖCALAN'I MİSAFİR EDEBİLİRİM'

“Çözüm süreci ve Abdullah Öcalan’ın serbest kalmasıyla ilgili olarak, araştırma yapmak için Karadeniz bölgesine giden bir televizyon kanalının muhabiri, bir Karadenizli anneye mikrofon uzatarak şu soruyu sorar: “Abdullah Öcalan çözüm süreci sonunda serbest kalmasına ne diyorsunuz?” Karadenizli kadın bu soruya şöyle cevap verir: “Barış gelecekse Abdullah Öcalan’ı evimde misafir edebilirim…” Aslında bu cevap bireysel bir tepki değil, ülkemizin barışa olan özlemidir.”

Miroğlu, son olarak Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve sorunun çözümü konusunda Öcalan’ın Kandil’e karşı kararlı ve sağlam durması gerektiğinin altını çizdi.

KAYNAK: HABER7-ÖMER SÜT

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim