• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye birçok AB ülkesinden daha istikrarlı

Türkiye birçok AB ülkesinden daha istikrarlı
Eski AB Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, "Avrupa'da, Türkiye'de büyük bir istikrarsızlık yaşanacağı iddiasını dile getirenler, Türk milleti tarafından hayal kırıklığına uğratıldı.

Türkiye'nin bugün birçok AB ülkesinden çok daha istikrarlı, çok daha güçlü bir ekonomiye sahip, özgüvenli bir şekilde büyümeye devam ettiğini gözlemlediler" dedi. 

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu Toplantısı'na katılmak üzere Atina'ya gelen Bağış, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bağış, Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB sürecine destek veren ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Ama Avrupa Birliği 28 ülkelik bir birlik ve dönem başkanı olmasına rağmen yaptırım gücü maalesef çok kısıtlı. Yunanistan'ın Türkiye'nin AB sürecinde ilerlemesi için bazı fasılların açılması için çabaladığını biz de izliyoruz ama Yunanistan'ın dönem başkanı olarak çabaları yeterli olmuyor" diye konuştu.

Avrupa'nın içine düştüğü ekonomik krizin yarattığı belirsizlikler, Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Avrupa'daki siyasi parti grupları arasındaki çekişmelerin Türkiye'nin AB sürecinde de birtakım endişelerin ve engelleme süreçlerinin devreye girmesine neden olduğunu vurgulayan Bağış, şöyle konuştu:

"Buna rağmen Türkiye reformlar konusunda gerekli adımları atıyor. Siyasi istikrar konusunda da çok net mesajlar verdik. Sayın Başbakanımız ve AK Parti, kendisine yapılan saldırılara rağmen arkasında büyük bir halk desteği olduğunu gösterdi. Avrupa'da, Türkiye'de büyük bir istikrarsızlık yaşanacağı iddiasını dile getirenler, Türk milleti tarafından hayal kırıklığına uğratıldı. Türkiye'nin bugün birçok AB ülkesinden çok daha istikrarlı çok daha güçlü bir ekonomiye sahip özgüvenli bir şekilde büyümeye devam ettiğini gözlemlediler."

Avrupa'nın gözardı etmemesi gereken bir husus daha olduğunu ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

 "Fazla naz aşık usandırır. Türkiye'nin AB sürecini bu kadar çok engellerle, bu kadar çok bahanelerle ertelemek artık Avrupa'ya zarar vermeye başlamıştır. Yunanistan'ın da bunu görüp kendisi içinde önemli bir güvenlik ve gelecek poliçesi olarak değerlendirdiği Türkiye'nin AB sürecini desteklemek kendi ulusal çıkarları açısından son derece elzem bir konudur."

Türkiye'nin son 10 yılda önemli reform adımları attığına dikkati çeken Bağış, Türkiye'nin doğusundaki ülkelere demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında örnek teşkil ettiğini belirtti. Bağış, "Ekonomik göstergelerde her geçen gün daha da iyiye giden Türkiye, iş oranında elde ettiği güzel neticelerle özellikle AB ülkelerine de ilham kaynağı oluyoruz. Türkiye doğunun en batılı batının en doğulu ülkesi olduğunu eylemleriyle çok net bir şekilde ispat etmiştir" dedi. 

"AP seçimleri sonrası tablo değişecektir"

AB müzakereleri sürecinde 25 Mayıs'ta yapılacak AP seçimlerinin çok önemli olduğunu belirten Bağış, şunları kaydetti:

"Ümit ediyorum ki bu ay yapılacak AP seçimleri sonrası tablo değişecektir ve Türkiye'nin AB için stratejik önemini bir kez daha fark edeceklerdir. Düşünün Avrupa'nın enerjiden sorumlu komisyon üyesi, 'Gün gelecek Fransa'nın Devlet Başkanı ve Almanya'nın Şansölyesi diz çöküp Türklerin AB üyesi olmaları için yalvaracaklar. O günü beklemeden Türkiye'yi kucaklamalıyız' diyorsa ve bunu diyen kişi ömrü boyu Hristiyan Demokrat bir partide Türkiye'nin AB sürecine daha temkinli yaklaşan ve eyalet başkanlığı yapmış bir kişiyse demek ki Türkiye'nin stratejik önemini kavramış."

Cami tartışması

Yunanistan'da uzun süredir devam eden cami tartışmasına da değinen Bağış, Yunanistan'da Osmanlı döneminden kalan camiler olduğunu ve bu camilerin kapılarına zincir vurulduğunu söyledi. Camilerin kilitli bir şekilde depo olarak kullanıldığına dikkati çeken Bağış, şöyle devam etti:

"Biz Yunan halkının bu konuda hoşgörülü olduğuna inanıyoruz. Demokrasiyi icat eden gerçekten dünya medeniyetine katkıda bulunmuş bir millet niye bir ibadethanenin açılması konusunda herhangi bir olumsuz tepki vereceğine ben inanmıyorum. Bundan endişelenen Yunan siyasiler var. Yeni bir cami yapma sözü verildi ama bu söz yerine getirilemedi. İhaleler yapıldı ama hala ortada herhangi bir somut gelişme yok. Burada bir Fetih camimiz var. Gerçekten yer olarak da çok anlamlı. Demokrasinin beşiği olan Atina'da Hristiyan alemi ile İslam alemini gerçekten bütünleştirebilecek bir sembolik mekan olabilecek Fetih Camisi'nin açılmasını ben çok anlamlı bulurum. Ama bu konuda yunan siyasiler henüz o cesur adımları atabilmiş değiller."

Batı Trakya

Batı Trakya'dan Yunan Parlamentosuna seçilmiş birçok milletvekili olduğunu hatırlatan Bağış, şunları söyledi:

"Bu insanlar, etnik olarak Müslüman Türk olsalar bile Yunanistan'ın vatandaşlarıdır. Onların ortaya koyduğu bu performans Yunan hükümetinin bu endişelerini gidermesi açısından bence yeterli olmalı. Artık bu ülkede yaşayan insanların etnik köken ayrımı yapılmadan, dil-anadil ayrımı yapılmadan bu ülkenin eşit bireyleri olabildiklerini göstermeleri Yunanistan'ın kendi kredibilitesi açısından çok önemli. Ümit ediyorum ki Yunan hükümeti Türkiye'nin attığı o cesur adımlardan nasiplenir ve benzer adımları atma konusunda ilerler."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim