• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı
Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Türkiye ile Arap devletleri arasındaki ticari ilişki hacmi 2003 yılında 5 milyar dolar ve dış ticaret hacmi 9 milyar...

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Türkiye ile Arap devletleri arasındaki ticari ilişki hacmi 2003 yılında 5 milyar dolar ve dış ticaret hacmi 9 milyar dolardı. Bugün itibariyle 5 kat arttı ve ihracat 46 milyar dolara çıktı" dedi.

Türk-Arap Ülkeleri İş adamları Derneği destekleriyle TURAB Fuarcılık tarafından düzenlenen 3. Gıda ve Gıda Teknolojileri-1. Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in katılımıyla yapıldı. Çeşme Shareton Otel'de düzenlenen fuara, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed El Fatih El Naciri, Filistin Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah Kasım Salih, Sudan Kızıldeniz Vilayeti Ekonomi ve Tarım Bakanı Muhammed Tahir Muhammed Odab, Amman Sanayi Odası Başkanı Elaynziyad El Humsi, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, Türk-Arap İşadamları Derneği Genel Başkanı Canan Sunay ile Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı ve TURAB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sabuhi Attar katıldı. Fuara, 147 Türk firması stantları kurulurken, stantları gezen 500 Arap iş adamı daha sonra Türk iş adamları ile ikili görüşmeler yaptı. Fuar, Mehter Takımının gösterisi ile başlarken, Arap iş adamları gösteriyi cep telefonlarına kaydetti.

"10 MİLYAR DOLARLIK HARCAMA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL"

Arap devletleri ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada arzu edilmeyen sıkıntı ve zulümlerin olduğunu belirten Metin, şunları söyledi:

"Bölgemizde ve dünyada arzu etmediğimiz bir sıkıntı, zulüm var ama Allah'ın izniyle biz her zaman bu zulme beraberce karşı durmalıyız. Karşı şekilde gereken her eylemi gerçekleştirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu anlayışla adım atıyoruz. Suriyeli kardeşlerimizin, Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntı bizim sıkıntımızdır. 10 milyar dolarlık bir harcamamız var. Bu harcama bizim için önemli değil. Çünkü Allah'ın izniyle güçlü bir Türkiye var. Kısa zamanda inşallah bu zulümleri birlikte bitireceğiz. Biz Türkiye olarak önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Dünya enerji hattının 3'te 2'sinin geçtiği bir bölge. Dünyanın harcadığı enerjinin yüzde 50'si Türkiye'den ulaştırılmakta. Türkiye demek, Balkanlar, Orta Doğu, Asya, Arupa, Afrika demek. Arap kardeşlerimiz Türkiye'nin bu öneminin farkında."

"BÜYÜMENİN SEBEBİ İSTİKRARLI HÜKUMET"

Metin, 2008 yılında dünyada yaşanan kriz nedeniyle 2015 yılında dünya ticaretinin yüzde 11 daraldığını ancak Türkiye'nin büyümesini sürdürdüğünü kaydetti. Metin, gayri safi milli hasıla büyümesinin yüzde 4 oranında olduğunu ve bu büyümeye devam edeceğini söyledi. Arap Birliği ile olan ticari ilişkilerde önemli mesafe kat edildiğini ifade eden Metin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun asıl sebebi Türkiye'deki istikrarlı hükümettir. Bu istikrar ile Türkiye ekonomisi her parametrede sağlam adımla ilerlemekte. Türkiye ile Arap devletleri arasındaki ticari ilişki hacmi 2003 yılında 5 milyar dolar ve dış ticaret hacmi 9 milyar dolardı. Bugün itibariyle 5 kat arttı ve ihracat 46 milyar dolara çıktı. Toplam ticaret hacmi de buna göre büyümüştür."

"DOĞRUDAN YATIRIM 165 MİLYAR DOLARA ÇIKTI"

Huzur ortamı artıkça yatırımların artacağını dile getiren Metin, 2002 yılına kadar Türkiye'nin aldığı toplam doğrudan yatırım 15 milyar dolarken bu yatırımın 13 yılda 165 milyar dolara çıktığını söyledi. Metin, söyle konuştu: "Her yıl yaklaşık 15 milyar dolar ülkemize doğrudan sermaye girmektedir. Türkiye'nin yurt dışı yatırımları 2023 yılında 3 milyar dolar varken bugün 33 milyar dolara çıktı. Dünya ticaretindeki bu daralmayı aşmaya yönelik anlaşma yapılıyor. Sayın Başbakanımız Ürdün'de üç tane ekonomik işbirliği anlaşması gerçekleştirdi. Bu anlaşmalar sayesinde ticaret hacminin artmasını hedefliyoruz."

"TÜRKİYE TARIM ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA 1 NUMARA"

Son 13 yılda 23 milyar dolar olan tarım ihracatının da 57 milyar dolara yükseldiğini belirten Metin, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, dünya tarımsal üretimde, ticaret ve ihracatta 11. sıradan 7. sıraya yükseldi. Türkiye, tarım üretiminde Avrupa'da 1 numaradır. Genel ihracattaki yıllık ortalama artışın üzerinde tarımsal ürünlerde ihracat artışımız var. Türk Arap dünyasının sıkı işbirliği ile hedefleri daha da yukarıya taşıyacağız. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti olarak tarımsal ekonomik büyüklük açısından dünyanın ilk 5'i arasında yer almayı 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmayı istiyoruz. Aramızdaki yakın diyaloğun devam etmesi için Ekonomi Bakanlığı olarak her desteği vermeye devam edeceğiz. Türk ve Arap dünyası dış ticaret hacminin yukarı taşındığı dönemi sağlayacağız. Hükümet ve Bakanlık olarak her türlü vazifeyi üstlenmeye hazırız."

PLAKET TAKDİMİ

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği İzmir Şubesi Başkanı ve TURAB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sabuhi Attar, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'e plaket takdim etti. Daha sonra diğer katılımcılar plaket aldı. Programın bitiminde toplu fotoğraf çekimi yapıldı ve fuarın açılış kurdelesi kesildi.

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı

Türkiye-arap Devletleri İhracatı 46 Milyar Dolara Çıktı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim