• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye, alternatif enerjiye yönelmezse 3. dünya ülkelerinden bile geri kalacak

Türkiye, alternatif enerjiye yönelmezse 3. dünya ülkelerinden bile geri kalacak
Türkiye alternatif enerjide rüzgâr ve elektrik üretimine yönelmezse 10 yıl içerisinde Pakistan ve Fas'tan bile geri kalacak.

Türkiye alternatif enerjide rüzgâr ve elektrik üretimine yönelmezse 10 yıl içerisinde Pakistan ve Fas'tan bile geri kalacak. Bu iddia Türkiye Deniz Üstü Rüzgâr Çiftlikleri Teknik Standartları Koordinatörü Kamran Khalid Ghouri'ye ait. Ghouri, üçüncü dünya ülkelerinin kendi enerjilerini kendileri üretebilmesi için girişimlerde bulunduğunu, 2025 yılına kadar bu ülkelerin artık dışa bağımlı olmayacağını söyledi. Türkiye'nin enerjisinin yüzde 60'nı dışarıdan aldığını, rüzgâr ve güneşten enerji üretmenin çeyrek yüzyıllık bir teknoloji olduğunu belirten Ghouri, Avrupa ülkelerini yakalamanın da çok zor olmadığını açıkladı.

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Türkiye'nin ilk Deniz Üstü Rüzgâr Çiftliği Standartları'na ilişkin değerlendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Rektörlük binası senato odasında yapılan toplantıya, üniversitelerin öğretim görevlileri, şirketlerin yöneticileri ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bölümü'nden üst düzey yetkililer katıldı.

Yetkililer, Türkiye'nin uzun sahil şeridi, henüz kullanılmamış 40 gigavata yakın çevre dostu rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Türkiye'de yapılması planlanan deniz rüzgâr çiftliğinin, öngörülere göre yapım aşaması iki yıl sürecek ve ihaleyi alacak kuruluşlar 800 megavatlık üç deniz üstü rüzgâr çiftliği inşa edecek.

ANTALYA KENDİ ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK

Öngörülere göre, yapılması planlanan proje 2016'da başlayıp 2025'te tamamlanacak ve bu sürecin sonunda bütün Antalya bölgesi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılama konusunda kendi kendine yeter bir duruma gelecek. Ayrıca 6 binden fazla kişiye de endüstri alanında istihdam sağlanacak. Proje, güneş enerjisinden elektrik üretimi gibi başka projeleri de tetikleyecek. Türkiye'nin güney sahilinin 2 bin 200 kilovat metrekare elektriği sadece güneş sayesinde üretebildiği belirtilen toplantıda, rüzgâr gücüyle üretilecek enerji sayesinde ise güney bölgesinin tamamının, elektrik üretimi bakımından tamamen kendi kendine yeter bir duruma geleceği belirtildi.

'9 YILDA AMORTİ EDEBİLECEK'

Toplantıda davetlilere sunum yapan Türkiye Deniz Üstü Rüzgâr Çiftlikleri Teknik Standartları Koordinatörü Kamran Khalid Ghouri, Antalya'ya kurulması planlanan deniz rüzgar çiftliklerinin tahminen 2 milyar Euro'luk bir yatırımla tamamlanabileceğini ve bunun da 9 yılda kendisini amorti edebileceğini söyledi. Danimarka ve İsveç gibi ülkelerin enerjilerinin tamamını deniz rügzar çiftliklerinden karşılamayı hedeflediğini açıklayan Kamran Khalid Ghouri, yeni bir teknoloji olması gerekçesiyle diğer ülkeleri yakalamanın çok zor olmadığını, Avrupa'nın enerjisinin yüzde 61'nin yeşil enerji ile karşılandığını da hatırlattı.

'RUSYA'YA ENERJİDE YÜZDE 60 ORANINDA BAĞIMLIYIZ'

Türkiye'nin enerjide Rusya'ya yüzde 60 oranında bağımlı bir ülke olduğunu ifade eden Kamran Khalid Ghouri, rüzgâr enerjisi ve güneş panelleriyle Türkiye'nin Rusya'dan alacağı gaza ihtiyacı olmadan enerji ihtiyacının tamamını karşılayabileceğini belirtti. Türkiye'nin bu alternatif enerjileri kullanması gerektiğini vurgulayan Ghouri, bu projelere geçişin hem ekonomik anlamda hem de ülke güvenliği anlamında çok önemli olduğunu anlattı.

'PAKİSTAN VE FAS KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK HALE GELİYOR'

Pakistan'da dünyadaki en büyük güneş enerjisi santrali kurulduğunu söyleyen Kamran Khalid Ghouri, Fas'ın da güneş enerjisi santrali ve kara üstü rüzgâr santrali kurmayı planladığını açıkladı. Bu ülkelerin 2025'e kadar, kendi kendilerine yeten bir duruma geleceğini vurgulayan Ghouri konuşmasına şöyle devam etti: "Bunlar fakir ülkeler. Kalkınmaya çalışıyorlar. Biz Türkiye olarak çok daha zenginiz. Şu an Türkiye hatırladığım kadarıyla kara üstü rüzgâr santrallerinden 2 gigavatlık enerji üretiyor. Eğer bu alanda faaliyete başlanırsa Türkiye bilimsel ve teknolojik anlamda da gelişme sağlayacak. İngiltere'nin, Norveç'in ve Danimarka'nın da yardımlarıyla, Türkiye kendi rüzgâr çiftliklerini kurabilecek. Amerika, Japonya ve Fransa, henüz ilk deniz üstü rüzgâr santrallerini kuruyorlar. Türkiye'yle kıyaslandığında gelişmekte olan ülkelerin yapabildiğini gördüğümüzde Türkiye'nin rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum."

Türkiye, alternatif enerjiye yönelmezse 3. dünya ülkelerinden bile geri kalacak

Türkiye, alternatif enerjiye yönelmezse 3. dünya ülkelerinden bile geri kalacak

Türkiye, alternatif enerjiye yönelmezse 3. dünya ülkelerinden bile geri kalacak

Türkiye, alternatif enerjiye yönelmezse 3. dünya ülkelerinden bile geri kalacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim