• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye AK Parti iktidarı öncesinde iflasın eşiğindeydi

Türkiye AK Parti iktidarı öncesinde iflasın eşiğindeydi
Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin parasal durumunun çok güçlü olduğunu belirterek, "Türkiye'yi bir şirket olarak düşünürsek AK Parti iktidarından önce iflasın eşiğindeydi" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, AB'nin resesyondan çıktığını, Türkiye'nin daha sıkı bir para politikasının bulunduğunu ve birçok göstergenin Türkiye'nin cari işlemler açığının büyük bir ihtimalle daralacağını gösterdiğini belirtti. 

Kurumsal şirketlerin son 10 yılda çok fazla yatırım yaptığını ifade eden Bakan Şimşek, "Türkiye'nin kamu sektörüne bakarsanız net bir kredi sağlayıcısıdır. Türk hükümeti uluslararası topluluk açısından hiçbir borca sahip değil. Aslında dünyanın geri kalan kısmından daha iyi bir konumda. Bankacılık sektörünün de oldukça sağlıklı bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Parasal durumumuz çok güçlü. Türk ekonomisine bir şok olsa parasal açıdan manevra alanımız var" diye konuştu.

Şimşek, 10 yıl önce Türk hükümetinin faiz ödemelerinin neredeyse vergi gelirlerinin yüzde 86'sına denk geldiğini anlatarak, "Türkiye'yi bir şirket olarak düşünürsek AK Parti iktidarından önce iflasın eşiğindeydi. Türkiye'yi bu stresli dönemden çok farklı bir tabloya taşıdık. Bugün faiz ödemeleri vergi gelirlerinin sadece yüzde 15'ini oluşturuyor. Vergi gelirlerinin yüzde 85'ini kamu sektörüne ve yatırımlarına harcıyoruz. Başarı burada yatıyor" dedi.

"Türk ekonomisi için genel görünüm iyiye gidiyor"

Şimşek, seçimlerle birlikte siyasi istikrarın kalıcı olduğu görülünce TL'nin yeniden güç kazanmasının şaşırtıcı olmadığını belirterek, Türkiye'deki bankaların son derece sağlam ve varlık oranlarının güçlü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünya Bankası'nın yaptığı bir araştırma vardı. Hangi göstergeye bakarsanız bakın, Türkiye'deki bankacılık sektörü birçok bankacılık sektöründen daha kuvvetlidir. Ciddi darbelere dayanma gücüne sahip. Siyasi istikrar kalıcı, Türk ekonomisi için genel görünüm iyiye gidiyor, temel göstergeler kuvvetli, cari hesap açığı daralıyor, riskler düşecek. Dünya Bankası'na göre 10 yılda petrol fiyatları yüzde 20-30 düşüş gösterecek. Türkiye'nin hikayesi oldukça çekici bir hikayeye dönüşecek. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye'deki enerji harmanının da sağlıklı hale geleceğini görüyoruz. Bunun da Türkiye'nin dışa bağlılığını azaltacağını görüyoruz. Ortak girişimler için muazzam fırsatlar var. Bizler sizi hem yenilenebilir enerjiye hem de santrallere davet ediyoruz. Sadece yenilenebilir enerji kaynakları ile sürdürülebilir bir sistem kurmak mümkün değil"

Şimşek, bütçenin 5'te 1'ini eğitime harcadıklarını ve vergi gelirlerinin 4'te 1'inin eğitime harcandığını belirterek, "Ben çok iyimserim. Çünkü bu alanda mevcut yatırımlara devam edersek 30-50 sene içinde Türkiye 2. ya da 3. büyük Avrupa ekonomisi  olacak" dedi. 

İş gücü piyasası reformu

Bakan Şimşek, belki 2015 yılındaki seçimlerden sonra kapsamlı bir iş gücü piyasası reformu yapılacağını aktararak,  bunun işsizlik oranının düşük olmasını sağlayacak önemli bir faktör olduğunu kaydetti. 

Sermaye piyasalarını derinleştirmek istediklerini belirten Şimşek, sermaye piyasalarının uzun vadede değer oluşturmanın kilidi olduğunu söyledi. 

Bakan Şimşek, hükümetlerinin girişimcilere destek olmak için önemli adımlar attığını, tedbirler aldığını ifade ederek, "Türk şirketlerine daha fazla destek olmak istiyoruz. Borsa İstanbul 80 finans merkezi içinde 47. sıradadır. '47 ne ki?' diyebilirsiniz ama birkaç yıl önce İstanbul 72. sıradaydı. Demek ki ilk 15 içerisine de 10 yıl içinde gireceğiz" dedi.

Türkiye'deki bölgesel kalkınma farklılıklarını ortadan kaldırmak istediklerini anlatan Şimşek, "Gelir dağılımı farklılıklarını ortadan kaldırmak istiyoruz. Türkiye'nin bazı bölümleri Belçika seviyesinde, bazı bölümleri en az gelişmiş ülkeler seviyesindedir. Kalkınma farklılıklarını ortadan kaldırmak istiyoruz. Güneydoğu'nun aklınızın bir köşesinde olması lazım. Biz adil toplum, eşit gelir dağılımı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bakan Şimşek, Ortadoğu'daki birçok dost ülkenin paralarını Batı'da tuttuğuna dikkati çekerek, "Paranızı Batı'da tutuyorsunuz, Batı da alıp o parayı Türkiye'ye yatırıyor" dedi.

KOBİ'lere yatırım yapılması ve Türk şirketlerinin satın alınması gerektiğini belirten Şimşek, şirketlerin iş birliğine açık ve esnek olduğunu söyledi.

"Başıboş bir paralel yapıyla mücadele ediyoruz"

Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığı gibi resim yaratılmaya çalışıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Daha fazla bu konuda çalışacağız. Biz bu krizi boşa harcamayacağız ve daha fazla reform yapacağız. Seçimi kazandık ve bu işin kolay tarafıydı, şimdi iş reform yapma zamanıdır. Türkiye'de yolsuzluktan bahsetmek çok moda. Bu ülkenin Maliye Bakanı olarak yolsuzlukla ilgili konuşmakta hiçbir sıkıntım yok. Bir araştırmaya göre 52. sıradayız ama biz dünyanın en şeffaf ülkeleri arasında yer almak istiyoruz. Türkiye 10 yıl öncesine göre iyi durumdadır. Bu iktidar, bu hükümet, AK Parti Hükümeti yolsuzlukla mücadele etmiştir ve bu alanda başarı sağlamıştır. Türk halkı siyasi amaçları olan iddialara kulak asmamıştır. Biz yolsuzluğa karışmış olanların üstlerini örtbas etmeyiz. Ama yargıya güvenebilmemiz gerekiyor. Biz bu sorunla uğraşıyoruz. Başıboş bir paralel yapıyla mücadele ediyoruz. Bu ülkeyi daha şeffaf, yaşanılabilir bir yer yapmak için uğraşacağız."

Şimşek, "Ben şahsen Türkiye'ye yatırım yapardım" diyerek, "Bazen küçük, orta kalp krizleri yaşayabilirsiniz. İniş çıkışlar yaşayabilirsiniz, ancak yükselen piyasalar dediğimizde bundan bahsediyoruz" dedi. 

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim