• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye Adalet Akademisi’nden ’İstinaf Temel Eğitim Programı’

Türkiye Adalet Akademisi’nden ’İstinaf Temel Eğitim Programı’
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türk yargısının bundan sonraki dönemde ana omurgası istinaf olacaktır, çok açık" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türk yargısının bundan sonraki dönemde ana omurgası istinaf olacaktır, çok açık" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi tarafından Ankara'da bir otelde düzenlenen İstinaf Temel Eğitim Programı'nın açılışına katıldı. Programda yaptığı konuşmada Bakan Bozdağ, "Türkiye hukuk alanında, yargı alanında çok ciddi reformlar yaptı Cumhuriyet döneminde. En büyük reform ne zaman yapıldı derseniz Cumhuriyet'in başında Atatürk geldiğinde yapılan hem kanun anlamında dönüşüm hem de yargı sistemi bakımından yaşanan dönüşümdür. Ondan sonra ikinci büyük reform nedir diye sorarsanız benim görüşüm katılır katılmazsınız Türkiye'nin istinafı uygulamaya karar vermesidir" ifadelerini kullandı.

"İSTİNAF TARİHİ GÖREV İFA EDECEK"

"İstinaf tarihi bir görev ifa edecektir" diyen Bozdağ, "İstinafın ilk mahkeme başkanı, ilk savcısı, ilk üyesi gerçekten bizim yargılama tarihimizde yer alacaktır. Vazifede ilk başlayanlar, ilk yol açanlar, ilk yol yürüyenler, yasayı ilk uygulayanlar, ilk sorunu çözenler diye emin olun çok büyük atıflar yapılacaktır. Eğer bu yolu iyi yürürsek, usul yasamızı doğru ve iyi bir biçimde uygularsak sizden sonrakiler için de bir gelenek, bir teamül oluşturur" şeklinde konuştu.

"TÜRK YARGISININ BUNDAN SONRAKİ DÖNEMDE ANA OMURGASI İSTİNAF OLACAKTIR"

Bakan Bozdağ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şu anda Yargıtay bir yandan hukuka uygunluk denetimi yaparken istinafın olmaması nedeniyle öte yandan da vaka denetimi de yapmaktadır. Normalde Yargıtay'ın vaka denetimi yapması mümkün değildir ama Yargıtay, Danıştay bunu zorunluluktan uyguluyorlar. Elimizdeki rakamlara göre idari yargıda uyuşmazlıkların yüzde 80'i idari istinafta, adli yargıda ceza uyuşmazlıklarının yüzde 91'i hukuk uyuşmazlıklarının da yüzde 89'u istinafta kesinleşiyor. Bu ne demektir, bu ne söylüyor. Türk yargısının bundan sonraki dönemde ana omurgası istinaf olacaktır, çok açık. Şimdi Yargıtay'dan istinafa gelmek isteyenler fazla olmadı, istinafa atamayı istemeyenler de oldu ama emin olun önümüzdeki kararnamelerde istinafa beni atayın diye herkes HSYK'nın kapısında olacaktır. Neden? Çünkü güçlü bir mahkemedir, sorun çözme, adaleti tesis etme mahkemesidir. Ben tazminat davalarında sizleri tenzih ediyorum şimdi yargının içindeki bir takım kendilerini bir yere bağlı hisseden kesimler var, paralel yapıyla uyumlu hareket edenler var, basıyor temyiz sınırın altında tazminatı hiç bakmıyor, dosyayı bile okumuyor, nasıl olsa kendisi de gitmiyor basıyor gönderiyor cennete gidecek ya FETÖ'nün oyuncağı o yüzden basıyor. Ya olur mu böyle bir şey? Temyiz sınırının altında basıyor cezayı basıyor tazminatı nasıl olsa Yargıtay yok, böyle bir şey olur mu olmaz, var mı ben size onlarca değil yüzlerce karar gösteririm, bu adalet değil bu hak değil bu zulümdür ve bunu yapıyor. Onun için ben istinafta ben sizleri tenzih ediyorum ama işin başında bu noktada bu kadar dava bizde kesinleşir bizde kalacak deyip ondan sonra orada eğer biz işin özüne adaletin gereğine uygun kararlar hakkı talibine vermezsek, her şeyi yerli yerine koymazsak, usule tam uymazsak o zaman emin olun istinaf çok korkutucu bir sonuç doğurabilir."

"YARGILAMALAR UZAMAYACAK"

İstinafın bir varlık nedeninin de yargılamaları uzatmak isteyenlerin önünü kesmek olduğunu söyleyen Bozdağ, "Çünkü dosyaların cezada yüzde 91'i hukukta yüzde 89'u idari yargıda ise yüzde 80'i istinafta kesinleşince vaka denetimi yapıp ilk derece hakimi gibi her şeyi sil baştan yapma yetkisiyle sıfırdan karar tesis edebilme gücüyle karar tesis edebilmek için, dosya orada kesinleşecek. Yargılamayı hızlandırmaz mı? Geciken adaleti ortadan kaldırmaz mı? Onun için istinafın bu vasfını bizim hep beraber korumamız lazım. Bunun yolu da nedir? Hem tarafların hem de bizzat bizim istinafta bu işi uzatmalara karşı götürmeyecek bir tavırla bu işi götürmemiz lazım. Masraf konusu da çok önemlidir,ülke ekonomisi bakımından, sadece zaman açısından değil yargılama giderleri bakımından da istinaf halkımıza çok ama çok şey kazandıracak" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim