• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Türkçe ve meslek edindirme kurslarını bitiren Afgan öğrenciler sertifikalarını aldı

Türkçe ve meslek edindirme kurslarını bitiren Afgan öğrenciler sertifikalarını aldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'nın Kuzey bölgesin ait olan Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İlinde, 6 ay...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'nın Kuzey bölgesin ait olan Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İlinde, 6 ay önce başlatılan, Türkçe ve Meslek Edindirme kurslarından, Kuran-ı Kerim, Türkçe, Bilgisayar, İngilizce, Farsça Matematik ve Dikiş kurslarını başarıyla bitiren 154 öğrenci, sertifikalarını düzenlenen bir törenle aldı.

TİKA, Afganistan'da okula gidemeyen, meslek sahibi olmayan ekonomik açıdan zorlanan gençleri ve fakir kadınları çeşitli illerde (Semengan Badahşan, Bağlan, Tahar, Belh, Sarıpul, Cevizcan ve Faryab Vilayetlerinde)mesleki eğitim alma ortamını sağlıyor ve meslek sahibi ederek maddi ve manevi desteğinde bulunuyor.

Mezar-ı Şerif İlinde Türkmenler İslamiBirleşik Şura Temsilciliği binasında düzenlenen törenKuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Türkiye ve Afganistan Milli Marşları okundu. TİKA ve Afganistan Türkmenleri İslami Birleşik Şurası İl Başkanlığının işbirliğinde gerçekleştirilen Türkçe ve meslek edindirme kurslarının üçüncü devir sertifika törenine T.C Mezar-ı Şerif Başkonsolusu Mustafa Erdeviren, TİKA Proogram Koordinatörü Zeki Bulduk,TİKA yetkilileri, Afganistan Türkmenleri İslami Birleşik Şurasının Genel Başkan Yardımcısı Abdulsamet Kerim Haris, öğrenciler ve veliler katıldı.

T.C Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren,programda yaptığı konuşmasında Afganistan'da eğitim sektörünün gelişiminin çok önemli olduğunu belirtip öğrencilere daha çok eğitim alanında çaba göstermelerini önerdi.T.C Mezar-ı Şerif BaşkonsolosuErdeviren,Türkiye'nin Afganistan'da eğitim alanlarında yardımlarının devam edeceğini de vurguladı.

Afganistan Türkmenleri İslami Birleşik Şurasının Genel Başkan Yardımcısı Abdulsamet Kerim Haris, Türkiye'nin Afganistan halkına her alanda destekte bulunduğu gibi meslek edindirme kursları düzenlediği ve okuma yazma bilmeyen, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarında geride kalan halka yardımda bulunduğunu belirtti. Haris "Türkiye Cumhuriyeti devleti halkımızın maddi ve manevi alanlarda kalkınması için çaba gösterip destekte bulunuyor ve gençlerimize meslek edindiriyor, topluma yararlı olmasını sağlıyor" dedi.Haris, ayrıca Türkiye'nin ve Türk halkının Afganistan halkına yapmakta oldukları yardım ve desteklerinden dolayı şükranlarını dile getirip desteklerinin devamını istedi.

Mezar-ı Şerif TİKA Program Koordinatörü Zeki Bulduk yaptığı konuşmasında, TİKA'nın yapmakta olduğu projeleri hakkında kısa bilgi verdi. Bulduk, Belh Vilayetinde Türkmenler İslami Birleşik Şurasının Temsilciliği ile düzenlendiği meslek edindirme kursları ile birlikte Cevizcan ve Faryab Vilayeti Andhoy İlçesinde de meslek edindirme kurslarının düzenlendiğini ve beraber bittiğini söyledi.Bulduk, yakın zaman da Belh Vilayeti Sosyal ve Çalışma Müdürlüğü ile birlikte kadınlara yönelik meslek edindirme kurslarının TİKA tarafından açılacağını duyurdu. Koordinatör Bulduk "Bizim Afganistan'da bulunma amacımız Afgan halkına balık yemeyi değil balık tutmayı öğretmektir. Elimizden gelini kardeşlerimize esirgemeyiz" ifadelerinde bulundu.

Bulduk, TİKA olarak Afgan gençlerinin gelişmesi, meslek sahibi olması ve kendi ayakları üzerine durması için diğer alanlarda da desteklerinin olduğu gibi meslek edindirme ve kapasite geliştirme alanlarında da faaliyetlerin devam edeceğini vurguladı.

Tören, Farsça, Türkçe ve İngilizce şiir ve makalelerin okunması ve sertifika dağıtılmasıyla sona erdi.

Türkçe ve meslek edindirme kurslarını bitiren Afgan öğrenciler sertifikalarını aldı

Türkçe ve meslek edindirme kurslarını bitiren Afgan öğrenciler sertifikalarını aldı

Türkçe ve meslek edindirme kurslarını bitiren Afgan öğrenciler sertifikalarını aldı

Türkçe ve meslek edindirme kurslarını bitiren Afgan öğrenciler sertifikalarını aldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim