• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Türkçe derslerine katılım yüzde 16, yabancılaşma tehlikesi kapıda

Türkçe derslerine katılım yüzde 16, yabancılaşma tehlikesi kapıda
Avrupa'daki Türk gençlerinin anadilleriyle ilgili araştırmalar yapan ödüllü romanların yazarı Hasan Kayıhan, Türkçe derslerine katılımın yüzde 16'ya...

Avrupa'daki Türk gençlerinin anadilleriyle ilgili araştırmalar yapan ödüllü romanların yazarı Hasan Kayıhan, Türkçe derslerine katılımın yüzde 16'ya kadar düştüğünü bildirerek yabancılaşma tehlikesine karşı uyardı. "50 veya 100 yıl sonra nesiller, Macarlar ve Bulgarlar gibi tamamen yabancılaşabilir." diyen Kayıhan, çareler arasında, Tarkan gibi tarihi Türk kahramanların maceralarını Türkçe anlatan bilgisayar oyunları geliştirmeyi önerdi.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin kurucularından edebiyatçı Kayıhan, Almanya'da anadil Türkçe derslerine katılımın yüzde 16'ya kadar düştüğünü, bunun tehlikenin boyutlarını gösterdiğini vurguladı. Zincir, Yoklar, Acı Su, Köln'de Bir Kız, Gurbet Ölümleri gibi ödüllü romanların yazarı olan, Almanya'da dersler de veren Hasan Kayıhan, Referans gazetesinin Köln'deki etkinliğinde bir sunum yaptı.

"ÇOCUKLARIMIZ İÇİN EN AZINDAN YUNANİSTAN'IN YAPTIĞINI YAPALIM"

Sunumunda, Türk dünyasında kültürel birlik sağlanamamasından yakınan Kayıhan, Avrupa'daki Türk gençlerinin ise geçmişlerine, Türkçeye yabancılaşmayla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Kayıhan, "Çocuklarımız için en azından Yunanistan'ın yaptığını yapmalıyız. Yunanistan, Yunan kökenli çocukları üç haftalık tatile götürüp sadece Yunanca konuşulan yurtlarda barındırıyor. 25 bin çocuğu götürmüşler. Biz bunu 90'lı yıllarda bakanlığa teklif ettik, cevap bile vermediler." dedi.

NESİLLER, 50-100 YIL SONRA MACARLAR, BULGARLAR GİBİ TAMAMEN YABANCILAŞABİLİR!

Kendisinin ders verdiği çocuklar arasında şimdiden hiç Türkçe konuşamayan dört, beş çocuk tanıdığını bildiren Kayıhan "Nesiller, 50 veya 100 yıl sonra Macar Türkleri, Bulgar Türkleri gibi yabancılaşabilir." dedi. Toplantıda Almanya'daki Türklerin dörtte üçünün ise Türk dernekleri ile bağlantısının olmadığını belirtildi.

SADECE ÇOK BİLİNÇLİ AİLELER ÇOCUKLARINA DİN EĞİTİMİ VEREBİLİYOR

80'li yıllarda Almanya'ya gelen bir Rum ile Sırp'ın kendi aralarında Türkçe konuşarak anlaştığını hatırlatan Kayıhan, "Düne kadar Balkanların ortak anlaşma dili Türkçeydi." dedi. "Kültürel birliğimizi dil sağlar. Düşüncenin yuvası dildir." diyen Kayıhan, "Yehova Şahitleri'nin Türkiye'de 100'ün üzerinde yeraltı kilisesi var. Üç kez gelen gence 100 lira veriyorlar. Çocukların zamanla etki altında kalmamaları mümkün değil. Ben Almanya'da boynunda haç olan Türk gençleri görmeye başladım. Dil gidiyor, din eğitimi de öyle. Sadece çok bilinçili aileler çocuklarına din eğitim verebiliyor." diye konuştu.

TÜRKÇE BİLGİSAYAR OYUNLARI GELİŞTİRİLMELİ

Dilin, kültürün korunması için "savunma duvarı" olduğunu vurgulayan Kayıhan, "Savunma duvarının bir bölümü yıkılınca 100 yıl sonra ne olur? Sadece direnirseniz korunursunuz. Yahudiler bunu yaptılar. Ama şu anda Türkçe derslerine katılım sadece yüzde 16. Kültürsüz bir nesil ortada. Yahudiler 500 yıl bunu yaptılar. Bizim şimdiden hiç Türkçe bilmeyen gençlerimiz var. Oysa bilinçli bir şekilde çocuğa kendi öz değerlerini ver, ondan sonra onu sal. Milli egoist olmayan bir toplum ayakta duramaz." açıklamasında bulundu.

Avrupa'daki Türk kökenli nesillerin yabancılaşmaması için tatillerde Türkiye'ye götürülmesinin dışında öneriler de sıralayan Kayıhan, Tarkan gibi tarihi Türk kahramanların maceralarını Türkçe anlatan bilgisayar oyunları geliştirilebileceğini kaydetti.

Türkçe derslerine katılım yüzde 16, yabancılaşma tehlikesi kapıda

Türkçe derslerine katılım yüzde 16, yabancılaşma tehlikesi kapıda

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim