• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Türkçayder’den Organik Çay Tarımı Vurgusu

Türkçayder’den Organik Çay Tarımı Vurgusu
ÇAYKUR'un da aralarında bulunduğu Türk çay sektörünün önde gelen 9 firması tarafından oluşturulan Türk Çayını Tanıtma ve Geliştirme Derneği (TÜRKÇAYDER)...

ÇAYKUR'un da aralarında bulunduğu Türk çay sektörünün önde gelen 9 firması tarafından oluşturulan Türk Çayını Tanıtma ve Geliştirme Derneği (TÜRKÇAYDER) tarafından yapılan açıklamada, Türk çay sektörünün geleceği için organik tarımın önemine vurgu yapıldı.

Üye firmaların neredeyse tümünün Rize ve çevresinde bulunmasına rağmen İstanbul merkezli faaliyet gösteren dernekten yapılan açıklamada, "Çay tarımında kullanılan ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen azot, fosfor ve potasyum karışımlı kimyasal gübre kullanımına son vermek için organik çay tarımı destekliyoruz. Doğu Karadeniz Bölges'inde 758 bin dekar alanda yapılan çay tarımında yaklaşık 40 yıldır kimyasal gübre kullanılmaktadır. Ülkemiz için stratejik bir ürün olan çay tarımında organik dönüşüme öncülük edeceğiz. Organik ürünlerin dünyada daha çok tercih ediliyor. Kimyasal gübreler yer altı sularını kirletti,, toprağı öldürdü, ,uzun yıllar yoğun kimyasal gübre uygulamaları bölge ekolojik yapısını ve dengesini bozdu. Organik tarıma geçiş süreciyle çay tarımında organik gübre kullanımının arttırılması ve 210 bin çay üreticisini bilinçlendirmek amacıyla ulusal çapta kampanya başlatmak için hazırlık içerisindeyiz" denildi.

ORGANİK ÜRETİM TÜRK ÇAYINA GÜÇ KATACAK

Organik üretimin Türk çay sektörüne güç katacağı kaydedilerek "Tarımda gübre kullanımı en önemli etkeni oluşturmaktadır. Çay üretimimizde kimyasal ilaç kullanılmaması dünya çay üretimindeki en büyük avantajımızdır. Bu avantajımıza organik gübre kullanımını da ekleyerek Türk Çayı'nın gücüne güç katmış olacağız.Ülkemizde organik çayın gelişimini özetlemek gerekirse, bu konuda ilk adım, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR'un ortaklaşa hayata geçirdikleri Yeşiltepe Köyü Organik Çay Projesi ile atılmış oldu. Proje kapsamında Yeditepe Üniversitesi tarafından geliştirilen mikrobiyal gübreler Rize'de çay bahçelerinde yapılan deneme uygulamalarında olumlu sonuçlar elde edildi. 2015 yılı itibariyle de çayda verim kaybını önlemek ve daha kaliteli çay elde edebilmek için organik çay yetiştiriciliğinde organik gübre uygulamaları yaygınlaştırıldı" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim