• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Türk ve Yunan mübadelesi, 93. yıldönümünde anılıyor

Türk ve Yunan mübadelesi, 93. yıldönümünde anılıyor
30 Ocak 1923'te Lozan'da imzalanan Türk ve Yunan halklarının karşılıklı yer değiştirmesinin 93'üncü yıldönümü, Büyükçekmece'de düzenlenecek etkinlerle...

30 Ocak 1923'te Lozan'da imzalanan Türk ve Yunan halklarının karşılıklı yer değiştirmesinin 93'üncü yıldönümü, Büyükçekmece'de düzenlenecek etkinlerle anılacak.

Kurtuluş Savaşı sonrasında 30 Ocak 1923 yılında Lozan'da imzalanan Türk ve Yunan halklarının mübadelesine ilişkin sözleşme ve protokol yapılmıştı. Buna göre Türkiye'deki Rumlarla Yunanistan'daki Müslümanların büyük bir bölümü karşılıklı olarak yer değiştirmişti.

Mübadelenin 93'üncü yıldönümünde Büyükçekmece Belediyesi, Büyük Mübadele Derneği, Lozan Mübadele Derneği, Rumeli Balkan Platformu Derneği ve Tepecik Trakya Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle anma etkinlikleri düzenlenecek.

KARAYA İLK AYAK BASILAN YERDE TEMSİLİ KARŞILAMA TÖRENİ

30 Ocak Cumartesi günü saat 11.00'de Yunanistan'dan gelen mübadillerin İstanbul'da karaya ilk ayak bastıkları yerlerden biri olan Mimarsinan İskelesi'nde gerçekleştirilecek temsili karşılama töreni ile başlayacak etkinlikler saat 14.30'da Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'ndeki anma törenleri ile devam edecek. Ayrıca anma etkinlikleri kapsamında yüreklerdeki kardeşlik nağmelerinin dile geleceği Buzuki Orhan konseri de yer alacak. Etkinliklere Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinden de mübadillerin katılımı bekleniyor.

Mübadele sırasında büyük acıların yaşandığına dikkat çeken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, "93 sene önce Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan antlaşma sonucunda 2 milyon nüfus karşılıklı göç etmek zorunda bırakıldı. Zorunlu göçün ardından çekilen acılar ve yaşanan sıkıntıların bir daha tekrar etmemesi için alınması gereken dersleri almak da bizim görevimizdir. İki dost ülkenin yurttaşları olarak bu olayı canlı tutmaya ve birlikte anma törenleri yapmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim