• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

Türk Telekom'dan 4.5G görünümlü 5G

Türk Telekom'dan 4.5G görünümlü 5G
Türk Telekom, 4.5G teknolojisine geçişte 5G hızını yaşatacak. ‘GiGA LTE’ uygulamasıyla 1 Nisan’dan sonra mobilde 1 gigabit hıza ulaştıracak.

Türkiye’de mobil internete, 4.5G’ye geçişle beraber 5G hızı gelecek. Türk Telekom ve Güney Koreli Korea Telecom (KT) işbirliğiyle uygulamaya girecek ‘GiGA LTE’ ile mobil cihazlarda saniyede 1 gigabit’lik hızları görebilmek mümkün olacak.

Türk Telekom bu işbirliğini Mobil Dünya Kongresi 2016’da duyurdu. ‘GiGA 4.5G’ teknolojisini kullanabilmek için uygun donanıma sahip cep telefonuna bir yazılımı bir defalık indirmek gerekiyor. Bu yazılım kurulduktan sonra 4.5G kapsamı alanında bulunan Wi-Fi noktalarında kullanılabilecek.

1 gigabit’lik hız

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, yapılan anlaşmanın Türkiye’yi mobil iletişimde dünya süper ligine taşıyacağını belirterek, “Bu anlaşmayla Türkiye’de mobil kullanıcılara 1 Nisan itibariyle saniyede 1 gigabit hızında bağlanma imkanı sağlayacak mobil teknolojiyi Türkiye’ye taşıyoruz. 4.5G’yi Wi-Fi’yla beraber kullanacağız.

Bu hız bugüne dek bir mobil cihaz üzerinde ulaşılabilen en yüksek hız. Kullanıcılar dünyadaki en hızlı mobil datayı deneyimleyecek” dedi.

GiGA LTE teknolojisinin ancak ileri teknoloji üst yapı ve fiber altyapıyla mümkün olabileceğine de işaret eden Aslan, “Genişbant internette öndeyiz. Türkiye’deki hanelerin yüzde 98’ine genişbant hizmeti sağlıyoruz. 213 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz. Fiber altyapımız, Türkiye’deki hanelerin yüzde 62’sine ulaşıyor. Bu gücümüzü Türk Telekom markasıyla mobile de taşıdık ve fiberin gücünü mobil cihazlara ulaştırmak için kolları sıvadık. Attığımız bu adım entegrasyon sürecinin en güzel örneklerinden biri olacak” diye konuştu. 

Başka işbirlikleri

Rami Aslan, Korea Telecom ile stratejik işbirliğin bununla sınırlı kalmayacağını, akıllı ev, akıllı şehir, büyük veri gibi konularda da devam edeceğini kaydetti.

Türk Telekom ile yaptıkları işbirliğinin her iki şirket için de son derece verimli sonuçlar doğuracağını belirten Korea Telecom CEO’su Chang-Gyu Hwang da, GiGAtopia vizyonu sayesinde tüketicilere GiGA hızları sabit internet, mobil, Wi-Fi noktaları ve UHD TV kanalları üzerinden ulaştırdıklarını aktardı. Chang-Gyu Hwang, “2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyatları’nda dünyada ilk kez 5G hizmetini vereceğiz ve Türk Telekom’la olan bu stratejik ortaklığımız bunun gibi pek çok vizyoner alanı da kapsayacak” diye konuştu.

‘Herkes yatırım yapsa tartışıyor olmazdık’

Rami Aslan, fiber altyapının ortak kullanılmasıyla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi: “Yatırımların yüzde 85’ini biz yaptık. Eğer herkes yatırım yapsaydı bu konuyu tartışıyor olmazdık. Toplam fiberin yüzde 85’ini yaptık ve bu altyapı herkese açık. Paylaşmamak gibi bir yetkimiz yok. Regüle eden fiyatı yüksek buluyorsanız kendiniz yapın. Fiberin olmadığı kırsal kesimlerde otobanlarda işbirliğine hazırız” dedi.

Aslan, fiber paylaşımıyla ilgili de, “Doğru model yatırımı en fazla teşvik eden modeldir. Yatırımı artıracak modelleri destekliyoruz. Diğerlerinin açığını kapatacak modellerin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Tuzak modellere gelmemeliyiz. Birileri şu ana kadar yatırım yapmadı diye onların açığını kapatacak her türlü model Türkiye için yanlış olur” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim