• BIST 9530.47
  • Altın 2477.424
  • Dolar 32.4512
  • Euro 34.6474
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Türk su ürünleri, Boston’da görücüye çıktı

Türk su ürünleri, Boston’da görücüye çıktı
Su ürünleri sektörünün ABD'deki önemli buluşma noktalarından Seafood Expo North America 2016 Fuarı'nın bu yıl otuz beşincisi düzenlendi.

Su ürünleri sektörünün ABD'deki önemli buluşma noktalarından Seafood Expo North America 2016 Fuarı'nın bu yıl otuz beşincisi düzenlendi. Boston şehrinde 6-8 Mart 2016 tarihlerinde yapılan fuar, Türk su ürünleri sektörünü ABD'li alıcılarla bir araya getirdi.

İstanbul- Boston arasında 2014 yılında Türk Hava Yolları'nın başlattığı uçuşlarıyla önemli ivme kazanan ABD'ye su ürünleri ihracatı, Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun (STG) tanıtım çalışmaları ile birlikte artış trendini devam ettiriyor. Bu sayede Türkiye, fuara ilk defa milli katılım sağladı. Önceki yıllara göre daha büyük bir alanda gerçekleşen fuarda, bu yıl pek çok yeni firma katılımcı olarak yer aldı. Fuarı ABD'nin yanı sıra, Kanada, Hollanda, Almanya, Çin, Meksika ve çeşitli ülkelerden çok sayıda kişi ziyaret etti.

STG'nin fuara sekizinci kez katıldığını belirten Başkan Melih İşliel, bu yıl artan uluslararası katılımcı ve ziyaretçi sayısıyla, fuarın ABD için uluslararası bir platform olma yolundaki başarısının ve bu fuarın su ürünleri sektörü için öneminin de kanıtlandığını söyledi ifade etti. İşliel, "Taze ürün sevkiyatlarının, özellikle THY'nin direk uçuşları sayesinde artmasını takiben, levrek ve çipuranın restoran menülerinde daha çok yer almasıyla donuk ürün satışlarının da artmasını bekliyoruz." dedi.

Türkiye'nin 2015 yılında genel ihracatının gerilediği bir süreçte su ürünleri sektörünün ihracatını arttırmayı başardığını aktaran İşliel, ayrıca şunları kaydetti:

"Türk su ürünlerinin bilinirliği ABD pazarında her geçen gün artıyor. 2014 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 66'lık artışla 19,3 milyon dolara ulaşırken, 2015 yılında ise yüzde 24'lük artışla yaklaşık 24 milyon dolara yükseldi. Su ürünleri sektörünün 2023 yılı için ortaya koyduğu 1,5 milyar dolar ihracat hedefinde ABD önemli bir oyuncu olacak."

'ABD, KÜLTÜR BALIKÇILIĞINI DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR'

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Üyesi Sinan Kızıltan ise ABD'de gıda güvenliği, izlenebilirlik ve üretim aşamalarının kontrol altında olması nedeniyle kültür balığının daha çok tercih edildiğini belirtti. Bu yüzden ABD'nin sektör için öneminin her geçen gün arttığını söyledi. ABD'ye ihracat yapan firma sayısının artmasında THY'nin direkt uçuşlarının büyük rol oynadığını dile getirdi. Kızıltan, kısa süre önce THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil'i ziyaret ederek, diğer hatlarda da destek beklentilerini aktardıklarını belirtti.

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen fuara Türkiye'den STG ile birlikte 10 firma katıldı. Yaklaşık 50 ülkeden bin 260 firmanın katılımcı olarak yer aldığı fuar süresince üye firmalardan temin edilen levrek, çipura ve alabalık değişik sunumlarla hazırlanarak yaklaşık 3 bin kişiye ikram edildi.

Cihan

Türk su ürünleri, Boston’da görücüye çıktı

Türk su ürünleri, Boston’da görücüye çıktı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim