• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Türk Profesörden Sürücülerin Benzin Maliyetini Düşürecek Buluş

Türk Profesörden Sürücülerin Benzin Maliyetini Düşürecek Buluş
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, evinde ekmeğin israf edilmesine dayanamadı benzin katkısı yaptı. Buluşun yakıt maliyetlerini düşürme ihtimali var.

Aynı zamanda Kadın Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Ekmek Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Loğoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ekmek israfının yüksek boyutlarda olduğunu savundu.

Ekmeğin buğdaydan üretilip sofraya gelene kadar bir çok zorlu işlemden geçtiğini anlatan Loğoğlu şunları söyledi:

"Ben bir kadın olarak, evimde biraz ekmek israf olsa, rahatsızlık duyuyorum. Ülkemizde buğday üretmek, ekmeğe dönüştürmek, sofraya bir ekmeği getirmek zorken, israf bu kadar büyük boyuttaysa, bir bilim adamı olarak, bir kadın olarak bunun değerlendirilmesi gerektiğini düşündüm. Yaptığımız incelemeler sonucu bayat etmek gibi atıl durumda olan bir ürünün ülke ekonomisine en çok katkı sağlayabilme yolunun, bayat etmekten biyoetanol üretmek olduğunu gördük."

Bayat ekmeği, bu alanda bir çalışma yapılmadığı için tercih ettiklerine dikkati çeken Loğoğlu, "Tabii bilimsel çalışmalarda, çalışmanın orijinalliği, ekonomik olması, ülke ekonomisine katkısının büyüklüğü de önemli olduğu için biz bayat ekmeği tercih ettik, böyle bir çalışmayı ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

NİŞASTANIN HİDROLİZİ İÇİN BAKTERİLERDEN YARARLANILDI

Biyoetanolün doğal kaynaklardan elde edilen bir alkol olduğunu anlatan Loğoğlu bu maddenin üretim aşamalarına ilişkin şöyle konuştu:"Biz bu çalışmayla ekmeğin yapısında olan nişastayı glikoza çeviriyoruz. Ne kadar nişastayı glikoza dönüştürebilirseniz alkole dönüştürme oranı da o kadar yüksek. Nişastanın hidrolizi kolay bir şey değil, bunun için farklı bakterilerden yararlandık. Bakteriler, nişastayı hidrolizleyen enzimleri üreten bedava işçilerimiz bizim. Bu enzimlerden yararlanarak nişastayı yüksek oranlarda glikoza hidrolizeledik, bunu da mayalayarak, alkolümüzü elde ettik."

BENZİNİN 5'TE BİRİ FİYATINA

Loğoğlu, çalışmanın başarıyla sonuçlandığını anlatarak, "Elde ettiğimiz alkol, ülkemizde resmi olarak yüzde 5 oranında benzine katılarak kullanılabilir. Şu anda araçların müsaade ettiği resmi rakam bu, ama bu yüzde 20'lere de çıkarılabilir. Yeni üretilecek araçlarda motorlar bunu tolere edecek düzeyde. Biyoetanolün fiyatıyla benzinin fiyatını karşılaştırdığımızda da beşte biri olan bir ürünü, benzin içerisinde değerlendirmiş oluyorsunuz. Hem ülke ekonomisine hem insanların ekonomisine katkı sağlayabilecek bir madde. Yani her derde deva bir madde diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Benzin içerisine katılan yüzde 5'lik alkolün sadece yarısının Türkiye'de üretilebildiğini öne süren Loğoğlu, farklı maddelerden bioetanol üretilmesinin ekonomi için kazanç olacağını bildirdi.

"YÜZDE 80'İ ÜRÜNE DÖNÜŞTÜ"

"Başladığımız ürünün yüzde 80'ini ürüne dönüştürebildiğimizi gördük" diyen Loğoğlu, şunları kaydetti:

"Bilim tek başına yapılan ürünün sanayiye uygulanması için yeter değil. Yatırımcılardan yardımlarını talep ediyoruz. Hem bir kadın hem bir akademisyen olarak ülkemizdeki hiç bir kaynağın israf olmamasını istiyorum. Bayat ekmeği de ülkemizde bu kadar aç insan, göçlerle gelen insan varken israf etmememiz lazım. Böyle israf olan kaynak varsa onu daha yararlı şekle dönüştürelim, böyle projeler artsın ve insanımıza hizmet edelim."

"YILLIK GETİRİSİ 250 MİLYON LİRA"

Projeyi Loğoğlu ile birlikte yürüten GÜ Analitik Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Yalçınkaya da Türkiye'de günlük yaklaşık 100 milyon adet ekmek üretildiğini söyledi.

Yalçınkaya, "Ülkemize günlük olarak yaklaşık 456 bin ton ekmek israf ediliyor. Bu kadar ekmekten yaklaşık 150 bin litre alkol elde edilebiliyor. Bu alkolün katma değeri, yıllık mali getirisi 250 milyon lira. Bu parayla da yaklaşık 10 hastane, 60 tam donanımlı okul yapılabiliyor. Biz bu ekmeklerin çöpe gitmesi yerine, ülke ekonomisine katkı sağlaması için değerlendirdik" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim