• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Türk lokumunu İngilizlere beğendiriyor

Türk lokumunu İngilizlere beğendiriyor
Türk iş kadını Zeynep Turudi, kurucusu olduğu firma ile İngilizlere doğal Türk lokumunu, Türkiye'nin kültürel değerleriyle birlikte sunuyor.

Türk iş kadını Zeynep Turudi, kurucusu olduğu firma ile İngilizlere doğal Türk lokumunu, Türkiye'nin kültürel değerleriyle birlikte sunuyor. Katkısız üretilen lokumları yabancılara, Isparta'nın gül kokusu ve çiçek özleriyle tattırıyor.

Turudi'nin yöneticisi olduğu "Truede" firmasının, İngilizlerin damak zevkine göre ürettiği farklı lokum çeşitleri, Ebru sanatı, Osmanlı Sultanları, İznik çinisi gibi Türkiye'nin farklı kültürel değerlerini anlatan hikayeleriyle ve özel tasarlanmış kutulurda büyük marketler zincirlerinin raflarında yer alıyor. İngilizce "Doğru" ve "Lokum" kelimelerinden türetilmiş olan "Truede" markalıürünleri "You'll Be Dellighted" (Memnun Kalacaksınız) sloganı ile tüketiciye sunuluyor. Turudi'nin, tamamen İngiliz tüketiciye göre sağlıklı, katkısız, doğal ürünlerden oluşan lokum ve diğer gıda ürünleri, kalitesi ile de iddialı olduğu için benzerlerinden daha yüksek fiyata alıcı buluyor.

Teknoloji yerine gıda sektörünü tercih etmesinde bir diğer etkenin ise Türkiye'ye kazandırmak olduğunun altını çizen Turudi, "Ülkemden uzakta büyümenin ve yaşamanın getirdiği özlem, Türkiye sevgim nedeniyle ticari hayata atılırken yapacağım işten Türkiye'nin de kazanması gerektiğini kafama koymuştum. Doğal Türk lokumu eksikliği bu fikrimi pekiştirdi ve Türkiye'deki firmalarla masaya oturarak tam ne istediğimi anlattım, uygun firmaları bulunca da üretime ve ticarete başladım" diye konuşuyor.

Zeynep Turudi, Türkiye'de yüksek kapasiteli birçok firmanın lokum ürettiğini ancak bunların büyük paketlerde ve doğallıktan uzak olması sebebiyle Truede ürünlerinin içeriğinden, kullanılan maddelere ve kutularına kadar herşeyini İngiliz tüketiciye göre tasarladıklarını vurguluyor.

İngiliz tüketiciye lokum gibi tatlı ve benzeri gıda ürünlerini sunarken daha küçük paketleri tercih ettiklerini ve bunu da kısa sürede tutulduğunu kaydeden Turudi, "Elimizde bu ürün var diye kendi tercihlerimize göre değil, paket şekillerinden içerisindeki ürün sayısına kadar hemen her ayrıntıyı tüketici tercihlerine yapıyoruz. Küçük kutularda lokum pazarını biz oluşturduk diyebilirim. Daha sonra bizi başka firmalar takip etmeye başladı. Böyle yaparak belki biraz daha fazla zaman kaybediyoruz ama verdiğimiz emeğin faydalarını ilerleyen zaman içerisinde görüyoruz" diyerek Türk ihracatçısı firmalara da mesleki sırlar veriyor.

Kösem Sultan, Hürrem Sultan, Safiye Sultan ve ebru sanatını tanrıtıyoruz

İlk olarak İngiltere gıda sektörüne 2003 yılında girdiklerini hatırlatan Zeynep Turudi, bu geçen sürede hiçbir katkı maddesi kullanmadan, Isparta'nın gülünden, çiçek özlerinden lokum ürettiklerini belirterek, "geride kalan 14 yıl boyunca sadece Türk lokumu satmadık. Türk lokumunun 500 yıl önceki geleneksel tadlarını, kokususunu kutuların içine koyarken; kültürel değerlerimizle süsledik kutularımızın dışını. Bir yabancı tüketici lokumu yerken, nereden, hangi kültürden geldiğin okudu kutuların üzerinde. Kösem Sultan'ı, Hürrem Sultan'ı, Safiye Sultan'ı anlattık lokum kutularında. İznik çinisini tanıttık, Ebru sanatımızı gösterdik İngilizlere ve diğer yabancılara. Lokum tedarikçiliğinin ötesinde kültürümüzü tanıtıyoruz işimizle birlikte" şeklinde konuştu.

Türk lokumunu İngilizlere beğendiriyor

Türk lokumunu İngilizlere beğendiriyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim