• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Türk Kültürü TEMA Bahçeleri EXPO 2016 Alanında

Türk Kültürü TEMA Bahçeleri EXPO 2016 Alanında
EXPO 2016 Antalya, 51 yabancı ülkenin kuracağı ülke bahçelerinin yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda büyükşehir ve ilçe belediyesinin kuracağı tema...

EXPO 2016 Antalya, 51 yabancı ülkenin kuracağı ülke bahçelerinin yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda büyükşehir ve ilçe belediyesinin kuracağı tema bahçelerine ev sahipliği yapacak. 22 Nisan'da kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya sergi alanına gelen ziyaretçiler, ülke bahçelerinde dünya turuna çıkarken, Türkiye Tema Bahçeleri'nde ise ülkeyi yakından tanıma şansı bulacak.

'Çiçek ve Çocuk" temasıyla 22 Nisan'da kapılarını açmak için gün sayan EXPO 2016 Antalya'da "Yeşil Şehirler" alt temasına uygun olarak "Türkiye Tema Bahçeleri" kuruluyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Konya ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin yanı sıra Malatya'dan Battalgazi Belediyesi ve Burdur Valiliği ile Antalya'dan 10 ilçe belediyesi kendi kültürlerini, tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak için bahçe çalışmalarında sona yaklaştı.

ANTALYA BAHÇESİ'NE TURUNÇ VE ZEYTİN AĞAÇLARI

Aksu ilçesinde bulunan bin 121 dönümlük sergi alanında Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi evinden esinlenerek yapılan Antalya bahçesinde kenti tarihi dokusuyla tanıtacak. 655 metrekarelik alana kurulan bahçede daha önce Minicity'de bulunan Türkiye'nin tarihi yerlerinin minyatürleri de sergilenecek. Bahçenin peyzajında ise Antalya'nın simgesi narenciye ve zeytin ağaçları kullanılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bahçesinde EXPO 2016'nın temasına uygun olarak çocuklar için de oyun alanları bulunacak. Antalya bahçesinde ayrıca ziyaretçilere kentin tarihi ve doğal güzellikleri de tanıtılacak.

Engelliler için özel olarak tasarlanan bahçe hakkında bilgi veren Proje Mimarı Mustafa Sepetçioğlu, "Amacımız buraya gelen insanlara Antalya'yı en iyi şekilde tanıtmak. İnşallah gelen misafirlerimiz de bundan memnun kalır" dedi.

İSTANBUL 5 BİN YILLIK GEÇMİŞİ İLE EXPO 2016'DA

Türkiye Tema Bahçeleri'nin kurulacağı alanın en iddialı bahçelerinden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3 bin 500 metrekare alana kuracağı İstanbul Bahçesi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış, Roma ve Bizans medeniyetlerinin izlerini taşıyan İstanbul'u 5 bin yıllık köklü geçmişiyle EXPO 2016 Antalya'ya taşıdıklarını söyledi. Şimşek, bahçeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Galata Kulesi'nden, Kız Kulesi'ne, camilerden bugünkü modern yapılara kadar her şeyi insanlar bu bahçede bulabilecekler. İstanbul'un simgesel yapılarına, Cumhuriyet dönemi yapılarına kadar. Boğaz Köprüsünü de görebilecekler, Mimar Sinan'ın eserini de görebilecekler, Cenevizlilerden kalma Galata Kulesini de görebilecekler. Ama bunların yanında İstanbul'un endemik türü olan bitkileri, botanik yapıları da yine burada sergilemeyi düşünüyoruz. Ayrıca İstanbul'da son dönemde başlatmış olduğumuz yerlere değil sadece duvarlara da bitki anlamında çalışmalarımız var, o çalışmalarımızı burada göstereceğiz."

İstanbul bahçesinde peyzaj olarak anıt ağaç, oya, erguvan, servi, çınar, yasemin, lale gibi bitkiler olacak. Bahçede ayrıca Türk bahçesi, Türk avlu döşemesi örnekleri sergilenecek.

ANKARA'NIN ANKAPARK'I EXPO 2016'YA GELİYOR

EXPO 2016 Antalya Sergi alanında yer alacak Türkiye Tema Bahçeleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi ise kentin tarihi, turistik ve kültürel değerlerini ziyaretçilere tanıtacak. 3 bin metrekare alana kurulacak Ankara Bahçesi'nde, EXPO 2016'nın "Çiçek ve Çocuk" olan temasına uygun olarak ANKAPARK'ın bir benzeri yapılacak. Ankara Bahçesi'nde açık ve kapalı alanda çocukların keyifle oynayabileceği oyun grupları yer alacak. Ankara Bahçesi'ni ziyaret eden çocuklar oyunun tadını çıkarırken, aileler ise Ankara'yı yakından tanıma fırsatı bulacak.

Türkiye Tema Bahçeleri alanında kendi mimari yapılarını ilçe kültürleriyle birleştirecek şehirlerin ve ilçelerin bahçeleri, EXPO 2016 sonrasında da kalıcı olarak sergi alanında varlıklarını sürdürecek.

Türk Kültürü TEMA Bahçeleri EXPO 2016 Alanında

Türk Kültürü TEMA Bahçeleri EXPO 2016 Alanında

Türk Kültürü TEMA Bahçeleri EXPO 2016 Alanında

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim