• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Türk-Kırgız işadamlarından işbirliği imzası

Türk-Kırgız işadamlarından işbirliği imzası
Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu ve İkili İş Görüşmeleri, Türkiye Odalara ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu ve İkili İş Görüşmeleri, Türkiye Odalara ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. İşadamlarının işbirliği anlaşması imzaladığı toplantıya; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Arzybek Kozhoshev de katıldı.

Bakan Tüfenkci, açılışta yaptığı konuşmada, Kırgızistan'ın Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri arasında ihracatın en hızlı arttığı ülke olduğunu söyledi. Kırgız hükümetinin iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiğini dile getiren Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ülke olarak bizde Kırgızistan" nın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem vermekte ve destek sağlamaktayız. Yıllar içerisinde 2012-2015 yıllarına baktığımız zaman artan bir ticaret hacmine sahip olduğumuzu 2015 yılındaki küresel daralma ile beraber bir miktar ticaret hacmimiz düşse de esasında bugünkü gördüğümüz manzara bu ticaret hacmimizi 1 milyar dolarlara çıkarmak için önümüzde hiçbir engel olmadığını da bugün burada müşahede etmekteyiz. Kırgızistan da ithalatımızın yüzde 84,1 oranındaki pay tarım ürünlerinden bizim ihracatımızdaki yüzde 99,2'lik oranda sanayi ürünlerinde olduğunu ifade etmek istiyorum. Kırgızistan ile ihracatımızda son 3 yılda gerçekleşen ortalama yüzde 44,5 oranındaki artış Kırgızistan'ı Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri arasında ihracatımızın en hızlı arttığı ülke konumuna getirmiştir. Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 300 civarındaki Türk firma Kırgız ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Türk firmaları 5 binin üzerinde Kırgız vatandaşa da istihdam sağlamaktadır. Bu yeterli değil biz istiyoruz ki daha çok Kırgızistan ile işbirliği yapalım daha çok Kırgızistan ile yatırım yapalım inşallah bu görüşmelerde buna vesile olacak. Sadece biz kazanalım demiyoruz kardeşimiz Kırgızistan'da kazansın ikimiz birlikte büyüyelim birlikte zenginleşelim."

"ÇİN'İN GEÇİŞ GÜZERGAHI ÜZERİNDE OLMASI AVANTAJ"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Kırgızistan'ın konumuna değindi. Doğusunda bulunan Çin'in dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden birisi olduğunu belirterek, Kırgızistan'ın Çin'in alternatif geçiş güzergahı üzerinde yer alabilmesinin müthiş bir fırsat olduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle tarihi İpek Yolu yeniden bütün bu coğrafyaya müthiş fırsatlar sunmaktadır. Bu kapsamda Kırgızistan'ın büyük bir şansı vardır Özellikle Kırgızistan Çin'in geçiş güzergahı üzerinde yer alabilmesi müthiş bir fırsattır. Alternatif yollardan bir tanesi Kırgızistan üzerinden geçmektedir. Bu kapsamda gerek yol ve demiryolları ama en önemlisi olmazsa olmazı iki Gümrük Bakanlarımızın uyumlu olması esastır. Çünkü gümrüklerimiz aynı dili konuşuyor olması lazım rahat geçişi sağlayabilmek için. Bugün alternatif yollar daha uzun olmasına rağmen daha ucuzdur. Kırgızistan üzerinden geçen yol daha kısa en pahalı yollardan bir tanesidir. Onun için Kırgızistan" ın ekonomik refahı için tarihi İpek Yolu'nun tekrar Kırgızistan üzerinden Anadolu coğrafyasından Avrupa'ya ulaşabilmesi yolunda müthiş fırsatı var."

Konuşmalar sonrasında Hisarcıklıoğlu ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Sharshekeev işbirliği protokolünü imzaladı.

Türk-Kırgız işadamlarından işbirliği imzası

Türk-Kırgız işadamlarından işbirliği imzası

Türk-Kırgız işadamlarından işbirliği imzası

Türk-Kırgız işadamlarından işbirliği imzası

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim