• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Türk-islam Sanatı “Hat” Mamak’ta

Türk-islam Sanatı “Hat” Mamak’ta
Unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk Sanatları'nın yaşatılmasına yönelik kurslar düzenleyen Mamak Belediyesi, asırların birikimiyle günümüze kadar...

Unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk Sanatları'nın yaşatılmasına yönelik kurslar düzenleyen Mamak Belediyesi, asırların birikimiyle günümüze kadar ulaşan sanatları yaşatmaya ve gelecek nesillere en doğru şekliyle aktarmaya çalışıyor.

Farklı sanat dallarının güzelliklerinin sergilendiği MKM'de her biri ilgi, emek ve sabır isteyen kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar ustaların elinden yeni nesillere aktarılıyor. Geleneksel Türk el sanatlarından biri olan hat sanatı da Mamak Kültür Merkezi'nde parmaklarla hayat buluyor. Kadınlar kadar erkeklerin de ilgisinin göze çarptığı hat kursunda 64 kursiyer Mamak Kültür Merkezi'nde hat sanatını öğreniyor, geçmişten geleceğe kültür köprüsü kuruyor. Açılan her bir kursun sanatının yaşatılmasını ve daha geniş kitlelerce tanınmasını sağladığını kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "İstiyoruz ki ebru, hat, keçe ve diğer geleneksel sanatlarımız unutulmasın. Yeni kuşaklara aktarılsın. Türk süsleme ve yazı sanatlarının, usta ellerde kıymetli eserlere dönüştüğüne kurslarımız sayesinde şahit oluyoruz" dedi.

MERAK SANATA DÖNÜŞÜYOR

7 yılda 372 mezun veren hat kursunda hat öğretmeni Ali İhsan Sakal tarafından verilen eğitimde, kursiyerler hat sanatının inceliklerini ve uygulama tekniklerini öğreniyor. Harflerin tek tek yazımını gerçekleştiren öğrenciler, ardından eserlerini süslemeyi öğreniyor. Yazılanın ifade ettiği anlam kadar, yazının ortaya koyduğu resmin estetiğinin de önem kazandığı derslerde, kursiyerler değişik motifler kullanarak hat sanatını öğrenme şansı yakalıyor. 8 ay süren eğitimin sonunda, kursiyerlere sertifika ve başarı belgesi veriliyor. Hat sanatıyla tanışan kursiyerler, yıl içinde birbirinden güzel eserlere imza atıyor. Kursun sonunda üretilen eserler, yılsonu sergisi ile görücüye çıkıyor. Hat sanatında çıraklığın ve öğrenmenin ömür boyu sürdüğünü belirten kursiyerler, "Bu sanatı öğrenip ustalaştıkça, daha güzel eserler ortaya koydukça sanat tutku haline dönüşüyor. Bu sanatın bir sonu yok, merakla başlanıyor bir daha bırakılamıyor. Bu kültür köprüsünde biz de varız" dediler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim