• BIST 9548.09
  • Altın 2499.47
  • Dolar 32.4922
  • Euro 34.5731
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Türk-iş’den "Kiralık İşçi" Tepkisi

Türk-iş’den "Kiralık İşçi" Tepkisi
TÜRK-İş, Başbakanlık tarafından TBMM'ye sevk edilen ve kamuoyunda "kiralık işçilik" olarak tanımlanan "İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda değişiklik...

TÜRK-İş, Başbakanlık tarafından TBMM'ye sevk edilen ve kamuoyunda "kiralık işçilik" olarak tanımlanan "İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" ile yapılmak istenen düzenlemelere tepki olarak imza kampanyası başlattı.

Türk-İş'e bağlı sendikalar, "Özel İstihdam Bürolarına ve Esnek Çalışmaya Hayır" adı altında imza kampanyası başlattı. TÜİK meydanında toplanan grup adına konuşan Türk-İş Balıkesir İl temsilcisi ve Türk Harb-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Demirer, "2009 yılında yasalaştırılmak istenen ve sosyal tarafların haklı gerekçelerle verdikleri tepki üzerine Sayın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen bu tasarı, daha sonra bir kez daha TBMM gündemine getirilmiş; ancak çalışma hayatında yol açacağı olumsuzluklar (özellikle eşitsizliğe sebep olacağı) dikkate alınarak geri çekilmiştir. Şimdi bir kez daha TBMM gündemine taşınan düzenleme birçok işçi için tehdit niteliği taşımaktadır. Tasarıyla, işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 25'ine kadarının "kiralık işçi" olmasına imkan sağlıyor. Ancak 1 ila 10 arasında çalışanı bulunan KOBİ'ler için bu sınırlama da bulunmamaktadır. Bu da istihdamın yüzde 60'ını oluşturan KOBİ'lerin istediği kadar kiralık işçi çalıştırmasının yolunu açmaktadır. Büyük işletmeler de dikkate alındığında, mevcut çalışanların yaklaşık 10 milyonunun çalışma biçimi değiştirilerek "kiralık işçi" yapılmasının yolu yasal olarak açılmaktadır. Sosyal tarafların görüşü alınmadan TBMM'ye gönderilen tasarıda, işverenin "kiralık işçiyi" istediği şartlarda çalıştırmasının da yolu açılmakta ve çalışanın yasal güvenceleri ortadan kaldırılmaktadır. Buna göre işveren "esaslı bir gerekçesi" varsa, kiralık işçiyi emsal işi yapan işçilerden farklı şartlarda çalıştırabilecektir" dedi.

Türk-iş’den "Kiralık İşçi" Tepkisi

Türk-iş’den "Kiralık İşçi" Tepkisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim