• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Türk-İş açlık sınırını açıkladı

Türk-İş açlık sınırını açıkladı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bin 361 lira 29 kuruş, yoksulluk sınırının 4 bin 434 lira 16 kuruş olduğunu açıkladı.

Eylül 2015 ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırma sonucuna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) bin 361 29 kuruş. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 434 lira 16 kuruş.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASINDA 17 TL ARTIŞ

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 17 TL arttı. 2015 yılının ilk dokuz ayı sonunda ise ailenin mutfak harcamasına 129 TL ek yük geldi. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 420 lira oldu. Bekar olan bir çalışanın aylık yaşama maliyeti bugün bin 648 lira ve yılbaşına göre 191 lira arttı. Aynı dönem itibariyle asgari ücret artışı 110 lira.

“MUTFAK HARCAMASI YUKARIYA DOĞRU ARTIŞ EĞİLİMİNİ SÜRDÜRMEKTE”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ”Kurban Bayramı ile birlikte et fiyatı yanı sıra yaş sebze-meyvedeki fiyat artışı, döviz kurundaki artışın gıda fiyatlarına yansıması sonucu mutfak harcaması yukarıya doğru artış eğilimini sürdürmektedir. Grafikten de görüleceği üzere, dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan gıdadaki fiyat artışı ortalama tüketici fiyatlarındaki artışın üzerinde olmaya devam etmektedir. Çalışanların aile bütçesinde önemli ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki artışın ortalama fiyat artışı üzerinde seyretmesi, genel fiyatlardaki artış ile yaşanan enflasyon arasındaki makasın açılmasına neden olmaktadır. Bu durum gerçekleşen resmi enflasyon oranın tartışılmasına da yol açan bir unsur olmaktadır.”

ANKARA’DA DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN ASGARİ GIDA HARCAMASI YÜZDE 1,24 ARTTI

TÜRK-İş’in verileri temel alındığında ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim 2015 Eylül ayı itibariyle şöyle oldu: ”Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,24 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dokuz aylık dönemi sonunda artış yüzde 10,46 oranında oldu. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,39. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,46 olarak hesaplandı.

EYLÜL’DE YUMURTANIN FİYATI ARTTI

Açıklamada, Eylül 2015’de süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar değişmediği ifade edilerek, “Ancak her fiyat artışı öncesi uygulanan ‘indirimli etiket’ özellikle süt ve peynir ürünlerinde dikkati çekti. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; Kurban Bayramı ile birlikte etin kilogram fiyatı kıyma ve kuşbaşında yaklaşık 2 lira arttı. Hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogramı 79 lira ile günlük asgari ücretin iki katından fazla oldu. Sakatat fiyatı aynı kaldı. Tavuk fiyatı da değişmedi. Et fiyatlarındaki artış, mevsimin başlamasıyla tezgahlarda yer bulan balık fiyatlarıyla biraz dengelendi. Yumurta fiyatı ise yine arttı. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya) ürünlerinin fiyatı kısmen yeni sezon ve biraz döviz kurundaki artışın yansıması nedeniyle yükseldi. Kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek fiyatında biraz artış tespit edildi. Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay ortalamada arttı. Geçtiğimiz ay 3 lira 34 kuruş olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3 lira 46 kuruş oldu. Ortalama sebze fiyatı gerilerken, bayramı da etkisiyle meyve fiyatı artış gösterdi. Bu ay sebze kilogram fiyatı 3 lira 34 kuruş ve meyve ortalama kilogram fiyatı 3 lira 65 kuruş olarak hesaplandı. Mutfağın en fazla tüketilen gıda ürünleri arasında yer alan patates ve kuru soğan fiyatı aynı kaldı. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta un fiyatının biraz arttı, diğer ürünlerde bir fiyat değişikliği olmadı. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin, fiyatı aynı kaldı, zeytinyağı fiyatı arttı, ayçiçeği yağı fiyatı ise biraz geriledi. Zeytin fiyatı, çeşidine göre fiyatlar değişse de ortalamada aynı kaldı. Şeker ve tuz ile bal, reçel ve pekmez fiyatı değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb.) ürünlerinden fındık fiyatı yeni mahsul ürünün piyasaya girmesiyle ucuzladı, diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinin fiyatı – karabiberdeki artış dışında aynı kaldı. Çay ve ıhlamur fiyatı artarken, salça fiyatı düştü.” değerlendirmesi yapıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim