• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Türk-iran Ticaret Hacmi Genişliyor

Türk-iran Ticaret Hacmi Genişliyor
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, İran'a uygulanan...

Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, İran'a uygulanan ambargonun kalkmasıyla Çukurova'dan İran'a daha çok ihracat gerçekleştirilebileceğini belirtti.

İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami, Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sonia Andish ile birlikte Adana Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (ADSİAD) ziyaret etti.

ADSİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle buluşmasının ardından Elka Fuarcılık'ın düzenlediği Tarım Fuarı'nda ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez'le yeniden bir araya gelen Kami, Türkiye ile ticaret hacminin artmasını diledi. Milletler ve ülkeler arasında ekonomi ve kültür birliğinin yakınlaşmayı hızlandırdığını anlatan Kami, ambargonun kalkması nedeniyle Türk işadamlarını İran'da daha çok yatırım yapmaya çağırdı.

İki ülke arasında dostluğa ve yakınlığa dayalı bir geçmiş bulunduğunu vurgulayan Kami, "Eskiden bu yana ekonomik alanda da birbirimize bakışımız olumludur. 2001 yılında Türkiye-İran ticaret hacmi 1 milyar dolarken bugün 15 milyar dolara kadar ilerlemiştir. İki ülkenin cumhurbaşkanı, ticaret hacmindeki hedefi 30 milyar dolar olarak belirlemiştir. Bu hedef de iş dünyası sayesinde olacaktır. Umarım ekonomi alanında daha çok iş yaparız" dedi.

"İHRACATIMIZ ARTIYOR"

Adana'ya ve ADSİAD'a gösterdikleri ilgi nedeniyle Reza Kami ve beraberindekilere teşekkür eden ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ise Çukurova ihracatının arttığı İran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla daha çok ihracat gerçekleşeceğini vurguladı. İran iş dünyasını tüm dünyanın gözbebeği konumundaki Çukurova'ya yatırıma çağıran Süleyman Sönmez, "Umarım çağrılarımız kamuoyuna ve iş dünyasına olumlu bir katkı yapar. Çukurova Bölgesi'nden İran'a geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 22 milyon 127 bin liralık ihracat gerçekleşmiş. Mersin'den İran'a gerçekleşen ihracat rakamlarında da artış gözleniyor" dedi.

İran'a yönelik ambargonun kalkmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan Süleyman Sönmez, "Sayın Kami'nin dediği gibi dostluğumuz çok eskiye dayanan İran'a uygulanan ambargonun kalmasıyla özellikle Çukurova'dan bu bölgeye daha çok ihracat gerçekleşeceğine inanıyorum. İran, Çukurova açısından önemli bir Pazar. İran'ın özellikle enerjiye olan yatırımı göz önüne alındığında bu alanda 30 milyar dolarlık yatırım fırsatı sunuluyor. "Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi" projemizin hayata geçmesi İran'la olan enerji anlaşmalarına ivme kazandıracaktır. Öte yandan tarımın kalbi konumundaki Çukurova'dan İran'a yaş sebze ve meyve ihracatını da üst seviyede değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

Türk-iran Ticaret Hacmi Genişliyor

Türk-iran Ticaret Hacmi Genişliyor

Türk-iran Ticaret Hacmi Genişliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim