• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

'Türk firmaları, Rusya'nın kereste ambargosundan etkilenmez'

'Türk firmaları, Rusya'nın kereste ambargosundan etkilenmez'
Uçak krizi sonrası Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaş sebze ve meyve alım iptalin ardından başta kereste ithalatı olmak üzere yeni yaptırımlara gitmesi...

Uçak krizi sonrası Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaş sebze ve meyve alım iptalin ardından başta kereste ithalatı olmak üzere yeni yaptırımlara gitmesi bekleniyor. Kereste ithalatı yapan firmalar ise son yıllarda Rusya ile alımları azalttıklarını bu nedenle yaptırımlardan etkilenmeyeceklerini söyledi.

Rus medyasında yer alan haberlere göre, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların otel ve kereste sektörüne kadar genişleyebileceği ileri sürüldü. Yaş sebze ve meyve ihracatında Türk tarafı mağdur olurken özellikle kereste sektörü ile ilgili yapılacak olan engellemelerin Türk firmalarından çok Rus firmalarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Yalçınlar Kereste İnş. Nak. Ldt. Şti. Sorumlusu Mehmet Yalçın, "Biz 5 yıl öncesine kadar ağırlıklı olarak keresteyi Rusya'dan alıyorduk. Ama oradaki fiyat dalgalanması bizi başka ülkelerle iş birliği yapmaya sevk etti. Bugün en çok malı Ukrayna başta olmak üzere Letonya ve Bulgaristan'dan alıyoruz. Rusya'dan sadece 5 milyon dolarlık mal alıyoruz. Rusya ile iş yapmamız bizim değil Rus firmalarının aleyhine. Biz peşin para ile çalışıyoruz burada karşı tarafın zararı saymakla bitmez. Ama bizim kereste ticaretinde hiçbir kaybımız olmaz." diye konuştu.

Kereste Satıcısı Mustafa Başgöl, şunları kaydetti: "Türkiye'nin kereste ithalatı, 2000 yılında 33 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2010 yılında yüzde 300 artarak 132,3 milyon dolara yükseldi. Türkiye 2010 yılındaki kereste ithalatının yüzde 30,5'i Rusya Federasyonu'ndan, yüzde 25,5'i ise Ukrayna'dan yapılmıştı. Bu iki ülkenin ardından sırasıyla Romanya (9,9), Kamerun (8,5) ve Bulgaristan (4,9) gelmektedir. Bugün ise daha çok keresteyi biz Ukrayna ve Letonya gibi ülkelerden almaktayız. Rusya avantajı son 3 yıldır kaybolduğu için oradan yüzde 10-20 seviyelerinde yapıyoruz. Bu anlamda Rusya'nın herhangi bir engellemesinin bize pek zararı olmaz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim