• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Türk çocuklar itaatkar, Amerikalılar bağımsız

Türk çocuklar itaatkar, Amerikalılar bağımsız
Uzman Psikolog Ayça Yıldırım, çocuk yetiştirmedeki kültürlerarası farklılıklara dikkat çekti.

Uzman Psikolog Ayça Yıldırım, çocuk yetiştirmedeki kültürlerarası farklılıklara dikkat çekti. Her kültürün kendi özel çocuk yetiştirme tutumuna sahip olduğunu belirten Yıldırım, "Mesela Türk çocukları itaatkar, Amerikalılar ise daha bağımsız oluyor." dedi.

Örneğin Japon çocukları ile Amerikan çocukları farklı anlayışlar içinde yetiştirildiğini aktaran Yıldırım, "Japon çocukları daha çok bulundukları grubun çıkarlarını ön planda tutacak şekilde yetiştirilirler ve daha pasiftirler. Amerikan çocukları ise daha bağımsız ve rekabete dayalı olarak yetiştirilmektedirler." dedi.

TÜRK ÇOCUKLARINDA SAYGI ÖNEMLİ

Türk ailelerin çocuk yetiştirme tarzlarına da değinen Uzman Psikolog Ayça Yıldırım şunları söyledi: "Yapılan araştırmalarda, Türk aileleri ise terbiyeli, büyüklerine saygılı, itaatkar, bağımlı özellikler göstermeye eğilimli birer yetişkin olarak çocuklarını yetiştirmeyi daha çok önemsiyorlar. Hollandalı ve Alman aileler çocuklarının sağlıklı, mutlu, özerk, bağımsız bir kişilik geliştirebilir bireyler olarak gelişmesini ön plana çıkarıyorlar."

Çocuk yetiştirme tutumunun toplumdan topluma, kültürden kültüre farklılık gösterdiği gibi, o toplumdaki aileler arasında da farklılıklar gösterdiğini belirten Yıldırım, bunda sosyoekonomik seviyenin de etkili olduğunu dile getirdi. Uzman Psikolog Ayça Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti; "Araştırmalarda alt sosyoekonomik seviyelerdeki ailelerde ana baba çocukları ile ilişkisinin katı ve otoriteye dayalı olduğu bulunmuştur. Buna karşı orta sınıf ailelerde anne-baba çocuklarına karşı daha açık, esnek ve eşitlik ilkesine göre davranmaktadır. Alt sosyoekonomik ailelerde çocuk, ebeveynin otoritesinden ve kızgınlığını ifade etmesinden korkmaktadır. Ailenin sosyoekonomik seviyesi yükseldikçe çocuğun aileye duyduğu güven arttığı halde, alt sosyoekonomik seviyedeki ebeveyn, yanlış bir davranışta çocuğunu daha şiddetli cezalandırmakta ve nadiren çocuğunu onure etmektedir. Ebeveynin özellikle annenin çocukla etkileşimi, çocuğun fiziksel, duygusal, sosyal ve zihinsel gelişiminin ve kişiliğinin ortaya çıkmasının yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Annenin çocuğu ile geçirdiği zamanın fazlalığı ve babaya göre çocuğuna daha yakın olması annenin tutumlarının çocuğu babaya göre daha fazla etkilemesine neden olmakta ve anne tutumlarının çocuk üzerindeki önemini artırmaktadır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim