• BIST 9605.39
  • Altın 2480.21
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.6387
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Türk çayı ile hiçbir ülke yarışamaz!

Türk çayı ile hiçbir ülke yarışamaz!
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çayı geleceğe taşıyabilmek için hammaddede kaliteyi yükseltmeleri gerektiğini söyledi.

Sütlüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk çay sektörünün geleceğini inşa etmek için ürün kalitesinin arttırılması gerektiğini belirterek, "Çayda en önemli konu çayın hammaddesinin kaliteli olması gerekir. Hammadde kaliteli olmazsa kuru çayın kaliteli olması mümkün değildir. Hiçbir teknoloji kötü olan hammaddeden kaliteli mal yapamaz" dedi.

Teknoloji bakımından dünyanın en iyi fabrikalarına sahip olduklarını ifade eden Sütlüoğlu, "El değmeden çay üretiyoruz. Odunu çay yapmak gibi bir teknolojimiz yok. Odun çay olmuyor. Onun için ben diyorum ki fabrikalarımız çay fabrikası, odun fabrikası değil. Bize taze çay verin. Odun vermeyin. Çayda toplamaya dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Türk çayı dünyanın en sağlıklı çayıdır"

Sütlüoğlu, Türk çayının dünyanın en sağlıklı çayı olduğuna vurgu yaparak, "Çayı geleceğe taşıyabilmemiz için hammaddede kaliteyi yükseltmemiz gerekir. Eğer hammaddede kaliteyi yükseltmezsek çayı geleceğe taşıyamayız. Üretici diğer ülkelerin çayları bir kilogramda 700-800 bardak dem verirken bizimki 400 bardakta kalırsa zaman içinde pazarımızı onlara kaptırırız. İyi mal, kötü malı piyasadan kovar" ifadesini kullandı.

Sağlık konusunda Türk çayıyla hiçbir ülkenin yarışamayacağına dikkati çeken Sütlüoğlu, "Dem verme olayında da biz diğer ülkelerle yarışabilecek, kaliteli ürünler yapma mecburiyetindeyiz" dedi.

Sütlüoğlu, Gürcistan'ı örnek göstererek, sözlerini şöyle tamamladı: "Gürcistan hemen hemen bizim kadar çay üreten bir ülkeydi. Bugün 3 bin, 3 bin 500 ton civarında çay üretebiliyor. O da yeni yeni canlandırmaya çalışıyorlar. Bir sektör yok oldu. Orada kendi tarlasında çay toplayıp geçinen insanlar, bugün buraya gelip işçilik yapıyor. Bizim çaylarımızı topluyorlar. Dün kendi patronlarıydılar, nimeti ellerinden kaçırdıkları için bugün burada işçi durumuna düştüler. Çaydan önce insanlarımız diğer illere gidiyordu ve oralarda işçilik yapıyorlardı. Bunu da unutmayalım. Çay Allah'ın bir lütfudur. Çok değerli bir nimettir. Bu nimetten babalarımız ve biz istifade ettik. Çocuklarımız ve torunlarımız da istifade etsin."

 

İstanbul haber ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim