• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Türk bayrağı yarıya indi, Suudi bayrağı inmedi!

Türk bayrağı yarıya indi, Suudi bayrağı inmedi!
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ölümü nedeniyle, Türkiye 'de dün alınan bir kararla, bugün (24 Ocak) bir günlük yas ilan edildi. Türkiye'de mevzuat gereğince, yas nedeniyle Türk bayrakları bir günlüğüne yarıya indirildi.

Suudi Arabistan bayrağı üzerinde Kelime-i Şahadet yazılı olması nedeniyle bayrak hiçbir koşulda yarıya indirilmiyor.

Tüm dünyada yas nedeniyle sadece dört bayrak yarıya indirilmiyor. Bunlar Suudi bayrağı dışında, Somaliland (Somali'nin kuzeybatısındaki özerk bölge), İran ve Irak bayrakları.

İNGİLTERE'DE DE BAYRAK YARIYA İNDİRİLMESİ TEPKİ ÇEKTİ

Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, İngiltere'de de Kral Abdullah'ın ölümü nedeniyle dün ülkede resmi mekanlardaki bayrakların yarıya indirilmesi kararı alındı. Ancak bu karar ülkede büyük tepki çekti.
Tepkinin nedeni, Suudi rejiminin insan hakları konusundaki duyarsızlığı. Suudi yönetiminin kadınlara otomobil kullanma yasağı uygulaması, halkın gözü önünde kafa keserek idam cezası uygulaması, son olarak da Raif Badawi adlı blogger'ı hapse atıp, her hafta kırbaç cezasına çarptırılması tüm dünyada tepki çekmişti.
Ölen Kral Abdullah için İngiliz bayraklarının yarıya indirilmesi kararını, İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı aldı.
Ancak İskoç hükümeti de Kral Abdullah'ın ölümü nedeniyle bayrakların yarıya indirilmeyeceğini açıkladı.

SOSYAL MEDYA DA TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye'de de Başbakanlık'ın 24 Ocak günü ülkede Kral Abdullah'ın ölümü nedeniyle bir günlük yas ilan edildiğini açıkladıktan sonra sosyal medyadan bu karara tepki yağdı.
Twitter'daki tepkilerde Türkiye'nin en çok sivili kaybettiği Uludere katliamı ve Reyhanlı saldırısından sonra bile yas ilan etmediğine ilişkin mesajlar dikkat çekti.

ÖLEN KRAL, 10 KASIM'DA TÜRKİYE'DE SUUDİ BAYRAĞINI DA YARIYA İNDİRTMEMİŞTİ

Ölen Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın 2007 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında bayrak krizi yaşanmıştı.

Kral'ın ziyaretini tamamlayıp Ankara 'dan ayrıldığı gün 10 Kasım'a denk gelmişti. Bu nedenle, Kral'ın Türkiye'ye gelişinde hem Suudi, hem de Türk bayrakları göndere çekilmiş, ancak Ankara'da ayrılırken Türkiye'nin uyguladığı resmi protokol kurallarının aksine uğurlama "bayraksız" gerçekleştirilmişti.

Kral Abdullah Ankara'ya gelişinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılanırken, diğer yabancı liderlere uygulandığı gibi Esenboğa Havalimanı VIP Salonu önündeki bayrak direklerine Türk ve Suudi bayrakları çekilmişti.

Ancak Kral Abdullah 10 Kasım 2007'de resmi ziyaretini tamamlayıp Ankara'dan ayrılırken, uğurlanışı sırasında bayrak direklerinde sadece 10 Kasım nedeniyle yarıya indirilen Türk bayrakları çekilmişti.

O dönemde, Kral'ın ziyareti öncesinde Türk ve Suudi heyetleri arasında yapılan hazırlık müzakerelerinde, Kral Abdullah'ın Türkiye'den ayrılacağı günün Atatürk 'ün ölüm yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle Esenboğa Havalimanı'nda uygulanacak bayrak düzeni de Suudi yetkililere anlatılmıştı. Suudi yetkililere, 10 Kasım'da Türkiye'deki diğer tüm bayraklar gibi aprondaki Türk bayrağı ile Suudi bayrağının da yarıya indirileceği resmen bildirilmişti.

Ancak Suudi heyeti, kendi bayraklarını yarıya indirmelerinin söz konusu olamayacağını Türk tarafına bildirince, uğurlama töreninde Suudi bayrağının hiç kullanılmaması üzerinde uzlaşma sağlanmıştı.

Aynı ziyarette Türkiye'nin diğer devlet başkanlarına yönelik olarak uyguladığı protokol kuralları da değiştirilmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk protokol sisteminde hiç olmamasına rağmen, Kral Abdullah'ı kaldığı otelde ziyaret etmişti. 
Yine protokol kurallarında hiç uygulanmayan bir jest yaparak, Kral'ı Esenboğa'ya kadar giderek bizzat uğurlamıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim