• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Afrikalı entelektüeller kendi hikayelerini ve dünya görüşlerini kendi ağzından, kendi yüreklerinden, kendi perspektiflerinden...

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Afrikalı entelektüeller kendi hikayelerini ve dünya görüşlerini kendi ağzından, kendi yüreklerinden, kendi perspektiflerinden anlatmalı, bunu tüm dünyaya duyurmalıdır. Artık hep beraber yaşadığımız tarihi yazacağız" dedi.

T.C Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Eresin Otel'de düzenlendi. İki gün sürecek olan toplantıya ORDAF Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, ORDAF Afrika Direktörü Prof. Dr. Ahmet Kavas ve YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül başta olmak üzere 33 ülkeden 48 düşünce kuruluşu temsilcileri katıldı.

Burada kürsüye davet edilen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Afrika ile ilişkilerimiz büyük bir ivme kazandı. 2008 yılında İstanbul'da 1. Türkiye Afrika İş Birliği Zirvesi gerçekleştirildi. 2010'da Afrika strateji belgesi uygulanmaya başladı ve ilişkilerimiz daha da derinleşti. Bu sayede Türkiye Afrika ortaklığı tanımlanabilecek bir döneme geçildi. Yine 2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da 2014 yılında yapıldı. 2009 yılında Türkiye'nin Afrika kıtasında 12 büyükelçiliği vardı. Buna karşılık Afrika ülkelerinin Ankara'da 10 büyükelçiliği vardı. Bugün durum nedir; Afrika'da 39 büyükelçiliğimiz, 4 başkonsolosluğumuz var. Afrika ülkelerinin Ankara'daki diplomatik temsilcilik sayısı da 32'ye yükseldi. Ve bugün daha fazla Türk işadamı Afrika'da yatırım yapıyor. Daha fazla Türk STK'lar Afrika'da faaliyet gösteriyor. Beklide Türkiye'de yaptıklarının daha fazlasını Afrika'nın şehirlerinde yapıyorlar. Oradaki insanlara sahip çıkıyorlar" dedi.

"SAHRAALTI AFRİKA ÜLKELERİ İLE TİCARET HACMİMİZ 10 KAT ARTIŞ KAYDETTİ"

Akdoğan, "Sahraaltı Afrika ülkeleri ile ticaret hacmimiz 10 kat artış kaydetti. 6 milyar dolar yatırımımız var. THY 40 farklı şehre tarifeli uçuş gerçekleştiriyor. TİKA olarak Afrika'nın birçok şehrinde su kuyuları açıyoruz, hastaneler yapıyoruz, aşevleri yapıyoruz, meslek edindirme kursları veriyoruz. Hep insani yardımlar oradaki insanların yaşam standartlarını yükseltmek hem oradaki kapasiteyi geliştirebilmek ve katkıda bulunmak için faaliyetler yürütüyoruz"şeklinde konuştu.

"ARTIK HEP BERABER YAŞADIĞIMIZ TARİHİ YAZACAĞIZ"

Akdoğan, "Türkiye bursları kapsamında 6 bine yakın öğrenci Türkiye'de üniversitelere yerleştirildi. 4 bine yakın Afrikalı öğrenci şuanda ülkemizde bulunuyor. Birçok alanda STK'larımızın projelerine destek oluyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünya Afrika'nın hikayesini asırlardan beri başka kıtaların sözcülerinden, entelektüellerinden, yazarlarından dinledi. Afrikalı entelektüeller kendi hikayelerini ve dünya görüşlerini kendi ağzından, kendi yüreklerinden, kendi perspektiflerinden anlatmalı, bunu tüm dünyaya duyurmalıdır. Artık hep beraber yaşadığımız tarihi yazacağız" ifadesini kullandı.

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı

Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması Toplantısı Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim