• BIST 9548.09
  • Altın 2497.112
  • Dolar 32.491
  • Euro 34.543
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Turist azlığı pazarcı esnafını zor durumda bıraktı

Turist azlığı pazarcı esnafını zor durumda bıraktı
Aktif turizm sezonunda 1 milyon yabancı turistin ziyaret ederek alışveriş yaptığı Manavgat uluslararası Pazartesi ve Perşembe pazarları öncesi durgunluk...

Aktif turizm sezonunda 1 milyon yabancı turistin ziyaret ederek alışveriş yaptığı Manavgat uluslararası Pazartesi ve Perşembe pazarları öncesi durgunluk yaşanıyor. Pazarcı esnafı, pazara gelen turistin bölgeye 20 gün, bir ay, 45 gün ve 2 aylığına geldiği için "ürün alma yerine bakmayı" tercih ettiğini belirtiyor. Açık olan otellerin doluluk oranının yüzde 30 seviyesinde olması turizm pazarlarında turizm canlılığını sona erdirdi. Pazarcı esnafı, bölgede kışın turizmde durgunluğun nisan ayının ilk haftasına kadar sürdüğünü söylüyor.

Manavgat Titretengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bölgede açık olan konaklama tesislerinde doluluk oranının yüzde 30-35 seviyesinde olduğunu söyledi. Gelen yabancı konukların yüzde 75 oranında başta Almanlar olmak üzere Avrupalı emekli ve ileri yaş grubu turistlerin oluşturduğunu belirten Aydoğan, "Uzun yıllardır bölgemizin müdavimi olan Avrupalı emekli turistler var. Kışın kendi ülkelerinde havalar soğuyunca bölgemize tatile geliyor. Tatil süreleri 20 gün ile 2 ay arasında değişiyor. İleri yaş grubu Avrupalı turistler hava güneşli olunca genelde doğa yürüyüşü ve Nordic Walking(İskandinav yürüyüşü) yapıyor. Uzun süreli kaldıkları için aktif sezonda olduğu kadar uluslararası turizm pazarlarına gitmiyor. Aktif sezonda Avrupalı turistler uluslararası 2 pazara yoğun ilgi gösteriyor." diye konuştu.

Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan ise kışın bölgelerinde pazarcı esnafının turist azlığı nedeni ile ürün satımının en düşük seviyede olduğunu söyledi. Kışın bölgede turistik pazarlarda kısmende olsa alışverişi Avrupalı emekli turistlerin oluşturduğunun altını çizen Doğan, "Pazarlarda sezonun en yoğun olduğu dönemlerdeki canlılık yok. Sezon bittiği için pazarlarda turizm canlılığı olmuyor. Kışın turistler uzun süreli tatile geldiği için alışveriş yoğunluğu düşük seviyede oluyor. Kışın siftah yapmadan tezgahını kapatan esnaf arkadaşlarımız oluyor." ifadesinde bulundu.

Unser Tour Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Aziz Günyeli de kışın bölgede açık olan otellerin büyük çoğunluğunun başta Almanlar olmak üzere Batı ve Kuzey Avrupalı yaşlı turistlerin oluşturduğunu söyledi. Günyeli, yaşlı turistlerinden acil bir ihtiyaçları da olmadığı sürece pazardan alışveriş yapmadığını ifade etti.

Pazarcı esnafı Hasan Ünal da bölge pazarında turizm canlılığının en düşük seviyede olduğunu, çoğu zaman siftah yapamadan tezgahı kapatmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Turist azlığı pazarcı esnafını zor durumda bıraktı

Turist azlığı pazarcı esnafını zor durumda bıraktı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim