• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Turgutlu’da ’Şap’ Karantinası

Turgutlu’da ’Şap’ Karantinası
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, şap hastalığının görüldüğü beş mahalle karantinaya alındı.

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, şap hastalığının görüldüğü beş mahalle karantinaya alındı.

Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından şap hastalığı nedeniyle ilçedeki 5 mahallede karantina uygulandığı, İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı gereğince Manisa genelinde tüm hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığı açıklandı.

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürülüğü, Albayrak, Özyurt, Bozkurt, Yiğitler ve İstasyonaltı mahallelerinde karantina uygulamasına başladı. Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen şap hastalığının gözle görülmeyen ve çift tırnaklı hayvanlara has bir hastalık olduğu belirtildi.

MANİSA GENELİNDE HAYVAN NAKİLLERİ YASAKLANDI

Konu ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Turgutlu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Musa Çallı, şöyle konuştu: "Şap hastalığı evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. 29 Eylül 2015 tarihinde Van ilinde tespit edilen ve şimdiye kadar ülkemizde görülmeyen A tipi virüsten farklı özellikler taşıyan yeni bir A tipi virüs tespit edilmiş olup, ülkemiz genelinde hızlı bir yayılma eğilimi gösteren şap hastalığı 07.12.2015 tarihinde ilçemizde tespit edilmiştir."

Albayrak mahallesinde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığından dolayı 7 Aralık tarihinden itibaren Albayrak, Özyurt, Bozkurt, Yiğitler ve İstasyonaltı mahallesine bağlı 2. mıntıka, 4. mıntıka ve 10. mıntıkaların karantinaya alınıp küçükbaş ve büyükbaş hayvan ve hayvan maddelerinin hareketlerinin yasaklandığını anlatan Çallı, şunları söyledi:

"21 Aralık tarihinden itibaren İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı doğrultusunda ikinci bir emre kadar Manisa ilindeki tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvan ve hayvan maddelerinin hareketi yasaklanmıştır."

ŞAP AŞISI DEVAM EDİYOR

Çallı, Turgutlu'da bulunan 2 bin 737 büyükbaş hayvancılık işletmesinde 22 bin 679 baş büyükbaş hayvan, 255 küçükbaş hayvancılık işletmesinde ise 16 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek açıklamasını şöyle tamamladı: "7 Aralık tarihinde karantina uygulanmasıyla birlikte ilçe müdürlüğümüzce 15 bin 300 büyükbaş hayvana şap aşısı uygulanmış olup aşı çalışmaları devam etmektedir. Hayvan yetiştiricilerinin işletmelerinde olağanüstü biyogüvenlik önlemleri uygulaması hastalığın yayılmaması için önem arz etmektedir. Bu kapsamda işletmelerinden gübre dahil her türlü hayvan ve hayvan maddesini işletmeleri dışına çıkarmaması, işletme içinde ve etrafında düzenli olarak dezenfeksiyon işlemi uygulaması, işletmelerinden çıkarken ve işletmeye girerken kıyafetlerini değiştirmesi ve dezenfeksiyon kurallarına uyması gerekmektedir. Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararlarına uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim