• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Turgut Özal Tıp Merkezi, kök hücre naklinde Türkiye’nin sayılı merkezlerinden oldu

Turgut Özal Tıp Merkezi, kök hücre naklinde Türkiye’nin sayılı merkezlerinden oldu
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, yılda 74 ilik nakli gerçekleştirdiklerini belirterek, "Hedefimiz yılda 100 nakil, bunu başarabilecek kapasiteye sahibiz" dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezinin Türkiye'de karaciğer naklinin yanında kemik iliği naklinde de marka haline geldiğini ifade eden Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, İHA'ya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakli Ünitesi'nin çalışmaları ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

2019 yılında açılacak onkoloji hastanesiyle beraber 200 kemik iliği nakli yapacak duruma geleceklerini aktaran Erkurt, "2010 yılı Temmuz ayı itibariyle Sağlık Bakanlığının onayı ile kök hücre nakline başladık. Ünitemizde toplam 12 yatağımız mevcuttur. Bu sayı ile ayda yaklaşık 1 nakil yapacak kapasitedeyiz. Eğer ayda 1 nakil hedefimize ulaşırsak ayda toplam 12 kök hücre nakli yapmış oluruz. O da yıllık bazda bizi yüz nakilin üzerine çıkarır. Hücre nakli merkezimizde her türlü kemik iliği nakli yapılmaktadır. Birincisi kendiden hücre nakli. Yani biz hastanın kendi kök hücresini toplayıp, yüksek doz kemoterapi verdikten sonra hücresini yeniden kendisine vermek. Yani burada kanser yükünü azaltmak için verdiğimiz yüksek bir doz söz konusu. İkinci ise alejanik kök hücre nakli. Orada da kardeşten kök hücre alıyoruz. Kardeşten bulamaz isek TÜRKKÖK'ten, oradan da bulmaz isek yurtdışından bulup alıyoruz. O zaman da bu hastalığı tamamen ortadan kaldırabiliyoruz. Üçüncüsü de akraba dışı nakil. Yani kardeşten kök hücre bulamadığımız hastalarda yine TÜRKKÖK'ten bulduğumuz başka bir kemik iliğini hastamıza vererek tedavi ediyoruz. Yani her türlü kemik iliği naklinin yapıldığı bir merkez durumundayız. Ekip deneyimi olarak tamamen şuan üst seviyedeyiz. Sağlık Bakanlığı'nın 6 ayda bir bizden istediği nakil sonu ölüm oranlarında da Avrupa ve Amerika seviyelerindeyiz. Yani dünya seviyesinden daha iyi konumdayız. Yaptığımız kemik iliği nakilleri uygun ve başarılı. 2010 Temmuz ayı itibariyle bugüne kadar toplam 400 kemik iliği nakli yaptık. Geçen seneki 74 nakil gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

"Yeni onkoloji hastanesinde 200 nakil yapmayı planlıyoruz"

Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Erkurt, bu yılından başından beri hedeflerinin 100 nakil olduğunu da belirterek, "74 nakil sayısıyla şuan kamu hastaneleri içerisinde ilk 6-7 içerisindeyiz. Hedefimiz bu yılın başından beri 100. Bu sayının üzerine çıkar isek o zaman ilk 3'e girme ihtimalimiz olur. 2019 yılında faaliyete geçecek Onkoloji Hastanemizde 26 yataklı kök hücre nakli merkeziyle beraber 200 tane kemik iliği nakli yapmayı planlıyoruz. Yani artık Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye'de karaciğer naklinin yanında kemik iliği naklinde de marka olmuştur" diye konuştu.

Turgut Özal Tıp Merkezi, kök hücre naklinde Türkiye’nin sayılı merkezlerinden oldu

Turgut Özal Tıp Merkezi, kök hücre naklinde Türkiye’nin sayılı merkezlerinden oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim