• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Turfanda Ürüne Soğuk Darbesi

Turfanda Ürüne Soğuk Darbesi
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Çukurova'da ekili alanlarda büyük zarara neden oldu.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Çukurova'da ekili alanlarda büyük zarara neden oldu.

Türkiye'de turfanda karpuz yetiştiriciliğinin en önemli merkezi olan Adana'da örtü altındaki karpuz fideleri dondan kurudu. Narenciye bahçelerindeki ağaçlar ile ovada yetiştirilen turfanda fasulye ve salatalık da dondan büyük zarar gördü.

Adana'nın Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı soğukların don etkisiyle Türkiye'nin en büyük ovalarından olan Yüreğir ile ovaya komşu olan Karataş, Tuzla ve Yumurtalık ilçelerindeki üreticiyi vurduğunu söyledi. Türkiye'de yıllık üretilen 6 milyon ton civarındaki karpuzun yaklaşık dörtte birinin, turfanda üretimin ise neredeyse tamamının Adana'da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Doğan, zararın büyük olduğunu kaydetti. Çukurova'da yer yer -7 dereceye kadar düşen soğuk havanın ısıtmalı olmayan "alçak tünel" diye tabir edilen 2-4 metrelik seralarda turfanda olarak ekilen ürünü yaktığını kaydeden Doğan, "Henüz çok küçük olan fideler soğuktan yandı. Şimdi, bu alanlara yeniden fide üretilip ekilebilmesi için 60 günlük zaman gerek. Bu da hem turfanda üretimini geciktirecek hem de yeniden maliyete yol açacak" dedi.

Doğan, 6 metre ya da daha yüksek boydaki ısıtmalı seraların ise dondan zarar görmediğini vurguladı.

NARENCİYEYE BİR DARBE DE SINIRDAN

Don olayının karpuz seralarının yanı sıra narenciye bahçelerine de büyük zarar verdiğini anlatan Doğan, "Narenciyede hasat önemli ölçüde tamamlanmak üzere. Ancak Rusya krizinden sonra özellikle Irak pazarında yaşanan olumsuzluklar, hasadı belli oranda da olsa öteledi. Irak'taki karışıklıkların yanı sıra Cizre ve Silopi olaylarının da etkisiyle bu ülkeye gidip gelen TIR'larda sıkıntılar yaşandı. Sınır kapısı kapatıldığı için bazı TIR'lar uzun süre Irak'a giremedi, bazıları Irak'tan çıkamadı. Bu yüzden hasatta da geç kalındı. Toplanamayan ürünleri de don vurdu" ifadelerini kullandı.

Oda Başkanı Doğan, aşırı soğukların en büyük zararı ise turfanda olarak yetiştirilen fasulye ve salatalığa verdiğini bildirdi. Doğan, karpuz ekili alanlardaki zararın yüzde 20-25 seviyelerinde gerçekleştiğini, fasulye ve salatalıkta ise hemen hemen yüzde 100 civarında zarar görüldüğünü ifade etti.

LİMON GELECEK YIL AZ OLACAK

Narenciyede asıl önemli hasarın ise limon ağaçlarında olduğunu kaydeden Doğan, "Limon hasadı bitti. Ancak don ağacı etkiledi. Ağaçların yaprakları sarardı, döküldü. Bu da ağacın verim kaybetmesine ve gelecek yıl daha az ürün vermesine neden olacaktır" diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticileri meteorolojik koşulları dikkatle takip etmeleri ve don olayına karşı ürünlerini koruyacak önlemler almaları konusunda uyardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim