• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Tüp Bebekte Tekrar Şansı Artırıyor

Tüp Bebekte Tekrar Şansı Artırıyor
Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, çiftlerin tüp bebek tedavisinde ilk denemelerin ardından umutsuzluğa kapılmamaları...

Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, çiftlerin tüp bebek tedavisinde ilk denemelerin ardından umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini belirterek, "Tüp bebek tedavisi tekrarlandıkça başarı şansı artmaktadır" dedi.

Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. Tüp bebeğin ne zor ne de ağrılı bir tedavi yöntemi olduğunu dile getiren Op. Dr. Öztürkmen, ileri teknoloji ve gelişen tekniklerle başarı şansının arttığını kaydetti.

Tüp bebek işleminde karın bölgesi cilt altına çok ince bir iğne uygulandığını aktaran Op. Dr. Öztürkmen, "Hasta, bu iğneler uygulanırken hiçbir ağrı hissetmez. Yumurta toplama sürecine geçildiğinde, anestezi altında 10 dakika süren bu işlem hasta için ağrısızdır. Son olarak, embriyo transferi de basit bir muayene şeklinde gerçekleşir. Hastanın tedavi sürecinde sarf etmesi gereken özen ve dikkat, herhangi bir aşılama tedavisinden farklı değildir. İşlem sonrası hastaların büyük kısmı, 1-1,5 saat sonra taburcu edilmektedir" dedi.

"GÜNLÜK YAŞAMA DEVAM"

Yumurta büyüme evresinde hastaların normal yaşamlarına devam ettiğinin altını çizen Op. Dr .Öztürkmen, "Yumurta transferi sonrasında hastanın bir gün dinlenmesi önerilir. Bu dönemde olay mikroskobik düzeyde devam etmektedir. Sürekli yatar pozisyonda olmak, erişkin bir bireyin hareketini kısıtlar halde durması, böbrek üstü bezlerinde stres hormonlarını artırır ve gebeliğin gelişmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle, hastalara ağır olmayan iş ve günlük yaşantılarına dönmeleri özellikle tavsiye edilir" diye konuştu.

"İKİZ VE ÜÇÜZ GEBELİK YANLIŞ BİLİNEN İFADE"

Tüp bebek tedavisinde uyulması gereken kriterler olduğuna değinen Op. Dr. Öztürkmen şu ifadeleri kaydetti:

"Sadece 35 yaş üstü hastalara, daha önce transfer olmuş ve başarısızlıkla sonuçlanmış adaylara iki embriyo transfer edilmektedir. Diğer tüm hastalar için tek embriyo transferi önerilmektedir. Tüp bebek tedavisinde asıl hedef, sağlıklı tek gebelik elde etmektir ve iki tane embriyo transfer edilse bile, gebelik geliştiğinde bunun ikiz olma ihtimali ancak yüzde 3'lerdedir. Tüp bebek tedavisinde, sayı garanti edilemez. İkiz ve üçüz gebelik tercihi, tüp bebek tedavisinde yanlış bilinen ifadelerden biridir."

"KARIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Tüp bebek tedavisinde özel tanıma sistemlerinin kullanıldığını vurgulayan Op. Dr. Öztürkmen, "Bu teknolojik gelişme sayesinde, her hastanın işlemi kendisine ait kodlu bölümlerde saklanmaktadır. Çoklu doğrulama yöntemleriyle emin bir şekilde gerçekleştirilen işlemlerde, hiçbir hastanın hücrelerinin diğer hastanınkiyle karışması söz konusu değildir" dedi.

"TEKRARLANDIKÇA BAŞARI ARTAR"

Op. Dr. Öztürkmen, tüp bebek tedavisindeki en az sayıda ve tekrarda embriyoyu transfer ederek, ilk denemede gebeliği elde etmenin önemli olduğunu ifade ederek, "Fakat bir önceki denemede uygulanan tedavi başarısızlıkla sonuçlandıysa, sonraki işlemde başarı şansını artıracak yöntemler geliştirilebilir. Düşünülenin aksine, tüp bebek tedavisi tekrarlandıkça başarı şansı artmaktadır. Yapılan araştırmalarda 18-19 kez tüp bebek yaptırmış hastaların oranlarına bakıldığında, tekrar sayısından bağımsız olarak tüp bebek tedavisi başarı şansının yüzde 80-90'lara ulaştığı görülmüştür" ifadelerine yer verdi.

YAŞIN ÖNEMİ

40 yaşından sonra tüp bebek başarı oranlarının düştüğüne değinen Op. Dr. Öztürkmen, "Hastaların kaliteli yumurta rezervlerinin tükenmeden, 42 yaşından önce tüp bebek tedavisine başlamaları önerilmektedir. Fakat yine de 45-47 yaşına kadar başarıyla sonuçlanmış gebeliklerle karşılaşılmakta ve o yaş grubundaki hastalar da tedaviden yararlanmaktadır" dedi.

Op. Dr. Öztürkmen, tüp bebek tedavisinde erken menopoza yol açacak herhangi bir işlem uygulanmadığının da altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim