• BIST 9799.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Tunceli’de Cemevi ve Müftülükten “Birlik Lokması”

Tunceli’de Cemevi ve Müftülükten “Birlik Lokması”
Tunceli'de Cemevi ve Müftülük 15 Temmuz darbe girişimini lanetlemek için Cemevi'nde birlik lokması etkinliği düzenledi.

Tunceli'de Cemevi ve Müftülük 15 Temmuz darbe girişimini lanetlemek için Cemevi'nde birlik lokması etkinliği düzenledi.

Tunceli'de Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi Derneği ile müftülük tarafından Cemevi'nde düzenlenen birlik lokması etkinliğine Vali Osman Kaymak, Eşi Emine Kaymak, CHP Milletvekili Gürsel Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Başak Eryılmaz Şaktanlı, Vali Yardımcısı Serdar Arslantaş, Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, İl Müftü Vekili Mehmet Şen, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan asker, polis ve vatandaşlar için Ömer Yaşargöz Hoca'nın Kuran-ı Kerim Tilaveti okumasıyla başlayan etkinlikte konuşan Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt Dede, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Alevi-Sünni çatışması çıkarılmak istendiğini belirterek, "Bizim farklılıklarımızı zenginlik değil, kötüleştirme nedeni olarak göstermek isteyen, kavgaya dönüştürmek isteyenler oldu. Ben burada Alevi kanaat önderi ve dede olarak Alevi ve Sünni camiaya seslenmek istiyorum. Bu tür şeyleri dikkate almayın. Bin yıldır bu topraklarda kardeşçe yaşadık yaşamaya da devam edeceğiz" dedi.

Tunceli İl Müftü Vekili Mehmet Şen de, "Darbe girişimi başarısız olunca milletimizin içerisine Alevi-Sünni kesimin içerisinde fitne, fesat tohumu ekmeye çalışılmış ancak başarılı olamamışlardır. Gerek Alevi dedelerimizin sağduyusu, gerek din görevlilerimizin; Diyanet İşleri Başkanlığımızın duyarlılığı sayesinde bu tepkiler püskürtülmüştür. Tuncelimizde Sünnisiyle, Alevisiyle bizler huzur içerisinde yaşıyoruz. Herkes inancı doğrultusunda yaşıyor; inancını yerine getiriyor. Onun için bizler bize atılan iftiralar ve aramızı açmaya çalışan fitnelere aldırış etmemeliyiz" diye konuştu.

"Darbe girişimi toplumsal mutabakatı ortaya çıkardı"

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, "15 Temmuz aslında toplumda ve ülkemizde bir gerçeği ortaya çıkardı. Toplumsal mutabakat ve toplumsal uzlaşma. Bugün parlamentoda yaşanan ve meydanlarda halkımızın birbiriyle dayanışarak Cumhuriyetimizi, demokrasimize, insan haklarımıza, hukuka, adalete sahip çıkmasının temelindeki tek neden bu Anadolu toprakları üzerinde yüzyıllardır yaşayan kültürlerin kardeşliği, birliği ve beraberliğidir" dedi.

"Darbe girişiminin ardından sadece fetö değil uluslararası güçler de var"

Tunceli Valisi Osman Kaymak, darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'nin yanı sıra uluslararası güçlerin de bulunduğunu söyledi. Vali Kaymak, "Türkiye ciddi şekilde uluslararası hukukta yer almaya başladı. Uluslararası güçler diyor ki Türkiye sen böyle güçlü devlet olamazsın. Avrupayla, Amerika ile yarışamazsın. Hep küçük bir devlet ol. Suriye gibi parçalan bizlere muhtaç ol. Bütün yedek parçalarını biz verelim ve sen bize muhtaç ol. Biz sürekli sana mal satalım. Darbe girişimini FETÖ örgütünün yaptı diyoruz ama aslında bunun arkasında uluslararası güçler olduğunu biliyoruz. Onlar Türkiye'nin güçlenmesini, kalkınmasını istemiyor. Bu çerçevede her on beş yirmi yılda bizleri darbeyle karşı karşıya bırakıyorlar. Ama Allah'a şükür gerçekten Türk Milleti çok örnek bir davranış gösterdi. Bence demokrasi tarihinin bunu yazması lazım. Gerçekten dünyada demokrasiye, cumhuriyete inanan insanların bunu alkışlaması lazım. Ama dünya basınını incelediğimizde de dünyanın iki yüzlü olduğunu görüyoruz. Türk Milletinin bu davranışı alkışlanacakken, Türk Milleti takdir edilecekken hala buna tiyatro diyip hafife alacak şekilde Türk Milletinin bu direnişini hafife alanlar var. Bunu da iyi görmemiz lazım" diye konuştu.

Darbe girişiminin milleti kenetlemek gibi bir faydası olduğuna dile getiren Kaymak, "Bu darbenin bir faydası oldu. Türk Milleti kenetlendi. Alevisiyle, Sünnisiyle, sağıyla, soluyla geleceğine sahip çıktı. Darbeye karşı koyan Türk Milletinin fedakar, cefakar insanlarını saygıyla selamlıyorum. Allah onlardan razı olsun. Gerçek manada büyük bir mücadele verildi. Dünyaya örnek bir demokrasi ve cumhuriyet mücadelesi verildi" şeklinde konuştu.

"Geberip gideceksiniz"

PKK'nın artan eylemlerine ve eylemler nedeniyle kentte bazı yolların yasaklanmasına da değinen Vali Kaymak, "Bizler burada Tunceli Valisi olarak, askeriyle, polisiyle sizlerin mutluluğu, huzuru için buradayız. Sizlere eziyet etmek için burada değiliz. Yollar kapatılıyorsa bunun sebebini iyi yerde aramanız; dağdaki insanlarda aramanız lazım. İnşallah en kısa zamanda en iyi şekilde derslerini vereceğiz. İşte Nusaybin'de, Cizre'de derslerini aldılar. Burada inşallah dağlarda geberip gidecekler. Onlara bırak gel bu işin sonu yok diyorum. Teslim olmadığın sürece o dağda ölüp gideceksin. Ümit ederim onlar da akıllarını başlarına alırlar ve Türk ordusunu milletini hafife almazlar" dedi.

Vali Osman Kaymak'ın konuşmasının ardından Alevi Dedesi ve Hoca birlik duası okudu. Düzenlenen etkinlik katılımcılara Vali Osman Kaymak tarafından birlik lokması dağıtılmasının ardından sona erdi.

Tunceli’de Cemevi ve Müftülükten “Birlik Lokması”

Tunceli’de Cemevi ve Müftülükten “Birlik Lokması”

Tunceli’de Cemevi ve Müftülükten “Birlik Lokması”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim