• BIST 9747.68
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Tunca taştı Meriç alarm veriyor

Tunca taştı Meriç alarm veriyor
Bulgaristan'daki aşırı yağışlar sonrasında Tunca Nehri taştı, Meriç ise alarm vermeye başladı.

Bulgaristan'daki aşırı yağışlar sonrasında Tunca Nehri taştı, Meriç ise alarm vermeye başladı.

Meriç ve Tunca nehirleri bir yıl aradan sonra tekrar yükselişte. Geçen yıl Bulgaristan ve Trakya'daki yoğun yağışlar nedeniyle 4 kez taşan nehirler yeniden yeniden taştı. Bir hafta öncesinde 20 metreküp/saniye seviyesinde seyreden Tunca Nehri'ndeki su seviyesi, bir anda 216 metreküp/saniyeye ulaştı. Bunun üzerine debisi aşırı derecede yükselen Tunca Nehri taştı. Nehir yatağına yakın alanlar su altında kaldı. Aynı yükseliş Meriç Nehri'nde da yaşanıyor. Bir hafta öncesinde 275 metreküp/saniye seviyesinde bulunan nehir su seviyesi 1,311 metreküp/saniye seviyesine ulaştı.

ER MEYDANI SULAR ALTINDA

Tunca Nehri'nin taşması sonucu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı ile nehrin çevresi sular altında kaldı. Tunca'nın kolları arasında bulunan Er Meydanı geçen yıl yaşanan taşkınlarda yaklaşık 4 ay sular altına kalmıştı.

TARİHİ KÖPRÜLER SU ALTINDA KALDI

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'na bağlantıyı sağlayan Tunca Nehri üzerindeki Kanuni ve Fatih Köprüleri de sular altında kaldı. Yıldırım Mahallesi ile Edirne merkezi birbirine bağlayan Saraçhane ve Yalnızgöz köprüleri de taşkından nasibini aldı. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için köprüler dün geceden itibaren ekip tarafından ulaşıma kapatıldı. Yıldırım Mahallesi'nde ulaşım Gazimihal Köprüsü üzerinden sağlanıyor.

Bu arada Tunca Nehri'ndeki aşırı yükseliş nedeniyle Edirne ile Karaağaç Mahallesi'ni birbirine bağlayan Tunca Köprüsü'nün bir ayağı su almaya başladı. Fakat şuana kadar ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine bağlayan güzergâh üzerinde yer alan köprüde büyük ve küçük araçların geçişinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Ayrıca Tunca Nehri kıyısında bulunan tarihi evliya Kasımpaşa Camii de sular altında kaldı.

TUNCA KIYISINDA BULUNAN BAZI TESİSLERİN BAHÇELERİ SU ALMAYA BAŞLADI

Taşkın nedeniyle Tunca Nehri kıyısında bulunan ticari işletmelerin bahçeleri su almaya başladı.

"SU SEVİYESİNDEKİ YÜKSELİŞ DURDU"

Nehirlerdeki son durumu değerlendiren Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, gece saatlerinden itibaren Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinde su seviyesinin düşüşe geçtiğini söyledi.

Üç nehrin birleşmesiyle birlikte Meriç Nehri'nde su seviyesinin 1,284 metreküp/saniyeye ulaştığını kaydeden Sabancı, "İnşallah bu hesaplamalara göre Arda'da üzerindeki barajlarda su salımı olmazsa 1,350 metreküp/saniyeyi geçmeyeceğin tahmin ediyoruz. Şu an geçişlerde herhangi bir sıkıntı yok. Sarayiçi bölgesindeki köprüler şu an trafiğe kapalı. Ama Yunanistan'a geçişte bir sorun yok." dedi.

Vatandaş Melih Bilbaşar ise taşkınların her yıl Edirne'nin başına geldiğini belirterek, yetkililerden bunun önlemini almalarını istedi. Bilbaşar, "Allah'tan zamanında bu seddeler yapılmış da Edirnemiz felaketlerden korundu. Şu setler olmazsa Edirnemiz sular altında kalır." şeklinde konuştu.

Tunca taştı Meriç alarm veriyor

Tunca taştı Meriç alarm veriyor

Tunca taştı Meriç alarm veriyor

Tunca taştı Meriç alarm veriyor

Tunca taştı Meriç alarm veriyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim