• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Tükoder’den Elektriğe “Zam” Tepkisi

Tükoder’den Elektriğe “Zam” Tepkisi
Kastamonu Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Semra Kırıkoğlu, elektrik faturalarında gizli zam yapıldığını belirterek tepki gösterdi.

Kastamonu Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Semra Kırıkoğlu, elektrik faturalarında gizli zam yapıldığını belirterek tepki gösterdi. EnerjiSa Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, dağıtımı bedelinin, elektriğin taşınması anlamına gelen dağıtım hizmetlerinin karşılığında alındığı belirtildi.

TÜKODER Başkanı Kırıkoğlu, son günlerde gelen elektrik faturalarının tüketicinin beklentisinin çok üzerinde fiyatlarla geldiğini ifade ederek, "Bu yüzden tüketicilerimizden yoğun şikayetler alıyoruz. Kasım ayına ait bir faturada iletim, dağıtım, perakende satış hizmetleri ve sayaç okuma bedelleri arasında yapılan fiyatlandırma neticesinde 125 liralık bir faturada toplam 13 lira 95 kuruş dağıtım bedeli var iken, aynı aboneye ait Aralık ayında ki 146 lira 96 kuruşluk faturada dağıtım bedeli 40 lira 30 kuruş olarak gelmiştir. Bunun nedenini öğrenmek istiyoruz. Kesinlikle burada bir artış söz konusudur. Tüketicilerimizin mağdur olmaması için bu konunun açıklanması gerekiyor" dedi.

Bu tür uygulamaların tüketiciyi bilgilendirilerek yapılmasının daha uygun ve doğru olacağını söyleyen Kırıkoğlu, "Tüketici, eğer bir bedel ödüyorsa bir hizmet veya bedel karşılığında, bu yüzdende düzenleyici aboneler artan fiyatların nedenlerinin tüketiciye açıklaması gerekiyor. Tüketici olarak bilgi almak bizim hakkımızdır, bu bilgi alma hakkımızın engellendiğini düşünüyoruz. Bu konuda hizmet veren kurumların daha özen göstermelerini bekliyoruz. Herhangi bir sorunu oluşturmak amacıyla değil, sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz. EnerjiSA ile diğer enerji üretimi ve dağıtımı yapan şirketlerinin özellikle bu bilgilendirme konusunda daha dikkatli davranmalarını istiyoruz" diye konuştu.

"ELEKTRİK FATURALARINDA GİZLİ BİR ZAM SÖZ KONUSUDUR"

Şimdiye kadar gelen şikayetlerde inceledikleri faturalarda kesinlikle gizli bir zammın söz konusu olduğunu savunan Kırıkoğlu, "Elektrik faturalarında bilmediğimiz ve bize açıklanmayan gizli bir zam olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda kamuoyunun gerekli şekilde bilgilendirilerek hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz. Enerji üreten şirketler tarafından bu konuda bilgilenmek istiyoruz. Elektrik faturalarında ne kadar enerjiye, ne kadar ve nasıl hangi kalemde ödeme yaptığımızı bilmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"SON 10 YILIN KAYIP-KAÇAK BEDELLERİ GERİ ALINABİLİYOR"

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun elektriklerle ilgili kayıp-kaçak mevzusunda onama kararının kendilerine gönderildiğini ifade eden TÜKODER Başkanı Semra Kırıkoğlu, şöyle konuştu:

"Karar elimize geçti. Biz, bu onama kararına istinaden tüketicilerimize EnerjiSA'dan talep edecekleri geriye dönük 10 yıllık birikmiş kayıp-kaçak bedellerinin tahsil edebileceklerini düşünüyoruz. Tüketicinin haklı talebine hakem heyetlerinden itiraz olduğu halde tüketici mahkemelerinde, tüketici lehine karar çıkacağına da inanıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı başlattık, bundan sonra tüketicilerimiz aleyhine yapılacak uygulamalarda yasal olan yollardan haklarımızı tüketiciler adına talep etmemiz için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğimize inanabilirsiniz. Tüketicinin sahipsiz olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Tüketicinin, tüketimden gelen gücünü en iyi şekilde kullanmak için şikayetlerini derneğimize yapmalarını ve bu konuda kendilerine gereken desteği vereceğimizi düşünüyoruz. Tabii ki destek tamamen yasalar içerisinde olacak. Evrensel tüketici haklarımızın gereği olarak bunu yapmamız gerekiyor. Bilinçli tüketici güçlü bir ekonominin temelidir. Biz, tüketici olarak ne kadar güçlü olursak, ne kadar bilinçli olursak ekonomimizin de o derece güçleneceğini inanıyorum ama bu konuda Tüketici Hakları Derneklerine gereken saygının da her kesimden bekliyoruz"

"DAĞITIM BEDELİ, DAĞITIM HİZMETİNİN KARŞILIĞINDA ALINMAKTADIR"

EnerjiSa Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, dağıtımı bedelinin, elektriğin taşınması anlamına gelen dağıtım hizmetlerinin karşılığında alındığı belirtildi. EnerjiSa Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada elektrik faturalarına gizli zam yapıldığına dair çıkan haberler elektrik faturalarında yer alan bedeller konusunda bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir. Hizmet verdiğimiz değerli müşterilerimize doğru ve güvenilir bilgiyi sağlamak adına EPDK tarafından konuya ilişkin olarak yayınlanan basın açıklamasının önemli noktalarını aşağıda alıntılayarak bilgilerinize sunarız. Duyurunun tam metnine www.epdk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. EPDK tarafından yapılan zam, kurum internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılmış ve Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Dağıtım bedeli, elektriğin taşınması anlamına gelen dağıtım hizmetinin karşılığında alınmaktadır. İstanbul ve Ankara için farklı tarifeler söz konusu değildir. (Ulusal tarife uygulaması söz konusudur). Daha önceki dönemde dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi ayrı ayrı belirlenen bedeller yeni dönemde dağıtım bedeli başlığı altında birleştirilmiştir. Ancak dağıtım bedeli enerji fiyatının sadece bir bileşenidir."

Tükoder’den Elektriğe “Zam” Tepkisi

Tükoder’den Elektriğe “Zam” Tepkisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim