• BIST 9530.47
  • Altın 2474.701
  • Dolar 32.4265
  • Euro 34.7274
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Tüketiciler Birliği’nden ’Peşin Faiz’ Uyarısı

Tüketiciler Birliği’nden ’Peşin Faiz’ Uyarısı
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin kredi çektiklerinde bankaların peşin faiz adı altında önden bir miktar para aldıklarını...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin kredi çektiklerinde bankaların peşin faiz adı altında önden bir miktar para aldıklarını söyleyerek, "Peşin faiz iadesi amacıyla hukuki yıllara başvurulması halinde tüketici mahkemeleri tarafından tüketicilerin lehine karar veriliyor" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilere peşin faiz hakkında bilgiler vermek için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Şahin, "Tüketiciler Birliği olarak bankaların yeni bir tuzağını sobeledik. Bankaların tüketicilerden aldıkları haksız ücretlerin tek tek tespit edilip kanun ve yargı kararıyla engelleniyor. Bankalar, ilgimizi biraz başka konulara versek hemen bir yaramazlık yapıyorlar. Gene ne yaramazlık yaptık acaba diye yönümüzü çevirdiğimizde kırıp döktüklerini görüyoruz" dedi.

Bankaların gün geçtikçe yeni yollar aradığını belirten Şahin, "Tüketici kredileri ile ilgili kanun ve yönetmeliklerde tüketiciler lehine sınırlı ve yetersiz bir kısım iyileştirmeler var ise de bankaların her duruma karşı geliştirdikleri kıvrak manevra ve engellerden sıyrılma becerileri neticesinde tüketicilerin mağduriyetleri devam etmektedir. Son günlerde tüketiciler tarafından sıkça dile getirilen ve çığ gibi büyümekte olan bir sorunla karşı karşıyayız. Peşin faiz veya halk arasında bilinen ismiyle bireysel kampanyalı müşteri komisyonu ile bankalar kredi faizini düşük gösterip bir kısım faiz tutarını kredi kullanıldığı esnada tüketiciden tahsil etmekteler. Mesela, 60 ay vadeli 60 bin TL kredi kullanıldığında, krediyi kullandığın gün 600 TL faiz tahsil ediyor ve tüketiciye ödenmesi gereken kredi miktarından 600 TL eksik ödeme yapıyor. Faizi peşin alıyor. Faizin peşini mi olur arkadaş? Peşin faiz veya müşteri komisyonu ve sair isimler altında hukuka aykırı bedeller tahsil ederek kredinin maliyet oranını kendi istedikleri şekilde belirlemektedirler" ifadelerini kullandı.

Bankaların "peşin faiz oyunu" adı altında yeni bir oyun icat ettiğini dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Bankalar, kredi faizini ve masrafları cazip gösterme adına peşin faiz tahsil ediyorlar. Tüketiciler uygun faiz oranı ile düşük maliyetli kredi kullandıklarını zannederken, bankalar yıllara yayılması gereken faiz tutarını peşinen tüketicinin üzerine yüklüyorlar. "Sana bir kazık atacağım da peşin peşin atayım" şımarıklığındalar. Güya tüketiciye finansman sağlıyormuş gibi gözükürken, daha çok nasıl semirdiklerini de hep beraber görüyoruz. Peşin faiz iadesi amacıyla hukuki yollara başvurulması halinde tüketici mahkemeleri tarafından tüketicilerin lehine karar verildiğini de hatırlatmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim