• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarını açıklamasının ardından Edirne'de, hayvan üreticileri...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarını açıklamasının ardından Edirne'de, hayvan üreticileri duruma tepki gösterdi. Kazanacak olanın büyük market ve kasaplar olduğunu dile getiren hayvan yetiştiricileri, "Yine yük bizim sırtımıza binecek" dedi. Tüketici ise fiyatları memnuniyetle karşıladı.

Bakan Çelik'in, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 TL, yağlı et tavan fiyatının 21,8 TL, kıymanın tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" açıklamasının ardından Edirne'de vatandaşlar, fiyatları olumlu karşıladı. Evlerine kıyma ve kuşbaşı eti almakta zorluk çektiklerini belirten tüketiciler, "Fiyatların düşmesi iyi olmuş çünkü hiç et yiyemiyorduk" diye konuştu.

"KAZANAN BÜYÜK MARKETLER OLACAK"

Edirne'de hayvan yetiştiriciliği yapan Yahya Hıncal, Gıda, Tarım ve Hayvanlık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarında hesap hataları olduğunu belirterek, "Etin esas karkas fiyatlarının maliyetleri hesaplanarak ona göre fiyat söylemesi lazım. Şu anda yem 900, bin TL, eti canlı hayvan borsasından 11-12 TL'ye alması lazım ki üreticiye 32 TL'ye vermesi için. Orada bir yanlış hesaplamalar var. Neye göre bu hesapların yapıldığını bilmiyoruz. Burada muhakkak büyük marketler para kazanıyor, bizim para kazandığımız yok. Şimdi yarın canlı hayvan borsasında da fiyatları otomatik olarak düşürecekler. Bakan Çelik, bu fırsatı marketlerin eline verdi, olan yine bize olacak" şeklinde konuştu.

"YİNE HER ŞEYİ ÜRETİCİYE BİNDİRECEKLER"

Edirne'de hayvan yetiştiriciliği yapan Serkan Gül ise "Bu durumda kazanacak olan yine kasaplar ve büyük marketler olacak. Bizim 18-20 ayda yetiştirdiğimiz bir hayvandan maksimum kazancımız bin 500 lira, o da kendi şartlarımızı kullanarak. Arpamızı, buğdayımızı, mısırımızı kendi tarlamızda ekersek bizler de bu paraları kazanıyoruz. Bunlar bizim sırtımızdan çıkacak, yine üreticiye bindirecekler her şeyi" dedi.

"BİZE ULAŞAN BİR FİYAT TEBLİGATI YOK"

Edirne'de ailece yaklaşık 40 yıldır kasaplık yaptıklarına değinen Mustafa Öztürk de, dana kuşbaşı eti fiyatlarının şu an 40 TL, dana kıymanın kilosunun ise 38 TL olduğunu söyledi. Öztürk, "Bakanımız fiyatları açıkladı ama bize henüz gelen bir tebligat yok. Fiyatlarımız biraz yüksek ama bizim de etimiz kaliteli. Neler olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"KUŞBAŞI ETİ ALDIĞIMIZ YOK ZATEN"

Kasap alışverişlerinde fiyatların yüksek olmasından dolayı kısıtlı imkanlarla alışveriş yapabildiklerini söyleyen Yusuf Evcil, "Bir Avrupa ülkesinde dana etinin kilosu 18 TL, ülkemizde ise 38 TL. Fiyatları biraz daha iyileştirirlerse daha iyi olur tabi ki. Bence iyi olmuş çünkü hiç yiyemiyorduk. İnşallah fiyatlar yürürlüğe girer. Şu anda kuşbaşı eti hiç aldığımız yok zaten. Kıyma alıyoruz arada bir o da yarım kilogram. Yani fazla bir şey aldığımız yok, alamıyoruz. Bu fiyatlar yürürlüğe girerse biraz daha fazla belki kıyma alabiliriz" diye konuştu.

Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin çift haneli gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’

Tüketici ’Memnun’, Üretici ’Dertli’

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim