• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK Marmara Yerleşkesi'nde Marmara Teknokent Kuluçka Binası'nın temeli törenle atıldı.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK Marmara Yerleşkesi'nde Marmara Teknokent Kuluçka Binası'nın temeli törenle atıldı.

TÜBİTAK Marmara Yerleşkesi'nde Marmara Teknokent Kuluçka Binası'nın temeli törenle atıldı. Törene Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, TÜBİTAK Başkanı Arif Engin, Gebze İlçe Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve çok sayıda davetli katıldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin yaptığı konuşmada, "Teknoparklar gerçekten bilginin teknolojiye ve ekonomik yarara dönüşmesinde en önemli halkalardan bir tanesidir. Üniversitedeki fikirlerin gelişmesi, bunların bir uygulama planına dönüşmesi ve daha sonra TÜBİTAK gibi AR-GE merkezleri içerisinde teknolojik hale getirilip, bir ekonomik değere dönüştürülerek bir basamağa çıkarılması mutlaka kaçınılmaz. Bizde bir deyim var, okyanusu, denizi geçip derede boğulmak diye. Bu kadar fikrin bir araya gelmesinden, teknolojinin oluşturulmasından sonra teknolojinin ekonomik hayata geçmesi noktasında Türkiye bunun sıkıntısını yaşıyor. TÜBİTAK olarak Ar-Ge desteklerini şekillendirip takibini yapıyoruz. 10 yıl önce 100 tane proje teklifi alırken, bu sene bugün itibariyle 33 bin proje teklifi alıyoruz. Desteklemeye değer gördüğümüz proje sayısında son 10 yılda yaklaşık 9 kat artış görüyoruz. Bu kadar desteği gördükten sonra ürünlerin ticari hayata dönüşmesinde artık belirli bir zorlanma hissediyoruz. Bu dönüşümün en önemli parçası, şu teknoparkta olduğu gibi küçük ve orta ölçekli KOBİ'lerin yaptıkları faaliyetler yer alıyor" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Ar-Ge harcamalarının yüzde 1'e ulaştığını ifade eden Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, "Türkiye 2023te cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekonomisi ve ülkesi olma hedefine doğru kararlı ve emin adımlarla yürümekte. Bu yürüyüşümüzü taçlandıran, güven aşılayan en önemli unsur bilgi temelli bir ekonomiye bilgiyi kullanan Ar-Ge'yi hayatın içine katan ve belki bu anlamda ticarileştirerek kalkınmasını hedeflemesini bilgi temelli düşünen bir perspektif ve vizyon içerisinde bunu istemesidir. Gayri safi milli hasılamızın ilk defa Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Ar-Ge harcamaları yüzde 1'e ulaşmıştır. Ar-Ge dahil marka patent tasarım teknoloji kullanımındaki bu büyük dönüşüm ve sıçrama hedefimiz açısından yeterli değildir. Fakat gelecek için güven veren, güç veren ve heyecan veren bir gelişmedir" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK'ın dünya çapında gelişim sağlayacağını belirten Güzeloğlu, "Hükümetimizin 64. Hükümet programı olarak belirlediği bilgi temelli ekonomi ve üretim ölçeğinde şüphesiz ki Kocaeli çok önemli ve tarihi bir misyonu ve kapasiteyi kendinde görmektedir. Türkiye'nin zenginliğine derinlik katan Kocaeli bilimsel anlamda da özellikle sanayinin dönüşümünde orta ve yüksek teknoloji gamının üretimine dönük perspektifte yine öncü bir rolü üstlenmiştir. Kocaeli bu hedeflemenin sanayide dönüşümünü belki bir model kent olarak gerçekleştirecek, Türkiye'nin artık ulaşması ve elde etmesi gereken orta ve ileri teknoloji üreterek bir model olarak kendini uluslararası alanda hissettirecektir. Bugünkü temelimizin de bu hedeflere bizi biraz daha yaklaştıracağını, artık giderek dünya çapında hem araştırma hem de marka değerinde TÜBİTAK'ın gelişmesinde tamamlayıcı bir katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı

TÜBİTAK Marmara Teknokent Binasının Temeli Atıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim