• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Tsm Sorumlu Hekimi’nden Karbonmonoksit Zehirlenmeleri Uyarısı

Tsm Sorumlu Hekimi’nden Karbonmonoksit Zehirlenmeleri Uyarısı
Antalya'ya bağlı Manavgat İlçe Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, kış aylarında lodos nedeniyle sık sık karbonmonoksit zehirlenmeleri...

Antalya'ya bağlı Manavgat İlçe Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, kış aylarında lodos nedeniyle sık sık karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşandığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Manavgat TSM Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Ülkede bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Yoldan, "Güneybatıdan esen bir rüzgar olan "lodos" nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gazdır. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur" dedi.

Akut karbonmonoksit zehirlenmelerinde şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, görmede kayıp, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmaların görülebileceğini dile getiren Dr. Yoldan, "Kronik karbonmonoksit zehirlenmesinde ise şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissi, uyuşmalar, göz kararması, unutkanlık, huzursuzluk, denge bozukluğu görülür. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri koruyucu tedbirlerin alınmasıyla önlenebilir" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim