• BIST 9548.09
  • Altın 2492.474
  • Dolar 32.4886
  • Euro 34.4751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor
Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Silah Fabrikası Üretim Şefi Mehmet Demirel, MKE'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarının tamamını üretebilen...

Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Silah Fabrikası Üretim Şefi Mehmet Demirel, MKE'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarının tamamını üretebilen büyük potansiyele sahip bir holding olduğunu ve yurt dışında Amerika'ya kadar silah sattıklarını söyledi.

Savunma sanayinde yerlileşme çalışmaları kapsamında, Tekirdağ'da düzenlenen "Trakya Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerlileştirme Zirvesi'ne katılan ve burada İHA muhabirine açıklamalarda bulunan MKE Kurumu Silah Fabrikası Üretim Şefi Mehmet Demirel, MKE'nin 12 fabrikadan, 2 işletmeden oluştuğunu, dünyada benzeri olmayan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarının tamamını üretebilen büyük potansiyele sahip bir holding olduğunu söyledi. Demirel, "MKE Kurumu Silah Fabrikası 1935 yılında kurulmuş, Ulu Önder Atatürk tarafından kurulmuş bugüne kadar TSK'nın ihtiyaç duyduğu bütün silahları üreten bir fabrikadır. 1935 yılından 2004 yılına kadar, TSK'nın ihtiyaç duyduğu bütün silahlar, patent alınarak üretilmiş ve ilgili kuvvete, ilgili güvenlik birimine teslim edilmiştir. 2004 yılında yerli üretim çalışması noktasında AR-GE çalışmasını hızlandırıp yeni bir silah ortaya çıkardık. Bu silah, 2009 yılında TSK'nın envanterine girmeye başladı. Bütün kamuoyunda çok da sık takip edilen uzun menzilli keskin nişancı tüfeği, JMK Bora 12 tamamen yüzde 100 Türk malı olan, yüzde 100 MKE Kurumu AR-GE mühendislerinin ürettiği bir silahtır" dedi.

AMERİKA'DA DA KULLANILIYOR

TSK'nın kullandığı JMK Bora 12 silahı hakkında bilgiler veren Demirel, "Bu silah, bin metrede 10 metre dağılıma sahip, keskin nişancı konseptinde bu kadar mesafede büyük isabet sağlayan, dünyadaki yegane silahlardan bir tanesidir. JMK Bora 12 Pakistan'da düzenlenen 2 sefer A kategorisindeki silahlar içerisinde bütün performanslarıyla birlikte 2 sefer dünya 1'incisi olmuştur. TSK'nın envanterinde ciddi bir rakamla yer almakta ve TSK'nın ihtiyaç duyduğu alanlarda kullanılmaktadır. Bizim silah satışımız Milli Savunma Bakanlığı'nın iznine bağlıdır. Azerbaycan ve Amerika'da bu silah kullanılıyor şu anda. Kesinlikle talep var, birçok alanda talep var. MKE Kurumu Silah Fabrikası, tabanca hariç, aşağı yukarı 40'ın üzerinde silah yapıyor" diye konuştu.

DÜNYADA TEK

Son olarak yeni ürettikleri Milli Piyade Tüfeği 76 (MPT 76) hakkında da açıklamalarda bulunan Demirel, "Biz yeni bir piyade tüfeği yapmak isterken, yeni piyade tüfeği üzerinde AR-GE çalışması yaparken, dünyadaki bütün piyade tüfeklerinin özellikleri incelenerek, kendi içinde bulunduğumuz konjonktüre ve savunma algımıza uygun bir silah tasarlamak istedik. Yıllardır AR-GE'de yapılan bu çalışmalar neticesinde, MKE Kurumu Silah Fabrikası AR-GE çalışanlarının üretmiş olduğu, tamamen yüzde 100 yerli, dünyada 42 test kriterini geçen tek silah. MPT 76 kamuoyunun bildiği gibi yağmurda, çamurda toplam 42 kriter var. Zorlaştırılmış 42 testi geçen tek silahtır" ifadelerini kullandı.

"BÖLGENİN EN GÜÇLÜ ORDUSU TSK'DIR"

Türkiye'nin kendi ürettiği silahları kullanmasının önemli bir gelişme olduğuna değinen Demirel, "Şu an kendi silahımızı kendi silahımızı kullanmış olmanın çok büyük avantajlarını yaşıyoruz. Bora'dan sonra MPT'nin Türkiye'deki rakamsal işlem hacmi 5 milyar dolardır. Bölgenin en güçlü ordusu TSK'dır. TSK'nın böyle bir silahının olması, hem silahın ününe ün katıyor hem de TSK'nın elini daha güçlü kılıyor" dedi.

YENİ PROJELER YOLDA

Yeni projelerinin de olduğunu belirten Demirel, "2016-17'lerde çok yeni projeler gelecek. MKE'nin bütün alanlarından projeler gelecek. Bu silahları bugün yapıyor olabilmiş olmak, silah yapabilme kapasitemiz zaten var ama patentli ürün üretiyor olabilmek, bundan sonra gelecek birçok projenin referansıdır, ışığıdır" şeklinde konuştu.

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor

TSK’nın İhtiyaçlarının Tamamı MKE’den Karşılanıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim