• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

'Trump'ın tutumu sadece utanç verici değil, aynı zamanda tehlikeli'

'Trump'ın tutumu sadece utanç verici değil, aynı zamanda tehlikeli'
ABD'de Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Clinton, Trump'ın söylemleriyle ilgili, "Meksikalılara laf atarak başladı şimdi sıra Müslümanlara geldi. Sadece utanç verici bir durum değil, aynı zamanda tehlikeli bir durum” dedi.

ABD'de başkanlık seçimleri için adaylıklarını açıklayan Demokrat Parti'nin aday adayları, 1 Şubat'ta Iowa'da başlayacak ön seçimler öncesinde açık oturumda son kozlarını paylaştı.

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, kendisini “sosyalist demokrat” diye tanımlayan Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski Maryland Valisi Martin O'Malley, Drake Üniversitesi’nde gerçekleşen ve CNN Televizyon kanalında yayınlanan açık oturumda, Iowa halkının sorularını cevapladı.

Sahneye konuşmacı olarak ilk çıkan Sanders, ABD’de sağlık sigortası uygulamasını eleştirerek, ABD vatandaşlarının gelişmiş ülkeler arasında en pahalı sağlık sigortasına sahip olduğunu söyledi. Başkan olması durumunda ilaç lobisine karşı savaş açacağını belirten Sanders, vergileri yükselterek yıllık ortalama 12 bin dolar olan sağlık sigorta fiyatlarını düşürmeyi hedeflediğini kaydetti. 

"Başkan olması durumunda, ABD tarihinin en yaşlı başkanı olacağının" belirtilmesi üzerine 74 yaşındaki Sanders, “Tahtaya vurmam gerekir” dedi. Bunun üzerine CNN sunucusunun kendi kafasına vurması üzerine Sanders, “Yakında sağlık durumuma dair belgeleri paylaşacağım, durumum çok iyi” ifadesini kullandı.

Donald Trump’ın Müslüman karşıtı söylemleri

Clinton’a ise özellikle dış politika ve Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Donald Trump’ın Müslüman karşıtı söylemleri hakkında sorular yöneltildi.

ABD Hava Kuvvetlerinde görev yapmış başörtülü bir kadının, Cumhuriyetçi kanattan yükselen Müslüman karşıtı ifadelere yönelik sorusu üzerine Clinton, Trump’ı kastederek, “Meksikalılara laf atarak başladı şimdi ise sıra Müslümanlara geldi. Sadece saldırgan ve utanç verici bir durum değil, aynı zamanda tehlikeli bir durum” diye konuştu.

Suriye ve Irak’ta devam eden askeri operasyonlar hakkında bir soru üzerine de Clinton, ABD askerlerinin kara operasyonuna müdahil olmasına karşı olduğunu fakat hava saldırılarına devam edilmesi gerektiğini savundu.

Clinton’un bu sözleri sosyal medya üzerinde yoğun tartışmalara sebep olurken, “Bir taraftan Müslümanları savunuyor, diğer taraftan ise başlarına bomba yağdırıyor” şeklinde eleştirildi.

Anketlere göre son sırada bulunan O’Malley ise konuşmasında iklim değişikliğine vurgu yaparak, önümüzdeki yüzyıl içerisinde dünyayı bekleyen en büyük tehlikenin "insan eliyle gelen iklim değişikliği" olacağını söyledi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim