• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Troya’dan Çanakkale’ye Özgürlük Mücadelesi

Troya’dan Çanakkale’ye Özgürlük Mücadelesi
Antalya Büyükşehir Belediyesi Yivli Minare Tarih Günleri kapsamında Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümünde "Troya'dan Çanakkale'ye Anadolu'nun Özgürlük...

Antalya Büyükşehir Belediyesi Yivli Minare Tarih Günleri kapsamında Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümünde "Troya'dan Çanakkale'ye Anadolu'nun Özgürlük Mücadelesi" konulu konferans düzenledi. Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan, "Çanakkale Savaşı, yalnız bizim tarihimizin değil, yakın dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biridir" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Yivli Minare Tarih Günleri adlı yeni bir konferans dizisi başlattı. Her ay farklı konuklarla, tarihimizden kesitlerin anlatılacağı etkinliğin ilk konusu Çanakkale Zaferimizin 101. Yıldönümü'nde "Troya'dan Çanakkale'ye Anadolu'nun Özgürlük Mücadelesi" oldu. AKM'de gerçekleşen konferansa Akdeniz Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik ve İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan konuşmacı olarak katıldı. Çanakkale'nin sahne olduğu iki büyük savaş Troya ve Çanakkale Savaşı'nın ele alındığı konferansa Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zülfü Çelik ve birçok Antalyalı katıldı.

ÇANAKKALE'Yİ ANLAMAK TROYA'DAN GEÇER

"Bugünü anlamanın ve yarına hazırlık yapmanın yolu tarihten geçer" diyen Prof. Dr. Nevzat Çevik, Troya Savaşı'nın ve tarihin derinliklerindeki yüzlerce savaşın nedenleri ve sonuçları bilinmediği sürece Çanakkale'nin de anlaşılamayacağını vurguladı. Troya Savaşı'nı anlatan Çevik, "Troya'da bizim Çanakkalemizdi. Doğu-Batı savaşıydı. İlk kez doğu güçleriyle batı güçleri kütlesel bir güç olarak, birleşik donanma olarak karşı karşıya geldiler. Sadece Troya'daki Batı Anadolulular, Yunan atalarının bir boyu mücadele etmedi. Bütün kıta, anakara, Yunanistan güçleri, bütün krallıklar toplandı. Karşısında da Anadolu'nun bütün krallıkları vardı. Tek bir şey önemliydi, "O boğaz geçilmesin!'. Geçildi. Birinciyi kaybettik ama ikinciyi kazandık. Şükranla andığımız 250 bin şehidimiz sayesinde" diye konuştu.

YAKIN DÜNYA TARİHİNDE EN ÖNEMLİ SAVAŞLARDAN BİRİ

Savaş hakkında genel bilgiler veren, etkilerine ve sonuçlarına da değinen Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan, "Çanakkale Savaşı, yalnız bizim tarihimizin değil, yakın dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biridir. Çanakkale Boğazı'nı savaş gemileriyle zorlayarak aşma, böylece İstanbul'a kavuşma isteği Avrupa'nın büyük devletlerinin öteden beri özlemidir" dedi. Doğan, bu anlamlı gecenin sonunda Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitleri'ne adlı şiirini okuyarak sözlerine son verdi.

Troya’dan Çanakkale’ye Özgürlük Mücadelesi

Troya’dan Çanakkale’ye Özgürlük Mücadelesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim