• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Trakya Bölgesi Ticaret Borsaları Edirne’de Toplandı

Trakya Bölgesi Ticaret Borsaları Edirne’de Toplandı
Edirne, Uzunköprü, Keşan, İpsala, Kırklareli, Lüleburgaz, Babaeski, Tekirdağ, Çorlu, Hayrabolu ve Malkara Ticaret Borsası temsilcileri, Edirne Ticaret Borsası...

Edirne, Uzunköprü, Keşan, İpsala, Kırklareli, Lüleburgaz, Babaeski, Tekirdağ, Çorlu, Hayrabolu ve Malkara Ticaret Borsası temsilcileri, Edirne Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda bir araya gelerek, Trakya Bölgesi ile ilgili bir takım kararlar alındı.

Trakya'daki Borsa temsilcilerinin bir araya geldiği ve Trakya Bölgesi özelinde birtakım kararların alındığı toplantının gündeminde, yağlı tohum üretimine verilen ilave sözleşmeli üretim desteği, toprak analizinin destekleme kapsamından çıkarılması ile 2015/2016 hasat sezonunun değerlendirilmesi konuları yer aldı. Toplantıda alınan kararlar ise şu şekilde sıralandı:

"Borsa üyelerinin rekabet şartlarını eşitlenmesi ve üreticinin alın teri olan ürünlerinin korunması amaçlarıyla desteklemeye tabi tüm tarım ürünlerinin tescil işlemlerinin üretimin yapıldığı yerde bulunan ticaret borsaları tarafından yapılmasının sağlanması. Devletin vergi gelirlerini artırması amacıyla tarım ürünlerinin ticaret borsalarının satış salonlarına yönlendirilmesi özendirilmeli, fiyatların şeffaf bir rekabet ortamı içerisinde belirlenmesini sağlanmalıdır. Toprak analizi, verimin artırılması ve girdi maliyetlerinin kontrol edilmesinin yanında toprak ve su kaynaklarının korunmasını hedeflemektedir. Bu nedenle toprak analizine verilen desteklerin mutlaka devam etmesi sağlanmalıdır. Verilen analiz hizmetinin belirli standartlarda ve kaliteli olarak devamının sağlanması amacıyla, yetki almış tüm toprak analiz laboratuvarlarının denetimleri hassasiyetle yapılmalıdır. Kanun değişikliği nedeniyle Trakya Birliğe bağlı kooperatiflerden 11/04/2013 tarihinden itibaren tescil ücreti alınmamaktadır. Ancak söz konusu durumun haksız rekabet ortamı yarattığı gerekçesiyle borsa üyelerinde şikayetler alınmaktadır. Kanun değişikliğine gidilmek suretiyle yapılan tescil işlemlerinden ücret alınmasının sağlanması gerekmektedir."

2015/2016 hasat sezonu buğday piyasa değerlendirmesi ile dünya buğday üretimi, stoklar, fiyatlar ve rekolte beklentileri konularında yapılan sunum ve genel değerlendirmelerin ardından toplantı sona erdi.

Toplantıya ilişkin kararlar, Ticaret Borsaları Konsey toplantısında görüşülmek üzere, öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne, sonrasında ilgili Bakanlıklara gönderileceği bildirildi.

Trakya Bölgesi Ticaret Borsaları Edirne’de Toplandı

Trakya Bölgesi Ticaret Borsaları Edirne’de Toplandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim