• BIST 9555.93
  • Altın 2479.985
  • Dolar 32.4624
  • Euro 34.5687
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

"Trafik Sigortası Primlerinde Çok Fazla Bir Düşüş Olmayacak"

"Trafik Sigortası Primlerinde Çok Fazla Bir Düşüş Olmayacak"
PASAD Başkanı Necmi Üze, torba yasanın ardından trafik sigortası primlerinde çok fazla bir düşüş olmayacağını söyledi.

PASAD Başkanı Necmi Üze, torba yasanın ardından trafik sigortası primlerinde çok fazla bir düşüş olmayacağını söyledi.

Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (PASAD) Başkanı Necmi Üze, sigortacılık sektörüne dair açıklamalarda bulundu. Torba yasayla birlikte trafik sigortası primlerinde beklenen azalıştan söz eden Üze, primlerde çok fazla artış olacağını beklemediklerini ifade etti. Üze, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, torba yasa ile birlikte sigorta primlerinin düşeceği yolundaki açıklamalarının ardından toplumda bir beklenti oluştuğunu söyleyerek "Aslında bakarsanız bugünkü sigorta primlerinin çok yüksek olduğu söylenemez. Torba yasayla bu primlerin hızlı yükselmesine sebep olan faktörler ortadan kalkmıştır" dedi.

Primlerdeki düşüş bandının yüzde 15-20 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği dile getiren Üze, "Belki yüzde 15 20 bandında düşme beklenebilir. Sistemin sürdürebilirliğini yakalayabilmesi için karşılıklı olarak hem primlerin hakkaniyetli olması hem de sigorta sisteminin ayakta durabilmesi için sigorta şirketlerinin kar etmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. Sigorta primlerinde, fiyatları piyasanın oluşturmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Üze, fiyatları piyasanın oluşturduğu zaman sigorta şirketlerinin yaptıkları işten minimum kar elde edeceklerini ve toplum içerisinde de herkesin yaptığı hasar ölçüsünde daha adaletli bir sigorta primi ödeyeceğini belirtti.

"SİGORTA SEKTÖRÜNDE ÜRETİM, YILSONU 45 MİLYAR LİRAYI BULACAK"

Sigortacılık sektöründe ilk çeyrekte hayat sigortaları dahil toplam üretimin 10 milyar 750 milyon lira seviyelerinde gerçekleştiğini açıklayan Üze,"Bunun yılın sonu itibariyle 45 milyar civarında gerçekleşeceği beklenmektedir. Bu artışın daha çok trafik sigortalarından dolayı olduğu söylense de sonuçta havuz belli bir ölçüde büyümüştür. Olunması gereken yerin çok daha gerisinde bulunulduğu söylenebilir" dedi.

"ACENTE KOMİSYONLARININ DÜŞMESİ HAKSIZLIKTIR"

PASAD Başkanı Necmi Üze, trafik sigortası fiyatlarının yükselirken, sigorta acentelerinin komisyonlarının düştüğüne de vurgu yaptı. Üze, "Biz bunun haksız bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Ticaret yapan bağımsız kurumlar olan sigorta acenteleri elbetteki hak ettikleri komisyonları almalılar. Ancak bu malesef sağlanamamıştır. Sigorta şirketlerinin çoğunluğunun acente komisyonlarını düşürmeye çalışması gerçekten de haksız bir uygulamadır. Bu fiyatlarla trafik poliçesinin artık kar edeceği görülmektedir. Bu uygulanın kısa bir süre içerisinde değişeceğini ve acentelerin normal olarak hak ettikleri komisyonları alacaklarını düşünüyoruz. Sigorta acentelerini yenide acente açabilecek insanların belirlenmesi, acentelerde çalışacak kişilerin niteliklerinin ve sayısının belirlenmesi gibi bir çok yeni düzenleme gelecektir. Bu konuda hazinenin daha önce yaptığı düzenlemeler konusunda geri adım atması ve konuyu üst kurulumuz olan icra komitesine bırakmasını olumlu karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Son olarak Türkiye'de sigortacılık sektörünün yeteri kadar gelişmiş olmadığını belirten Üze, sigortacılık konusunda gelişmiş ülkelerde kişi başı ödenen sigorta primi üretiminin 750-800 dolar iken bu rakamın Türkiye'de 130-135 dolar seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim