• BIST 9736.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C

Trafik Sigortalarında Artış

Trafik Sigortalarında Artış
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Sektörü Meclis üyesi, Bilecik Sigorta Sektör İl Delegesi ve Çevik Sigorta Aracılık Hizmetleri Yöneticisi...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Sektörü Meclis üyesi, Bilecik Sigorta Sektör İl Delegesi ve Çevik Sigorta Aracılık Hizmetleri Yöneticisi Cengiz Çevik, 2016 yılında büyük artış yaşanan trafik sigorta fiyatlarıyla alakalı, "Fiyatlar düşmeyecek, aksine önümüzdeki 3-4 ay içinde yüzde 20 oranında daha artış yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

Çevik, trafik sigortalarındaki fiyatların artış nedenini açıkladı. Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Trafik Sigortası'nın ülke gündeminin bir yangını olarak sürekli gündeme geldiğini anlatan Çevik, "Bunca yıl hiç konuşulmayan trafik sigortası neden konuşulur oldu? Maalesef ülkemizde bazı sorunlar vardır. Önceden biliriz ve tartışıp sonuca varmaya çalışırız. Bu sorun bugün doğmuş bir sorun değil bugün sonuca ulaşmış bir sorundur. Aslında bugün ertelemeye bürünüp rakamlara dökülüp insanların ve şirketlerin bütçesine yansımış bir sorundur. Şu anda ortalama yüzde 70 ile yüzde 200 civarında artış var, ancak bu artışın temelinde ne var ona bakmak lazım. Trafik sigortasında hasar teminatlarını maddi ve bedeni hasarlar diye ikiye ayırmak lazım. Toplumun büyük kısmı trafik sigortasını maddi hasar öder diye bilir ve algılar. Halbuki bu krizin ve sistemin kitlenmesinde görülen şey bedeni hasarlardır. Sigorta şirketlerinin yasası yoktur, genel şartları vardır. 2012 yılında bir mahkeme bu genel şartlardaki açığı bularak kusurlu sürücüye de trafik sigorta poliçesi, sorumluluk poliçesi olduğu için ödeme yapar diye bir karar aldı. Bu karar doğrultusunda ülkemizde zaman aşımı da 10 yıl olduğundan dolayı bu tür kusurlu sürücülerin kendileri, yakınları ve akrabaları tarafından; 2012 yılında mahkemenin verdiği kararı emsal göstererek hasar dosyaları açılmaya başlanmıştır. Sigorta şirketleri bu hasarları pul ile ödemiyor, para ile ödeyecek. Dolayısıyla geçmişteki ufak primlere de bu hasar teminatları dahil olmadığından ve bu tür hasarlara bir bütçe ve karşılık ayırmayan sigorta şirketleri bu hasar teminini şu andan itibaren trafik sigorta primlerine yansıtarak, bu tür hasarlara bütçe oluşturacaktır. Bu tazminatlarda öyle maddi hasarlar gibi 15-20 TL'lik hasarlar değil, bu tür bedeni hasarlar 150-300 bin TL'lik yüksek meblağlı hasar dosyalarıdır. Sonuçta sigorta şirketleri de bir ticarethanedir. Bu şirketler de kara geçmek için çalışacaklardır. Yani buradan fiyatların artış nedeni olarak 2012'deki mahkeme kararı ile bedeni hasarlar diyebiliriz" diye konuştu.

TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Trafik sigortalarında düşme yaşanmayacağını anlatan Çevik, "Bununla ilgili hükümet yetkilileri ilgili müsteşarlığın çalışma yapacağını söyledi ve bazı milletvekilleri soru önergesi verdiler. Ancak biz sigorta uzmanları olarak sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, fiyatların düşmeyeceğini, aksine önümüzdeki 3-4 ay içinde yüzde 20 oranında daha artış olacağını ve 6 aydan sonra ise trafik sigortasında ek artışların yapılacağını söylemekteyiz" şeklinde konuştu.

"TRAFİK SİGORTA FİYATLARININ ARTMASI İLE SİGORTA YAPTIRMAYANLAR ÇOĞALDI"

Sigorta primlerinin artması ile yüzde 2 oranında sigortasını yaptırmayan tüketicilerin olduğu belirten Çevik, "Ancak ben onlara yağmurdan kaçarken doluya yakalanmayın derim. Maddi hasar ve trafik para cezaları ufak rakamlar bir şekilde ödenir ancak, bedeni bir hasara maruz kalırlarsa sigortasız bir şekilde ne yapacaklar? Zaten ilk başta da söyledim, fiyatların artış nedeni bu bedeni hasarlardır. Size ve yakınlarınıza ağır bir fatura olarak dönmesin diye tüm hemşehrililerime sigortalı bir hayat geçirmesini dilerim" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim