• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C

‘Trafik sigorta bedelinde parça maliyetleri de belirleyici’

‘Trafik sigorta bedelinde parça maliyetleri de belirleyici’
Trafik sigorta bedellerinin önemli oranda artacağı iddia ediliyor. Sigorta sektöründe bu durum yedek parça fiyatlarına bağlanıyor.

Trafik sigorta bedellerinin önemli oranda artacağı iddia ediliyor. Sigorta sektöründe bu durum yedek parça fiyatlarına bağlanıyor. Sektörün önde gelen isimlerinden Generali Genel Müdürü Mine Ayhan, "Ülkede taşıtların önemli bölümü ithal ve bu nedenle yedek parça fiyatları hasar maliyetlerine etki edecek bir faktör olarak karşımızda." diyor.

Ayhan, kanun ve genelgelerin de trafik sigortasında pahalılığa mahal verebileceğini anlatıyor.

Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) sigorta sektörünün 7 milyar liraya varan zararının trafik branşında prim artışını gerekli kıldığı beyanına tepkiler büyüyor. Bu beyan sigorta fiyatlarının pahalanacağı yorumlarına ve eylemlere neden oluyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerinden Mine Ayhan, ilk olarak primleri belirleyen öğelere değiniyor.

Ayhan, "Tarife primlerinde sigortalı detayları yani yaş, ikamet ve hasar sicili ile taşıt detayları yani kullanım şekli, kullanım amacı, marka, model esas alınıyor." ifadesini kullanıyor.

Ayhan, sigortada tahmini fiyat artışı ile ilgili olarak şunları dile getiriyor:

"2015'te primler arttı. Her şirket kendi fiyatlarını belirliyor. Öyle oluyor. Ama bunun yanında hasar maliyetlerine bağlı artışlar olabilir. Bu artışlar hasar yapan sigortalılar için daha çok, hasarsız olan sigortalılar için ise daha ufak olacak. Sektör, ürünlerini daha çekici teminatlar ile güçlendirme yoluna gidecek. "

Ayhan, şöyle devam ediyor:

"Ülkede taşıtların önemli bölümü ithal ve bu nedenle yedek parça fiyatları hasar maliyetlerine etki edecek bir faktör olarak karşımızda. Bunun yanında sigortacı yükümlülüklerini arttıran kanun, genelge yenilemelerinden ötürü fiyat artışları olabiliyor. Yani "hasar yapan sigortalı ile hasar yapmayan sigortalının primleri aynı olmayacaktır" diyebiliriz."

Trafik sigortası primleri 2008-2013 döneminde kısmi serbest tarife, 2013 itibari ile serbestçe sigorta şirketleri tarafından belirleniyor.

Generali Genel Müdürü Ayhan, bu anlamda "Sigorta şirketleri doğru fiyatlandırma ile piyasayı şekillendirmeli ve prim dalgalanmaları olmadan ileride belli bir eğilim ile varlığını devam ettirebilmelidir." temennisinde bulunuyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim