• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Trafiğe Çıkan Her Dört Araçtan Biri Sigortasız

Trafiğe Çıkan Her Dört Araçtan Biri Sigortasız
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcı Nesih Tanrıverdi, geçmiş dönemlerde yaşanan ekonomik krizlerde bile zorunlu trafik sigortası ücretlerinin bu...

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcı Nesih Tanrıverdi, geçmiş dönemlerde yaşanan ekonomik krizlerde bile zorunlu trafik sigortası ücretlerinin bu kadar artmadığını söyledi.

Tanrıverdi, zorunlu trafik sigortasının gereksiz bir şekilde arttığını ifade ederek, "Geçmiş dönemlerdeki yaşanan krizlerde döviz kurlarında çok fahiş artışlar nedeniyle bazı firmaların batmasına neden olmuştu. O dönemde bile sigorta primlerinde bu kadar fahiş oranlarda bir artış olmamıştı. Sigortacıların fiyatları bu kadar yükseltmelerini gerektirecek ellerinde geçerli bir neden yok" dedi.

Fiyatların 2015 yılının Haziran ayından itibaren artmaya başladığını belirten Tanrıverdi, "Bazı araçlarda yüzde 100 ve bazılarında ise yüzde 400'e varan sigorta primleri artışı oldu. Dolayısıyla bu insanlarımızın canını yakmaya başladı. Şimdi sigorta yetkililerinin yapmış olduğu açıklamada prim artışlarından dolayı diyorlar. Bunlardan birincisi döviz kurları arttığı için kaynaklanıyormuş. Tabi bu gerekçe çok yerinde görülmüyor. Geçmiş dönemlerde yaşanan krizlerde döviz kurlarında çok fahiş artışlar nedeniyle bazı firmaların batmasına neden olmuştu. Sigorta primlerinde bu kadar fahiş oranlarda bir artış olmadı. Bu kadar artış yapacak ellerinde geçerli bir gerekçe yok. İkinci neden ise araç kaza yaptığında aracın değer kaybı da ödeniyormuş. Biz tüketicilerin içinde olduğumuz için mağduriyetleri biliyoruz. Biz böyle bir ödemenin yapıldığına şahit olmadık" diye konuştu.

İnsanların sigortasız araçlarıyla trafiğe çıkarak risk aldığına dikkat çeken Tanrıverdi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin kazada bir kişi hayatını kaybettiğinde 160 bine kadar tazminatların ödendiği, dolayısıyla öngörmeyeceğimiz birçok risk çıktı. Bizlerin bunun karşılayabilmesi için bu zammı yapmamız gerekiyordu diye yakınmaları var. Önceden de bu düzenleme vardı ama sigorta şirketleri ortada yoktu. Şimdi bazı çok bilinçli tüketiciler bununla ilgili mücadele verdiler. Bu yüksek fiyatların bir gereklilik olduğunu söylüyorlar. Bu gerekliliğin doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu limitleri belirleyen hazine müsteşarına çağrıda bulunabiliriz. Yapılan kazalar sonucunda ortaya çıkan ölüm hallerinde ne kadar ödeniyor? Yaralanma halinde ne kadar ödeniyor? Bunlar belirli bir sayılara bağlansın. Bunlar maliyet gerektirecek değil fahiş gerekçelerdir. Her 4 araçtan bir tanesinde zorunlu sigortası yok. Bu trafik sigortası zorunlu olmasına rağmen vatandaşlar bunu göze alarak trafiğe çıkıyor. Bu da sistemin çalışmasını engelleyen bir hale geliyor. Bu trafik sigortasının pahalılığından dolayı bizlere başvuru yapanlar var. İnsanlarımız bu araç sigortasının yüksek olmasından dolayı paralarını almaları için bizlere başvuru yapabilirler. Tüketici hakem heyetleri ücret ödemeden bir dilekçe ile başvuru yapabilecek merkezleridir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim