• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

“Trabzon’u TEK Kanatla Uçmaya Mahkum Etmeyelim”

“Trabzon’u TEK Kanatla Uçmaya Mahkum Etmeyelim”
Sanayi ve üretim olmadan Trabzon'un sadece turizmle kalkınacağını düşünmenin hayalcilik olacağı belirtildi.

Sanayi ve üretim olmadan Trabzon'un sadece turizmle kalkınacağını düşünmenin hayalcilik olacağı belirtildi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, basın mensupları ile yemekli bir sohbet toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının yanı sıra şube yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Atmaca, TÜMSİAD'ın 2005 yılında İstanbul merkezli kurulan, bugün yurt çapında 57 şubesi ve 12 bin üyesi olan Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu hatırlattı. Trabzon'da TÜMSİAD Şubesi kurucu başkanı olarak 2009 yılının sonu 2010 yılının başı itibariyle faaliyetlerine başladıklarını anlatan Atmaca, Trabzon'a hizmet etmeye, insanlara sivil toplum bilincini aşılamaya çalıştıklarını ifade etti. Atmaca, "Memlekete hizmet eden kim varsa elinden tutup, bir tuğla üzerine bir tuğla daha koymaya çalışıyoruz. Sivil toplum örgütlerinin bir şeyler alındığı değil bir şeyler verildiği yerler olduğunu göstermeye, insanların kafalarındaki duvarları yıkmaya çalışıyoruz" dedi.

TÜMSİAD olarak Trabzon'da ortak iş yapma kültürünü yerleştirmeye de çalıştıklarını belirten Atmaca, "Trabzon'da ortak iş yapılmaz" mantığını kırmayı başardıklarını ve başka sivil toplum örgütlerine de kurdukları ortak şirketlerle de örnek olduklarını söyledi.

Şehrin sorunları ile alakalı olarak sürekli olarak paylaşımlarda bulunduklarını da dikkat çeken Mehmet Atmaca "Sanayi Sitesi Projemiz var. Trabzon'da sanayi üretimi yapılacak noktalar yetersiz. Arazilerin her yönüyle sanayi, tarım ve konut alanı olarak yeterli olarak imara kazandırılması bir sorun. Yaşam alanları tarım da önemli ama sanayinin de olması lazım. Siz ne kadar burada serbest bölge yaparsanız yapın, ne kadar yatırım adası yaparsanız yapın ne kadar lojistik üs yaparsanız yapın üretiminiz yoksa bunlar sadece taşımacılıkla beraber antrepoculukla beraber depoculukla beraber yaparsınız. Fayda sağlar mı sağlar ancak beklediğimiz noktaya bizleri ulaştırmaz. Mutlaka üretim ve üretimi destekleyecek yan kolların gelişmesi lazım. Üretim geliştikçe üniversitelerdeki mühendislik alanları da gelişiyor. Onların ekonomiye katkısı artıyor. Bunları sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz. Değirmendere Sanayi Sitesi çok eski. Şehrin de görüntüsüne bir kirlilik kazandırmış zamanla. Bunların çözülmesi lazım. Devletin büyük bir fedakarlık göstermesi lazım, bizim bu konuda uğraşlarımız var" diye konuştu.

"Sadece yatırım adası ve lojistik üsse yönelilmesi Trabzon'a belki bir şeyler kazandırmayacak belki de kaybettirecek" uyarısında da bulunan Atmaca "Bunlar üretime dayalı olmayan yatırımlar olarak gözüküyor. Trabzon'da sanayi olması için 500 bin dönümlük bir araziye gerek yok. 5 bin metrekarede 200 personel çalıştıran sanayi firmalarımız var. Bunlar dünyanın dört bir yanısa ihracat yapıyor, TİSAŞ gibi Hekimoğlu gibi. Trabzon'da sanayi de olsun, turizmde olsun. Ancak sadece turizm ile bu şehir kalkınamaz, tek kanatla bu şehir uçamaz. Yunanistan turizm cennetiydi iflas etti, İspanya, Portekiz'deki durum da aynı. Sanayi bizim için turizmden önce gelmeli. Turizm riskli bir sektör. Bunun yapısı bu, dünyanın her yerinde de böyle. İnsanlar bir dönem Uzakdoğu sevdası vardı şimdi o kadar popülaritesi yok, insanlar farklı yerleri geziyor. Bunlar yanlış anlaşılmasın. Biz "sadece turizmle kalkınma olmaz" diyoruz, "turizmi yok sayalım" demiyoruz" ifadelerini kullandı.

“Trabzon’u TEK Kanatla Uçmaya Mahkum Etmeyelim”

“Trabzon’u TEK Kanatla Uçmaya Mahkum Etmeyelim”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim